Κύμα «λουκέτων» σε εστιατόρια, μπαρ, καφέ σε Κολωνάκι και Γκάζι

Αν μη τι άλλο, οι περιοχές του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας αποδεικνύονται πιο ευάλωτες, καθώς η τηλεργασία και το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων έχουν μειώσει δραματικά την πελατεία τους, ενώ το γεγονός ότι πρόκειται κυρίως για περιοχές με επαγγελματική δραστηριότητα και όχι με κατοικίες, περιορίζει στην πραγματικότητα τη δυνατότητα αναπλήρωσης, έστω και μερικώς, του τζίρου μέσω της παροχής της υπηρεσίας delivery. Πάντως, ξενοίκιαστα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ήδη από το περασμένο φθινόπωρο υπάρχουν πλέον και σε άλλες περιοχές, όπως η Κηφισιά, κάποια μάλιστα εκ των οποίων διαθέτουν πολύ μεγάλους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Στο σύνολο της Αττικής, ο τζίρος του κλάδου της εστίασης ήταν το 2020 μειωμένος κατά 35% σε σύγκριση με το 2019, στο 1,57 δισ. ευρώ το 2020 έναντι 2,41 δισ. ευρώ το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Εξαιρετικά άσχημη είναι η εικόνα για τον κλάδο και στη Θεσσαλονίκη, περιοχή με πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις, κυρίως καφέ και ψητοπωλεία, οι οποίες έχουν πλέον πολύ περιορισμένα έσοδα τόσο λόγω της αναστολής λειτουργίας του κλάδου όσο και διότι πολλοί φοιτητές έχουν επιστρέψει στον τόπο της μόνιμης διαμονής τους. Η Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης εκτιμά ότι περίπου 300 καταστήματα του κλάδου δεν θα ανοίξουν ξανά. Το 2020, πάντως, οι απώλειες ήταν αντίστοιχες με αυτές της πρωτεύουσας, καθώς ο τζίρος υποχώρησε κατά 34%, στα 341,55 εκατ. ευρώ από 517,2 εκατ. ευρώ το 2019.

Συνολικά, σε όλη τη χώρα ο κύκλος εργασιών του κλάδου εστίασης διαμορφώθηκε το 2020 σε 6,05 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 37,7% σε σχέση με το 2019. Οι μεγαλύτερες απώλειες εντοπίζονται στους κατεξοχήν τουριστικούς προορισμούς και δη στη Μύκονο (μείωση τζίρου 73,3%) και στη Σαντορίνη (-71%), ενώ ακολουθούν η Κάρπαθος (-66,7%), η Θάσος (-61,1%) και η Ζάκυνθος (-60,2%). Πάνω από το 50% του τζίρου τους έχασαν οι επιχειρήσεις εστίασης σε πολλούς άλλους νομούς της χώρας που θεωρούνται επίσης σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί, όπως για παράδειγμα στην Κέρκυρα (-50,9%), στην Κεφαλονιά (-56,5%), στην Κω (-55,9%), στη Νάξο (-54,1%), στην Πάρο (-57,5%), στη Ρόδο (-53,8%), στις Σποράδες (-58,3%), στα Χανιά (-51,3%).

Ειδικά στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, το οποίο περιλαμβάνει το δεύτερο lockdown με την εστίαση να παραμένει σε αναστολή λειτουργίας σε όλη τη χώρα, από τις 3 Νοεμβρίου 2020 ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 46% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 με τις απώλειες να είναι σημαντικές σε περιοχές που αποτελούν χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς. Χαρακτηριστική είναι η μείωση του τζίρου στον νομό Ευρυτανίας κατά 58%, Ιωαννίνων κατά 57,4%, Καστοριάς κατά 65,7%, Πιερίας κατά 55,8%, Τρικάλων κατά 61,3%.

Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τη στήριξη της εστίασης

Ειδικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ αποκλειστικά για τη στήριξη της εστίασης ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου οι επιχειρήσεις του κλάδου να ενισχυθούν περαιτέρω ενόψει της επαναλειτουργίας τους. Παράλληλα, εκτίμησε ότι ειδικά οι χώροι εκδηλώσεων και catering θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν αρχές Μαΐου. «Είμαστε ήδη σε επικοινωνία με τη ΓΣΕΒΕΕ και σχεδιάζουμε νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ εστιασμένο μόνο στην εστίαση για να στηρίξουμε τον κλάδο περαιτέρω ενόψει του ανοίγματος. Δεν μπορώ να πω συγκεκριμένη ημερομηνία αλλά πλησιάζουμε προς το άνοιγμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, για να προσθέσει για τα catering και τους χώρους εκδηλώσεων. «Από αρχές Μαΐου θα είμαστε σε θέση –διακινδυνεύω να πω– να ανοίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις. Το λέω αυτό γιατί πρέπει και οι άνθρωποι να κάνουν τις προετοιμασίες τους και κλείσιμο των ραντεβού. Πάντα βέβαια με τις προβλέψεις του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) και των ειδικών θεωρώ ότι θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις τον Μάιο. Είμαστε στο τέλος μια δύσκολης διαδρομής».

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε «συγγνώμη από όσες επιχειρήσεις έμειναν κλειστές. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι ως υπουργός θα έπρεπε να σχεδιάζω πως θα κλείνω επιχειρήσεις και πως θα μπαίνει λιγότερος κόσμος στα μαγαζιά. Θα πρέπει όμως και οι επιχειρηματίες να καταλάβουν ότι δεν ήταν μια απόφαση που την πήραμε ελαφρά τη καρδία. Επιλέξαμε όμως να χαθούν χρήματα για να μη χαθούν ζωές. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Αν μη τι άλλο, οι περιοχές του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας αποδεικνύονται πιο ευάλωτες, καθώς η τηλεργασία και το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων έχουν μειώσει δραματικά την πελατεία τους, ενώ το γεγονός ότι πρόκειται κυρίως για περιοχές με επαγγελματική δραστηριότητα και όχι με κατοικίες, περιορίζει στην πραγματικότητα τη δυνατότητα αναπλήρωσης, έστω και μερικώς, του τζίρου μέσω της παροχής της υπηρεσίας delivery. Πάντως, ξενοίκιαστα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ήδη από το περασμένο φθινόπωρο υπάρχουν πλέον και σε άλλες περιοχές, όπως η Κηφισιά, κάποια μάλιστα εκ των οποίων διαθέτουν πολύ μεγάλους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Στο σύνολο της Αττικής, ο τζίρος του κλάδου της εστίασης ήταν το 2020 μειωμένος κατά 35% σε σύγκριση με το 2019, στο 1,57 δισ. ευρώ το 2020 έναντι 2,41 δισ. ευρώ το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Εξαιρετικά άσχημη είναι η εικόνα για τον κλάδο και στη Θεσσαλονίκη, περιοχή με πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις, κυρίως καφέ και ψητοπωλεία, οι οποίες έχουν πλέον πολύ περιορισμένα έσοδα τόσο λόγω της αναστολής λειτουργίας του κλάδου όσο και διότι πολλοί φοιτητές έχουν επιστρέψει στον τόπο της μόνιμης διαμονής τους. Η Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης εκτιμά ότι περίπου 300 καταστήματα του κλάδου δεν θα ανοίξουν ξανά. Το 2020, πάντως, οι απώλειες ήταν αντίστοιχες με αυτές της πρωτεύουσας, καθώς ο τζίρος υποχώρησε κατά 34%, στα 341,55 εκατ. ευρώ από 517,2 εκατ. ευρώ το 2019.

Συνολικά, σε όλη τη χώρα ο κύκλος εργασιών του κλάδου εστίασης διαμορφώθηκε το 2020 σε 6,05 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 37,7% σε σχέση με το 2019. Οι μεγαλύτερες απώλειες εντοπίζονται στους κατεξοχήν τουριστικούς προορισμούς και δη στη Μύκονο (μείωση τζίρου 73,3%) και στη Σαντορίνη (-71%), ενώ ακολουθούν η Κάρπαθος (-66,7%), η Θάσος (-61,1%) και η Ζάκυνθος (-60,2%). Πάνω από το 50% του τζίρου τους έχασαν οι επιχειρήσεις εστίασης σε πολλούς άλλους νομούς της χώρας που θεωρούνται επίσης σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί, όπως για παράδειγμα στην Κέρκυρα (-50,9%), στην Κεφαλονιά (-56,5%), στην Κω (-55,9%), στη Νάξο (-54,1%), στην Πάρο (-57,5%), στη Ρόδο (-53,8%), στις Σποράδες (-58,3%), στα Χανιά (-51,3%).

Ειδικά στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, το οποίο περιλαμβάνει το δεύτερο lockdown με την εστίαση να παραμένει σε αναστολή λειτουργίας σε όλη τη χώρα, από τις 3 Νοεμβρίου 2020 ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 46% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 με τις απώλειες να είναι σημαντικές σε περιοχές που αποτελούν χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς. Χαρακτηριστική είναι η μείωση του τζίρου στον νομό Ευρυτανίας κατά 58%, Ιωαννίνων κατά 57,4%, Καστοριάς κατά 65,7%, Πιερίας κατά 55,8%, Τρικάλων κατά 61,3%.

Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τη στήριξη της εστίασης

Ειδικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ αποκλειστικά για τη στήριξη της εστίασης ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου οι επιχειρήσεις του κλάδου να ενισχυθούν περαιτέρω ενόψει της επαναλειτουργίας τους. Παράλληλα, εκτίμησε ότι ειδικά οι χώροι εκδηλώσεων και catering θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν αρχές Μαΐου. «Είμαστε ήδη σε επικοινωνία με τη ΓΣΕΒΕΕ και σχεδιάζουμε νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ εστιασμένο μόνο στην εστίαση για να στηρίξουμε τον κλάδο περαιτέρω ενόψει του ανοίγματος. Δεν μπορώ να πω συγκεκριμένη ημερομηνία αλλά πλησιάζουμε προς το άνοιγμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, για να προσθέσει για τα catering και τους χώρους εκδηλώσεων. «Από αρχές Μαΐου θα είμαστε σε θέση –διακινδυνεύω να πω– να ανοίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις. Το λέω αυτό γιατί πρέπει και οι άνθρωποι να κάνουν τις προετοιμασίες τους και κλείσιμο των ραντεβού. Πάντα βέβαια με τις προβλέψεις του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) και των ειδικών θεωρώ ότι θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις τον Μάιο. Είμαστε στο τέλος μια δύσκολης διαδρομής».

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε «συγγνώμη από όσες επιχειρήσεις έμειναν κλειστές. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι ως υπουργός θα έπρεπε να σχεδιάζω πως θα κλείνω επιχειρήσεις και πως θα μπαίνει λιγότερος κόσμος στα μαγαζιά. Θα πρέπει όμως και οι επιχειρηματίες να καταλάβουν ότι δεν ήταν μια απόφαση που την πήραμε ελαφρά τη καρδία. Επιλέξαμε όμως να χαθούν χρήματα για να μη χαθούν ζωές. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Η παράσταση «Φήμες» στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου ΓΕ.Λ. Λαμίας και το Θεατρικό Πειραματικό Εργαστήρι Λαμίας «Αριστοφάνης» συνεργάζονται και παρουσιάζουν τη θεατρική παράσταση: «Φήμες» του...

Ξεκινούν εργασίες αναβάθμισης του Επιμελητηρίου Φωκίδας

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη 25 Μαΐου 2022, το κτίριο του Επιμελητηρίου Φωκίδας στην Άμφισσα, όπου ξεκινούν την επόμενη...

Έκθεση ΓΣΕΕ: «Σε παραγωγικό μαρασμό η χώρα»

Ηχηρά σήματα κινδύνου για την κατάρρευση του πρωτογενούς τομέα, αλλά και για την παραγωγική και δημογραφική γήρανση όπως και την παρωχημένη παραγωγικότητα, εκπέμπει η...

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πώς θα κερδίσετε έως 600 ευρώ

Ενεργοποιείται με την ψήφιση του κλιματικού νόμου το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», το οποίο προβλέπει τη χορήγηση επιδότησης...

Ολυμπιακή Ζυθοποιία – Όραμα και πράξεις για μία πιο βιώσιμη εργασιακή κουλτούρα

Tα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί μεγάλες αλλαγές σε κοινωνικό επίπεδο. Πρόκειται για αλλαγές οι οποίες αμφισβητούν και προκαλούν νοοτροπίες, ιδεολογίες και πρακτικές προηγούμενων γενεών....