
Στο σύνολο της Αττικής, ο τζίρος του κλάδου της εστίασης ήταν το 2020 μειωμένος κατά 35% σε σύγκριση με το 2019, στο 1,57 δισ. ευρώ το 2020 έναντι 2,41 δισ. ευρώ το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Εξαιρετικά άσχημη είναι η εικόνα για τον κλάδο και στη Θεσσαλονίκη, περιοχή με πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις, κυρίως καφέ και ψητοπωλεία, οι οποίες έχουν πλέον πολύ περιορισμένα έσοδα τόσο λόγω της αναστολής λειτουργίας του κλάδου όσο και διότι πολλοί φοιτητές έχουν επιστρέψει στον τόπο της μόνιμης διαμονής τους. Η Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης εκτιμά ότι περίπου 300 καταστήματα του κλάδου δεν θα ανοίξουν ξανά. Το 2020, πάντως, οι απώλειες ήταν αντίστοιχες με αυτές της πρωτεύουσας, καθώς ο τζίρος υποχώρησε κατά 34%, στα 341,55 εκατ. ευρώ από 517,2 εκατ. ευρώ το 2019.
Ειδικά στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, το οποίο περιλαμβάνει το δεύτερο lockdown με την εστίαση να παραμένει σε αναστολή λειτουργίας σε όλη τη χώρα, από τις 3 Νοεμβρίου 2020 ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 46% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 με τις απώλειες να είναι σημαντικές σε περιοχές που αποτελούν χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς. Χαρακτηριστική είναι η μείωση του τζίρου στον νομό Ευρυτανίας κατά 58%, Ιωαννίνων κατά 57,4%, Καστοριάς κατά 65,7%, Πιερίας κατά 55,8%, Τρικάλων κατά 61,3%.
Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τη στήριξη της εστίασης
Ειδικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ αποκλειστικά για τη στήριξη της εστίασης ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου οι επιχειρήσεις του κλάδου να ενισχυθούν περαιτέρω ενόψει της επαναλειτουργίας τους. Παράλληλα, εκτίμησε ότι ειδικά οι χώροι εκδηλώσεων και catering θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν αρχές Μαΐου. «Είμαστε ήδη σε επικοινωνία με τη ΓΣΕΒΕΕ και σχεδιάζουμε νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ εστιασμένο μόνο στην εστίαση για να στηρίξουμε τον κλάδο περαιτέρω ενόψει του ανοίγματος. Δεν μπορώ να πω συγκεκριμένη ημερομηνία αλλά πλησιάζουμε προς το άνοιγμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, για να προσθέσει για τα catering και τους χώρους εκδηλώσεων. «Από αρχές Μαΐου θα είμαστε σε θέση –διακινδυνεύω να πω– να ανοίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις. Το λέω αυτό γιατί πρέπει και οι άνθρωποι να κάνουν τις προετοιμασίες τους και κλείσιμο των ραντεβού. Πάντα βέβαια με τις προβλέψεις του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) και των ειδικών θεωρώ ότι θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις τον Μάιο. Είμαστε στο τέλος μια δύσκολης διαδρομής».
Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε «συγγνώμη από όσες επιχειρήσεις έμειναν κλειστές. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι ως υπουργός θα έπρεπε να σχεδιάζω πως θα κλείνω επιχειρήσεις και πως θα μπαίνει λιγότερος κόσμος στα μαγαζιά. Θα πρέπει όμως και οι επιχειρηματίες να καταλάβουν ότι δεν ήταν μια απόφαση που την πήραμε ελαφρά τη καρδία. Επιλέξαμε όμως να χαθούν χρήματα για να μη χαθούν ζωές. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
Στο σύνολο της Αττικής, ο τζίρος του κλάδου της εστίασης ήταν το 2020 μειωμένος κατά 35% σε σύγκριση με το 2019, στο 1,57 δισ. ευρώ το 2020 έναντι 2,41 δισ. ευρώ το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Εξαιρετικά άσχημη είναι η εικόνα για τον κλάδο και στη Θεσσαλονίκη, περιοχή με πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις, κυρίως καφέ και ψητοπωλεία, οι οποίες έχουν πλέον πολύ περιορισμένα έσοδα τόσο λόγω της αναστολής λειτουργίας του κλάδου όσο και διότι πολλοί φοιτητές έχουν επιστρέψει στον τόπο της μόνιμης διαμονής τους. Η Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης εκτιμά ότι περίπου 300 καταστήματα του κλάδου δεν θα ανοίξουν ξανά. Το 2020, πάντως, οι απώλειες ήταν αντίστοιχες με αυτές της πρωτεύουσας, καθώς ο τζίρος υποχώρησε κατά 34%, στα 341,55 εκατ. ευρώ από 517,2 εκατ. ευρώ το 2019.
Ειδικά στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, το οποίο περιλαμβάνει το δεύτερο lockdown με την εστίαση να παραμένει σε αναστολή λειτουργίας σε όλη τη χώρα, από τις 3 Νοεμβρίου 2020 ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 46% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 με τις απώλειες να είναι σημαντικές σε περιοχές που αποτελούν χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς. Χαρακτηριστική είναι η μείωση του τζίρου στον νομό Ευρυτανίας κατά 58%, Ιωαννίνων κατά 57,4%, Καστοριάς κατά 65,7%, Πιερίας κατά 55,8%, Τρικάλων κατά 61,3%.
Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τη στήριξη της εστίασης
Ειδικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ αποκλειστικά για τη στήριξη της εστίασης ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου οι επιχειρήσεις του κλάδου να ενισχυθούν περαιτέρω ενόψει της επαναλειτουργίας τους. Παράλληλα, εκτίμησε ότι ειδικά οι χώροι εκδηλώσεων και catering θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν αρχές Μαΐου. «Είμαστε ήδη σε επικοινωνία με τη ΓΣΕΒΕΕ και σχεδιάζουμε νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ εστιασμένο μόνο στην εστίαση για να στηρίξουμε τον κλάδο περαιτέρω ενόψει του ανοίγματος. Δεν μπορώ να πω συγκεκριμένη ημερομηνία αλλά πλησιάζουμε προς το άνοιγμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, για να προσθέσει για τα catering και τους χώρους εκδηλώσεων. «Από αρχές Μαΐου θα είμαστε σε θέση –διακινδυνεύω να πω– να ανοίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις. Το λέω αυτό γιατί πρέπει και οι άνθρωποι να κάνουν τις προετοιμασίες τους και κλείσιμο των ραντεβού. Πάντα βέβαια με τις προβλέψεις του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) και των ειδικών θεωρώ ότι θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις τον Μάιο. Είμαστε στο τέλος μια δύσκολης διαδρομής».
Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε «συγγνώμη από όσες επιχειρήσεις έμειναν κλειστές. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι ως υπουργός θα έπρεπε να σχεδιάζω πως θα κλείνω επιχειρήσεις και πως θα μπαίνει λιγότερος κόσμος στα μαγαζιά. Θα πρέπει όμως και οι επιχειρηματίες να καταλάβουν ότι δεν ήταν μια απόφαση που την πήραμε ελαφρά τη καρδία. Επιλέξαμε όμως να χαθούν χρήματα για να μη χαθούν ζωές. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
Πηγή: stereanews.gr