«Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη για όλα τα λάθη μου». Ο Σιγκέρου Ισίμπα (Shigeru Ishiba), νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας και αρχηγός του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, άρχισε τη θητεία του με μια αυτοκριτική εντελώς πρωτοφανή για την πολιτική σκηνή. Σημείωσε ότι έχει πληγώσει τα συναισθήματα πολλών ανθρώπων, προκαλώντας δυσάρεστες εμπειρίες και πόνο. Με το 52.57% των ψήφων, επικράτησε της Σανάε Τακαΐτσι (Sanae Takaichi), που είχε εξασφαλίσει 47.43%. Η νίκη του ήταν αποτέλεσμα τεσσάρων διαδοχικών αποτυχιών να αναλάβει το ηνίο του κόμματος από το 2008.
Ο Ισίμπα περιέγραψε τη συμμετοχή του στη διαδικασία διαδοχής του Φούμιο Κισίντα (Fumio Kishida) ως την «τελική μάχη» της πολιτικής του καριέρας.Στη διάρκεια των τελευταίων 16 ετών, είχε δοκιμάσει να αναρριχηθεί σε ηγετικές θέσεις αλλά χωρίς επιτυχία. Δεδομένου του κοινού του παρελθόντος, αυτή η επιτυχία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, τονίζοντας τις προσπάθειές του για να αποδείξει την αξιοπιστία του προς τον ιαπωνικό λαό.
Εξερχόμενος από μια διαλυμένη κοινωνία, ο Ισίμπα αντιμετωπίζει την πρόκληση να επανενώσει τη χώρα, η οποία έχει υποφέρει από σκάνδαλα διαφθοράς, οικονομικές δυσκολίες και γεωπολιτική ανασφάλεια. Δεσμεύτηκε για αύξηση μισθών, μείωση φόρων, καθώς και για την προώθηση της ισότητας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έναντι της πυρηνικής ενέργειας.
Γεννημένος το 1957 στο Τόκιο από τοπικό άρχοντα, ο Ισίμπα εκμεταλλεύτηκε το όνομά του για να εισέλθει στην πολιτική σκηνή σε νεαρή ηλικία. Ήταν ήδη βουλευτής στα 33 του και κατέχει πολλές σημαντικές θέσεις στην κυβέρνηση, όπως Υπουργός Άμυνας και Υπουργός Γεωργίας και Αλιείας. Απολαμβάνει τη ποπ μουσική και τον μοντελισμό, κάτι που τον βοηθά να διατηρήσει μια ανθρώπινη πλευρά στις δημόσιες σχέσεις του.
Ο Ισίμπα έχει εκφράσει την επιθυμία του να ενισχύσει τις διπλωματικές σχέσεις της Ιαπωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ζητώντας μια πιο ισορροπημένη συνεργασία. Είναι γνωστός για την εξωστρέφεια και τον αυτοσαρκασμό του, χρησιμοποιώντας σύγχρονες πλατφόρμες για να επικοινωνήσει με τους πολίτες. Ωστόσο, στο παρελθόν δεν δέχτηκε αντιστάσεις να επικρίνει δημόσια το κόμμα του, κάτι που έχει προκαλέσει περιορισμούς στην επιρροή του.
Μέχρι σήμερα, είχε θεωρηθεί ως «μοναχικός λύκος» στο κόμμα του. Στον νέο του ρόλο θα πρέπει να υιοθετήσει πιο συνεργατικές τακτικές για να εδραιώσει την κυριαρχία του και να δημιουργήσει ένα υπουργικό συμβούλιο που θα αντανακλά τις απαιτήσεις της σημερινής κρίσιμης πολιτικής και κοινωνικής συγκυρίας.
Πηγή: tovima.gr