Κόστος ζωής: οδηγεί στη νέα μeγάλη παραίτηση;

Ο υψηλός πληθωρισμός και η μεγάλη αβεβαιότητα πιέζουν τους εργαζομένους σε όλο τον κόσμο, ωθώντας τους να αναζητούν θέσεις με καλύτερες απολαβές ή να κάνουν περισσότερες από μία δουλειές για να επιβιώσουν.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της νέας διεθνούς έρευνας για τους φόβους και τις ελπίδες του ανθρώπινου δυναμικού, που έδωσε στη δημοσιότητα η PricewaterhouseCoopers (PwC) και διενεργήθηκε σε 54.000 εργαζόμενους από 46 χώρες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το ποσοστό των εργαζομένων που μένουν με λίγα ή και καθόλου χρήματα στο τέλος κάθε μήνα για οτιδήποτε άλλο πέρα από τις βασικές υποχρεώσεις άγγιξε φέτος το 42%, από 37% το 2022.

Το ποσοστό των νοικοκυριών που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς αυξήθηκε από 10% σε 14% μέσα στην τελευταία χρονιά, ενώ το ποσοστό των νοικοκυριών που συνήθως δεν μπορούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους διπλασιάστηκε από το 2% στο 4%.

4%.

Δύο (ή και περισσότερες) δουλειές

Το 21% των ερωτηθέντων, απάντησε ότι κάνει τουλάχιστον δύο δουλειές, το 24% δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς και το 27% δεν είναι σε θέση να τους εξοφλήσει τις περισσότερες φορές.

Επτά στους δέκα δηλώνουν πως η ανάγκη για περισσότερα χρήματα τους αναγκάζει να κάνουν περισσότερες από μία δουλειές, με μόλις το 36% να θεωρεί ότι αυτή η κατάσταση συνιστά ευκαιρία να μάθουν καινούργιες δεξιότητες.

Οι απαραίτητες δεξιότητες αλλάζουν

Σε μία περίοδο ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων όπου γίνεται συζήτηση για τον αντίκτυπό τους στον τρόπο που δουλεύουμε, οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην έρευνα αναγνωρίζουν πως η καινοτομία θα επηρεάσει την εργασία τους.

Το 36% συμφωνεί απόλυτα πως οι δεξιότητες που χρειάζονται για τη δουλειά τους θα αλλάξουν στα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ το 22% απαντά πως συμφωνεί λίγο. Ταυτόχρονα, το 43% φαίνεται να διαθέτει μία ξεκάθαρη εικόνα του τρόπου με τον οποίο θα αλλάξουν οι απαιτούμενες δεξιότητες στην εργασία τους.

Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν πάντως ανησυχητικό το γεγονός πως η πλειονότητα των εργαζομένων φαίνεται να μη διαθέτει μία ξεκάθαρη ιδέα για το πώς θα αλλάξουν οι ανάγκες στην εργασία τους, κινδυνεύοντας έτσι να αποδειχθούν αναποτελεσματικοί στους ρόλους τους.

Ποιος φοβάται την AI;

Η τεχνητή νοημοσύνη και η χρήση εφαρμογών όπως το chatGPT στην καθημερινότητα, συνοδεύτηκε από μεγάλες προσδοκίες, αλλά και άγχη για τον αντίκτυπο στους χώρους εργασίας και την οικονομία γενικότερα.

Από τα ευρήματα της PwC, φαίνεται ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι βλέπουν θετικά την τεχνητή νοημοσύνη, με το 52% να συμφωνεί με τουλάχιστον μία θετική δήλωση, ενώ το 35% επέλεξε τουλάχιστον μία αρνητική, από τις προτεινόμενες του ερωτηματολογίου.

Φαίνεται ωστόσο να υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των εξειδικευμένων και των ανειδίκευτων, καθώς οι πρώτοι θεωρούν ότι η νέα αυτή τεχνολογία θα επηρεάσει τον τρόπο που δουλεύουν, την ώρα που οι ανειδίκευτοι φαίνεται να διαφωνούν με την πρόβλεψη αυτή.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Στην KAPASTA, πιστεύουμε ότι το καλό φαγητό πρέπει να είναι ταυτόχρονα θρεπτικό και απολαυστικό

Στην KAPASTA είμαστε παθιασμένοι με τη δημιουργία υγιεινών και νόστιμων γευμάτων που είναι ταυτόχρονα βολικά και εύκολα. Τα έτοιμα για μαγείρεμα μείγματά μας παράγονται...

Συνάντηση εργασίας Φάνη Σπανού Carsten Rasmussen στις Βρυξέλλες

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βοιωτίας Ιωάννης Περγαντάς και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Χρήστος Μούτσιος, προσκλήθηκαν και...

Μ. Βλασταράκης: τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας της Eurobank για το δημογραφικό

Τις πρωτοβουλίες της Eurobank για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ανέπτυξε, επιγραμματικά, ο Γενικός Διευθυντής Marketing και Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου Eurobank Μιχάλης Βλασταράκης, συμμετέχοντας σε...

Η Διοίκηση του ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ αποχαιρετά τον Θύμιο Τσούκαλο

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Στην απεργία 17/4 συμμετέχει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας: “Με αυτό το κεντρικό σύνθημα και το διεκδικητικό μας πλαίσιο συνεχίζουμε. Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας αποφάσισε στη συνεδρίασή του...