Κυρ. Μητσοτάκης: Συνεχίζω με τον ελληνικό λαό στο μόνο δρόμο που γνωρίζω, αυτόν του ρεαλισμού

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε ότι μιλάει για δέκατη φορά μέσα σε 12 μήνες στην εθνική αντιπροσωπεία για την πανδημία σημειώνοντας ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αναδεικνύει ότι η δημοκρατία μας, η κοινοβουλευτική μας δημοκρατία λειτουργεί παρά τις δυσκολίες που προκαλεί ο κορονοϊός, αλλά και ότι η κυβέρνηση, όπως είπε, είναι πάντα πρόθυμη να ενημερώνει τόσο τους πολίτες όσο και τα κόμματα διεκδικώντας, όσο αυτό είναι εφικτό, από όλους κοινή στάση απέναντι σε ένα κοινό πρόβλημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «ο ιός παρουσιάζεται εξαιρετικά ανθεκτικός στον επίλογό του. Και οι επιθετικές του μεταλλάξεις επιβάλλουν προσαρμογές στις δικές μας αμυντικές τακτικές μέχρις ότου ο μαζικός εμβολιασμός να φέρει την τελική νίκη» υπογραμμίζοντας ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμα κρίσιμο δίμηνο της μάχης με τον COVID-19, ελπίζοντας ότι θα είναι και το τελευταίο.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός παρουσίασε διεθνή στοιχεία που αποτυπώνουν την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας. «Σύμφωνα, με τον ευρωπαϊκό οργανισμό υγείας η Ελλάδα βρίσκεται και σήμερα ακόμα στην 23η θέση σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκων. Θα ξαναπώ ότι αν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κ. Γεννηματά, κ. Τσίπρα, κ. Κουτσούμπα, κ. Βαρουφάκη, κ. Βελόπουλε, αν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε ακόμα 8.000 νεκρούς, μία κωμόπολη. Αυτή, λοιπόν, είναι μία επιτυχία της χώρας στην πιο σκληρή, στην πιο οδυνηρή στατιστική η οποία αποτυπώνει, όμως, το πώς έχουμε αντιμετωπίσει την πανδημική κρίση από την αρχή της».

«Είναι μία καταστροφή κάθε ανθρώπινη απώλεια, αλλά αυτό δεν μπορεί να ακυρώνει τη συνολική προσπάθεια της χώρας η οποία αποτυπώνεται με πραγματικά στοιχεία και με πραγματικά δεδομένα» υπογράμμισε.

Η Ελλάδα σήμερα στην 5η καλύτερη ευρωπαϊκή θέση ως ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις

Στο ζήτημα των εμβολιασμών, είπε ο πρωθυπουργός η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στην 5η καλύτερη ευρωπαϊκή θέση ως ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις από τα εμβόλια. Αντίστοιχη απόδοση έχουμε και ως προς την πρώτη δόση.

Για το ζήτημα των τεστ κατέθεσε τον πίνακα του ECDC σχετικά με τον μέσο αριθμό των τεστ που γίνονται στην χώρα μας σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε λίγο καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Πράγματι, υπάρχουν κάποιες χώρες, κάποιες περιοχές που είναι καλύτερες από μας και έχουμε δυνατότητα και στο κομμάτι αυτό να βελτιωθούμε σημαντικά. Γίνονται, όμως, στην χώρα μας πολλά περισσότερα τεστ σήμερα σε σχέση με το πόσα γινόντουσαν πριν από δύο μήνες και μάλιστα, επειδή ακούω συχνά κατηγορίες από την αντιπολίτευση, κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, για μαζικά δωρεάν τεστ, θέλω να επισημάνω ότι παραπάνω από 2 στα 3 τεστ τα οποία έχουν γίνει στην χώρα είναι δωρεάν. Δωρεάν είναι τα τεστ, τα περισσότερα τεστ τα οποία έχουν γίνει στην χώρα» είπε.

Επιπλέον μίλησε για το δείκτη της πρόσθετης θνησιμότητος που αναφέρεται στις απώλειες οι οποίες καταγράφονται σε μια χώρα πέραν όσων σημειώνονται κάθε χρόνο, πόσους θανάτους δηλαδή, πρόσθεσε ο Covid πέρα και πάνω από τους συμπολίτες μας οι οποίοι θα έχαναν την ζωή τους σε μια φυσιολογική χρονιά. «Σύμφωνα, λοιπόν, με μια έγκυρη γαλλική μελέτη, η χώρα μας έχει μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη. Με πρόσθετη θνησιμότητα μόλις 6,6%, όταν ενδεικτικά η Ιταλία έχει 24,8, η Τσεχία 26,7. Καταθέτω την μελέτη και αυτή στα πρακτικά για να την μελετήσετε» είπε.

Η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος και δεν είναι σπριντ

«Έχουμε πει εξ αρχής ότι η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος και δεν είναι σπριντ. Και είναι λάθος να αξιολογούμε την διαχείριση με στιγμιότυπα, με φωτογραφίες της στιγμής. Να χάνουμε την μεγάλη εικόνα και τους συνολικούς δείκτες που προκύπτουν αθροιστικά από όλη την διάρκεια της πανδημίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι ενώ ο πλανήτης βιώνει ένα νέο κύμα πανδημίας το οποίο χτυπάει και την πατρίδα μας, η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με άλλα κράτη, που είχαν πιο οργανωμένα συστήματα υγείας. «Θα σπεύσω να πω πρώτος ότι φυσικά και έγιναν λάθη. Πρώτος εγώ εξάλλου τα έχω αναγνωρίσει. Όμως η εικόνα καταστροφής που προβάλλει συστηματικά η αντιπολίτευση είναι ένα ψέμα, είναι ψέμα που αδικεί τη χώρα, αλλά κυρίως προσβάλει όλους όσοι ξεπερνούν τον εαυτό τους παλεύοντας νύχτα- μέρα με τον ιό» είπε.

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια και αφού τόνισε ότι κανείς δεν πανηγυρίζει, ούτε καν χαμογελά όταν έχουμε σχεδόν 8.000 νεκρούς, είπε ότι δεν πρέπει να μηδενίζουμε όλα αυτά τα οποία έχουμε πετύχει. «Το ότι οι μονάδες εντατικής από 557 που παραλάβαμε είναι σήμερα 1.475 δεν είναι ισχυρισμός, είναι πραγματικότητα. Οι χιλιάδες προσλήψεις οι οποίες έγιναν στο Σύστημα Υγείας δεν είναι φήμη, είναι γεγονός. Όπως και γεγονός είναι, και το ξέρετε καλά, ότι από τις 241 ιδιωτικές κλίνες Μ.Ε.Θ. οι 174 έχουν ήδη δεσμευτεί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Γιατί σε πείσμα των ψεμάτων που κυκλοφορούν, στη δική μας πολιτική αντίληψη, όλες οι δομές νοσηλείας, δημόσιες, στρατιωτικές και ιδιωτικές, όταν χρειάζεται αποκτούν ενιαίο κέντρο και ενιαίο σκοπό. Γίνονται δηλαδή κυριολεκτικά ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας» ανέφερε.

Μιλώντας για την τελευταία επίθεση του covid είπε ότι χτύπησε και χτυπά σφοδρά όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο αλλά στην Ελλάδα μερικώς, αναχαιτίστηκε χάρις σε μέτρα τα οποία πήραμε τον Φεβρουάριο. «Και ήδη, παρά την έξαρση των κρουσμάτων, η θετικότητα του ιού παραμένει και σήμερα που μιλάμε σε χαμηλότερα επίπεδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ενώ τα νοσοκομεία μας, έστω και με πολύ μεγάλες δυσκολίες, ανταποκρίνονται. Ναι, δέχονται μία πίεση χωρίς προηγούμενο, τις τελευταίες εβδομάδες τα νοσοκομεία της Αττικής, αλλά και οι επιδόσεις των ανθρώπων τους δεν έχουν προηγούμενο. Και η προσπάθεια συνεχίζεται. Επιτάξεις έγιναν όταν χρειάστηκε και θα ξαναγίνουν αν χρειαστεί. Έτσι στην Αττική τουλάχιστον που δέχτηκε μεγάλη πίεση, η αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων δείχνει ευτυχώς τάσεις σταθεροποίησης. Ενώ και οι πιο ηλικιωμένοι ασθενείς μας μειώνονται καθώς τους θωρακίζει πια ο εμβολιασμός» τόνισε.

Τα ισχύοντα μέτρα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αναχαίτιση του τρίτου κύματος

Ο Κυριάκος μιλώντας για την κούραση της κοινωνίας υπογράμμισε: «οι περιορισμοί τους οποίους επιβάλαμε τις τελευταίες έξι εβδομάδες προστέθηκαν στις δυσκολίες ενός ολόκληρου χρόνου. Και αυτό μεγέθυνε την πίεση στους πολίτες οι οποίοι σταδιακά άρχισαν να ξεστρατίζουν. Δεν ήταν μόνο οι σχεδόν 700 διαδηλώσεις, το ρίσκο των οποίων κάποιος δέχτηκε. Ήταν και οι καθημερινές μικρές ή μεγάλες παραβάσεις, από τις απλές παραλείψεις αποστολής ενός SMS μέχρι τα επιπόλαια πάρτι, τις συναντήσεις σε σπίτια. Και όλα αυτά ενώ όσο μεγαλύτερη μαζικότητα αποκτούσε αυτό το φαινόμενο τόσο εκ των πραγμάτων δυσκολότερος γινόταν και ο έλεγχός τους. Γιατί δεν είναι κουρασμένοι μόνο οι πολίτες, κουρασμένοι είναι και οι μηχανισμοί επιτήρησης».

«Τα ισχύοντα μέτρα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αναχαίτιση του τρίτου κύματος. Αποφασίστηκαν νωρίς, είχαν αποτέλεσμα και έτσι αποφύγαμε τα χειρότερα» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι τώρα μπαίνουμε σε μια νέα φάση, η οποία έχει άλλα χαρακτηριστικά. «Ξέρουμε ότι απέναντί μας έχουμε μια πιο επιθετική μετάλλαξη. Έχουμε δει τα αποτελέσματα. Η μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης είναι από 40% έως 60% αυξημένη σε σχέση με την αρχική εκδοχή του ιού, την οποία αντιμετωπίσαμε μέχρι τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο. Έχουμε όμως πια και σύμμαχο ένα πιο φιλικό καιρό. Έχουμε μια πιο εξαντλημένη κοινωνία αλλά έχουμε και τον πιο ισχυρό σύμμαχο στη διάθεσή μας που είναι τα εμβόλια» είπε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αναπροσαρμογή της πολιτικής που επιβάλλουν οι καινούργιες συνθήκες σημειώνοντας ότι έτσι συμβαίνει παντού. «Δείτε για παράδειγμα αλλεπάλληλες αλλαγές τακτικής στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στη Πορτογαλία. Καμία χώρα δεν ακολούθησε την ίδια στρατηγική με αυτή την οποία ξεκίνησε όταν χτύπησε για πρώτη φορά η πανδημία. Εκ των πραγμάτων οφείλουμε όλοι μας να προσαρμοζόμαστε σε ένα φαινόμενο το οποίο συνεχώς αλλάζει, να αξιολογούμε μέτρα τα οποία έχουν δουλέψει και να τα ενισχύουμε, να καταργούμε μέτρα τα οποία δεν δούλεψαν, και να έχουμε μία προσέγγιση η οποία πρέπει να χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό, ευελιξία και διαρκή προσεκτική επιτήρηση των πραγματικών επιδημιολογικών δεδομένων. Και εγώ προσωπικά δεν είναι λίγες φορές που αναγκάστηκα σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας να αλλάξουμε σχεδιασμούς, πότε διαπιστώνοντας ένα νέο δεδομένο, όπως η ταχύτητα διάδοσης της μετάλλαξης της βρετανικής εκδοχής του ιού και πότε όταν προέκυπτε ένα απροσδόκητο γεγονός, όπως παραδείγματος χάριν, οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων αποτέλεσμα της αδυναμίας, μίας συγκεκριμένης εταιρείας, της Astrazeneca, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας που είχε υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε.

Η ΕΕ απέτυχε στην έγκαιρη προμήθεια των απαραίτητων ποσοτήτων και στην τροφοδοσία των κρατών μελών

Αναφερόμενος την Ευρώπη σημείωσε ότι από τη μία πέτυχε στην αλληλεγγύη με την από κοινού αγορά εμβολίων για όλα τα μέλη της και τη διάθεσή τους με μοναδική κλείδα κατανομής τον πληθυσμό χωρίς να ξεχωρίζει πλούσιες από φτωχές χώρες, μεγάλες από μικρές, αλλά, όπως υπογράμμισε, απέτυχε στην έγκαιρη προμήθεια των απαραίτητων ποσοτήτων και στην τροφοδοσία των κρατών μελών με αποτέλεσμα σήμερα όλοι να αναγνωρίζουν, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι, δυστυχώς, η πορεία του εμβολιασμού στην Ευρώπη είναι απελπιστικά αργή.

«Θα το ξαναπώ, όμως, αυτό δεν οφείλεται στις αδυναμίες των κρατών μελών, σίγουρα δεν οφείλεται στην αδυναμία της Ελλάδος. Η Ελλάδα σήμερα αν είχε διπλάσια εμβόλια στη διάθεσή της θα έκανε διπλάσια εμβόλια, αν είχε τριπλάσια εμβόλια στη διάθεσή της θα έκανε τριπλάσια εμβόλια. ‘Αλλες χώρες δεν τα έχουν καταφέρει τόσο καλά ούτε στην οργάνωση της διαδικασίας εμβολιασμού. Και πράγματι θεωρώ, το θεωρώ μικρότητα, θα το πω όπως το αισθάνομαι, μία επιχείρηση, όπως η επιχείρηση “Ελευθερία”, η οποία κατά τεκμήριο δουλεύει υποδειγματικά χάρη στην αυτοθυσία χιλιάδων δημόσιων λειτουργών, στρατιωτικών, υγειονομικών και χάρη στην εξαιρετικά επιτυχημένη στήριξη από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής κάνοντας όλη αυτή τη διαδικασία πολύ εύκολη για τους χρήστες, αυτή η διαδικασία, η επιτυχημένη διαδικασία να μην τυγχάνει της στοιχειώδους αναγνώρισης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι είναι επιτυχία για τη χώρα η επιχείρηση “Ελευθερία” και είναι θετικό ότι υπάρχουν δημοσιεύματα στο εξωτερικό και αναφορές σε χώρες που θεωρούνται πολύ πιο προηγμένες: δείτε πόσο καλά τα κατάφερε η Ελλάδα στον εμβολιασμό όταν άλλες χώρες είναι ακόμα κολλημένες στην εποχή του χαρτιού.

Λάθος να μιλάμε για άνοιγμα και πολύ πιο σωστό είναι να μιλάμε για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων

Αναφερόμενος στις καινούργιες συνθήκες που απαιτούν στοχευμένες παρεμβάσεις είπε ότι είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα και πολύ πιο σωστό είναι να μιλάμε για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων. «Γι’ αυτό και με την συνεργασία των επιστημόνων η κυβέρνηση πήρε μια σειρά αποφάσεις. Πρώτον, αποφάσισε τα Σαββατοκύριακα, σε πρώτη φάση, να επιτρέψει, ειδικά στα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα όπως η Αττική, τις μετακινήσεις για αναψυχή, για άσκηση, μεταξύ των Δήμων. Γιατί το κάναμε αυτό; Ώστε οι πολίτες να μην συνωστίζονται για ατομική άσκηση ή για αναψυχή στους λίγους ανοιχτούς χώρους μιας περιοχής. Εξάλλου το μέτρο αυτό, εάν το διατηρούσαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα θα αποκτούσε πια ταξικά χαρακτηριστικά, αδικώντας εκείνους οι οποίοι δεν ζουν σε κάποιο προάστιο. Και για αυτό και κρίναμε σκόπιμο το Σαββατοκύριακο το οποίο ξεκινάει αυτό το μέτρο να το αλλάξουμε, να το τροποποιήσουμε. Επίσης, από Δευτέρα θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο, αλλά με έναν εξαιρετικά συντεταγμένο και οργανωμένο τρόπο. Κάτι με το οποίο συμφώνησαν όλα τα μέλη της Επιτροπής, με εξαίρεση έναν επιστήμονα, αν δεν κάνω λάθος, γιατί έχει αποδειχθεί ότι το λιανεμπόριο μπορεί να λειτουργήσει οργανωμένα και ενδεχομένως και επιδημιολογικά είναι πιο καλό να έχουμε τους πολίτες να εκτονώνονται στηρίζοντας ταυτόχρονα την τοπική τους αγορά από το να μαζεύονται χωρίς να ενημερώνουν σε σπίτια, να βγάζουν τις μάσκες και να χαλαρώνουν, διευκολύνοντας έτσι την μετάδοση του ιού σε κλειστούς χώρους» είπε.

«Και βέβαια, αμέσως μετά και αφού δούμε τα αποτελέσματα εντός της επόμενης εβδομάδος, θα πρέπει να εξετάσουμε και την λειτουργία της εκπαίδευσης, ξεκινώντας από τα Λύκεια, γιατί οι μαθητές, ειδικά της 3ης Λυκείου, έχουν μπροστά τους πανελλήνιες εξετάσεις και σε αρκετές περιοχές της χώρας συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, έχουν λείψει πολλές εβδομάδες, μήνες ολόκληρους από τα σχολεία τους» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα

Επισήμανε δε ότι αυτά τα δύο αντίβαρα ελευθερίας έχουν ένα κοινό νήμα που τα συνδέει. «Επιχειρούν από τη μία να ανακουφίσουν την πολύμηνη πίεση που δέχονται οι πολίτες, να στρέψουν την κοινωνική δράση σε υπαίθριους χώρους τώρα που μας βοηθάει και ο καιρός αντί των συγκεντρώσεων στα σπίτια, να απαντήσουν και στις ανάγκες των νέων μας και βεβαίως να οδηγήσουν και την οικονομία στα πρώτα δειλά βήματα επαναλειτουργίας της» είπε τονίζοντας ότι «περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα».

«Από τη στιγμή που επιτρέπουμε τις διαδημοτικές μετακινήσεις δεν πρέπει πια να βλέπουμε φαινόμενα συνωστισμού ούτε σε πλατείες, ούτε στην παραλία όπου μπορεί να μαζεύονται μόνο οι δημότες ή να μας λένε ότι μαζεύονται μόνο οι δημότες των δήμων οι οποίοι είναι παράκτιοι. ‘Αρα, με τον ίδιο τρόπο, θα το ξαναπώ, που οι περιορισμοί μειώθηκαν, εάν διαπιστώσουμε ότι έχουμε και πάλι φαινόμενα συνωστισμού, οι περιορισμοί μπορούν να επανέλθουν. Έχουμε όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στους πολίτες, ότι θα κάνουν σωστή χρήση αυτής της ανάσας ελευθερίας, θα αποφύγουν τους συνωστισμούς και θα αξιοποιήσουν τη δυνατότητά τους να βρεθούν έξω μόνο σε πολύ μικρές ομάδες των τριών ή με την οικογένειά τους χωρίς να υπάρχουν υπερβολικοί συνωστισμοί» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην οικονομία υπογράμμισε ότι στα 24 δισεκατομμύρια, τα οποία δαπάνησε η ελληνική κυβέρνηση μέσα στο 2020, θα προστεθούν τουλάχιστον 14 δισεκατομμύρια ακόμα για το 2021. «Ο συνολικός προϋπολογισμός δηλαδή θα αγγίξει τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Στήριξη της ελληνικής οικονομίας από την ελληνική κυβέρνηση. Και έχουμε τη δυνατότητα να μπορούμε να παρέχουμε αυτή τη στήριξη επειδή η χώρα έχει κερδίσει και πάλι την αξιοπιστία της ως προς την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές. Δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και μπορεί ταυτόχρονα να κρατά τα ταμειακά της διαθέσιμα σε ένα τέτοιο επίπεδο που μας επιτρέπει στοχευμένα και πάντα με τρόπο που θεωρούμε ότι είναι αποτελεσματικός να μπορούμε να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία, όταν και όπως το χρειάζεται» είπε και αναφέρθηκε στη στήριξη της εστίασης με 330 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να βοηθηθούν οι εστιάτορες να ξανά ανοίξουν τα εστιατόρια τους όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.

Μιλώντας για τις αντιδράσεις των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη είπε ότι υπάρχει κούραση και ταυτόχρονα αμφισβήτηση των μέτρων. «Στην Ελλάδα είμαστε σε πολύ καλύτερο επίπεδο. Πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό. Και παρά την κούραση του κόσμου -και τις μικρές παρασπονδίες στις οποίες αναφέρθηκα- η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τηρεί τα μέτρα και θέλω να τους ευχαριστήσω γι’ αυτό. Διότι αν δεν είχε συμβεί αυτό με έναν τόσο επιθετικό ιό τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα» είπε και απευθυνόμενος στα νέα παιδιά τους ζήτησε να αναλογιστούν την κόπωση των υγειονομικών μας. «Αναλογιστείτε την κόπωση των γιατρών, των νοσηλευτών που δίνουν ασταμάτητα μια μεγάλη μάχη για να φροντίζουν την υγεία μας, την υγεία όλων» είπε και συμπλήρωσε «Συμμερίζομαι απόλυτα αυτή την κόπωση και την διάχυτη αγωνία. Ειδικά για τους νέους μας είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτό το οποίο συμβαίνει διότι ήδη αισθάνονται από τη μία άτρωτοι, και ξέρουμε πραγματικά ότι ο ιός δεν τους επηρεάζει ουσιαστικά, στη χειρότερη περίπτωση θα αρρωστήσουν ελαφρά, στην καλύτερη περίπτωση και στην πιο επικίνδυνη ταυτόχρονα θα είναι ασυμπτωματικοί και θα μεταδίδουν τον ιό. Όμως, έχουμε να διαχειριστούμε δύο δύσκολους μήνες ακόμα και θα πρέπει όλοι να κάνουμε αυτή την τελική προσπάθεια έχοντας όμως στην φαρέτρα μας δύο σημαντικά πρόσθετα εργαλεία».

Μιλώντας για τα δύο σημαντικά εργαλεία που είναι τα self test και τα εμβόλια είπε: «Δεν θα σταθώ στον απαράδεκτο τρόπο που η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετώπισε όλη αυτή την ιστορία και στις αναρτήσεις των στελεχών σας που δήθεν προσπάθησαν να ταυτίσουν αυτή τη σημαντική επένδυση την οποία κάνει το ελληνικό κράτος με προνομιακές σχέσεις με μία συγκεκριμένη εταιρεία. Ήταν θλιβερή αυτή η προσπάθειά σας και νομίζω ότι καταρρίφθηκε από τον ίδιο τον διαγωνισμό στον οποίο η συγκεκριμένη εταιρεία ούτε καν συμμετείχε. Θα πω, όμως, μόνο ότι είναι πολύ σημαντικό να συμφωνήσουμε σε αυτή την αίθουσα ότι τα self tests είναι ένα πολύ σημαντικό επικουρικό εργαλείο για να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε συνθήκες κανονικότητας».

Είμαστε η πρώτη χώρα, η πρώτη χώρα, η οποία προχωρά στην μαζική προμήθεια self tests

«Είμαστε η πρώτη χώρα, η πρώτη χώρα, η οποία προχωρά στην μαζική προμήθεια self tests και στην οργανωμένη διάθεσή της σε ολόκληρο τον ελληνικό πληθυσμό. Και επειδή πάλι θα σπεύσετε να πείτε διάφορα για προνομιακές συμβάσεις και σχέσεις διαπλοκής, θέλω να καταθέσω το πρακτικό του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο μέσα σε τρεις μέρες -και θέλω να ευχαριστήσω το Ελεγκτικό Συνέδριο για την ταχύτητά του διότι αντελήφθη την κρισιμότητα αυτής της προμήθειας- έβγαλε την απόφασή του και απεφάνθη ότι όλα έχουν καλώς με τον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Αυτό, λοιπόν, είναι το πρώτο εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας. Και αν υπάρχουν σκέψεις, προτάσεις, ιδέες για το πώς μπορούν τα self tests να αξιοποιηθούν καλύτερα, εδώ είμαστε για να μπορούμε να το ακούσουμε, να τα συζητήσουμε και όπου χρειάζεται να αναπροσαρμόσουμε την στρατηγική μας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Για τα εμβόλια είπε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου έγιναν 1.698.500 σημειώνοντας ότι τον Απρίλιο θα κάνουμε 1.500.000 εμβόλια και τον Μάιο και τον Ιούνιο ακόμα περισσότερα. «Έτσι ώστε μέχρι τα τέλη Μαΐου, να έχουμε καταφέρει να προστατεύσουμε, με τουλάχιστον μια δόση, όλους τους συμπολίτες μας άνω των 60, το σύνολο των ευπαθών με βαριά υποκείμενα νοσήματα και την κατηγορία Β με τα λιγότερο βαριά υποκείμενα νοσήματα, ώστε μέχρι το Πάσχα να έχουμε χτίσει ένα πρώτο τείχος ανοσίας και μέχρι τα τέλη Μαΐου να έχουμε αρχίσει να μπαίνουμε και στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού» είπε.

«Και βεβαίως, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποχρέωση -και αυτό ανέφερα και στην τελευταία Σύνολο Κορυφής- να αξιοποιήσει όλα τα νομικά εργαλεία τα οποία έχει στην διάθεσή της, ώστε να υποχρεώσει εταιρείες που έχουν υπογράψει συμβάσεις με την Ένωση να τηρήσουν τις συμβατικές τους δεσμεύσεις. Κι αν αυτό σημαίνει και απαγόρευση εξαγωγών από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι να καλυφθούν οι ανάγκες της Ευρώπης, σε συνέχεια της συμφωνίας που έχουν υπογράψει αυτές οι εταιρείες, και αυτό είναι κάτι το οποίο επιβάλλεται και πρέπει να γίνει» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν τρεις στρατηγικές στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η μία είναι η στρατηγική των αυταρχικών καθεστώτων με τους οριζόντιους περιορισμούς, η δεύτερη στρατηγική είναι η στρατηγική της ανοσίας της αγέλης και η τρίτη στρατηγική που είναι η στρατηγική που ακολούθησε η Ευρώπη, ο δρόμος της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. «Προτάξαμε πάνω απ’ όλα την ανθρώπινη ζωή. Δεχθήκαμε να επιβάλουμε μεγάλους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα αναγνωρίζοντας ότι θα υποστούμε μεγάλο κόστος. Σπεύσαμε ως Ευρώπη να δανειστούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να στηρίξουμε τα κράτη-μέλη με πρόσθετους πόρους, ώστε να μπορέσουμε να ξαναβάλουμε μπροστά τις μηχανές της οικονομίας μας. Θα συζητήσουμε για το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» όταν αυτό έρθει στη Βουλή. Αλλά ταυτόχρονα ο δρόμος της ευρωπαϊκής Δημοκρατίας έχει και το δικό του τίμημα. Είναι το τίμημα της συνεννόησης και προϋπόθεση γι’ αυτήν είναι ο πολιτικός λόγος να μην είναι πολεμικός. Γιατί ο βίαιος λόγος πολύ συχνά παράγει και βίαιη πράξη» είπε σημειώνοντας ότι αναζητά συνθέσεις. «Η οικονομία και η κοινωνία, παρά τις δυσκολίες, άντεξαν στην πολύμηνη δοκιμασία, βγαίνουν από αυτήν πιο ώριμες, πιο δυνατές. Έτοιμες να υποδεχθούν όχι μόνο τον τουρισμό το καλοκαίρι και είμαι ανοιχτός να συζητήσω μαζί σας και για τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουμε τον τουρισμό το καλοκαίρι, για να μη δούμε πάλι τις ίδιες παλινωδίες ανοίξτε τουρισμό και μετά γιατί ανοίξατε τον τουρισμό. Τον τρόπο και τις προϋποθέσεις με τους οποίους θα ανοίξουμε τον τουρισμό» είπε υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη η οποία βγήκε μπροστά για το πράσινο πιστοποιητικό το οποίο, όπως σημείωσε, κάποιοι λοιδόρησαν τότε και χλεύασαν και σήμερα γίνεται ευρωπαϊκή πολιτική.

«Είμαι σίγουρος, είμαι σίγουρος πως φτάνουμε στο τέλος της νύχτας. Δικό μας χρέος είναι να φέρουμε πιο κοντά το φωτεινό ξημέρωμα, να φτάσουμε δηλαδή στο Πάσχα πιο ασφαλείς και στο καλοκαίρι πιο ελεύθεροι» είπε καταλήγοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δευτερολογία πρωθυπουργού

Συνεχίζω με τον ελληνικό λαό στο μόνο δρόμο που γνωρίζω, αυτόν του ρεαλισμού

«Το θεωρώ άκομψο όταν έχεις προκαλέσει μία συζήτηση να απουσιάζεις από όλους τους ομιλητές οι οποίοι ακολουθούν τη δική σου ομιλία», σχολίασε ο πρωθυπουργός ανεβαίνοντας για δεύτερη φορά στο βήμα της Ολομέλειας, στη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως που διεξάγεται με πρωτοβουλία της προέδρου της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, σχετικά με την «ανάγκη ενός αποτελεσματικού εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία».

«Τι εισέπραξα; Μαξιμαλισμό από την κ. Γεννηματά, από τον κ. Τσίπρα, μηδενισμό, από τον κ. Κουτσούμπα αρνητισμό, από τον κ. Βελόπουλο λαϊκισμό και από τον κ. Βαρουφάκη σουρεαλισμό», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επεσήμανε ότι «Συνεχίζω με τον ελληνικό λαό στο μόνο δρόμο που γνωρίζω, αυτόν του ρεαλισμού», και έκανε αναφορά στη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού, την οποία είχε επισημάνει στην πρωτολογία του μόνο ο κ. Κουτσούμπας.

«Στα ζητήματα που αφορούν στην ειδική αγωγή ολοκληρώσαμε μία δράση η οποία είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την πρόσληψη 4.500 μόνιμων εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή», χαρακτηρίζοντάς την «σημαντική παρακαταθήκη μόνιμων προσλήψεων για να μπορέσουμε να στηρίξουμε εκείνα τα παιδιά τα οποία έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».

Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι ακούγοντας την κ. Γεννηματά σκεφτόταν ότι «σ’ αυτήν την αίθουσα όντως συγκρούεται ο κόσμος του παραδοσιακού κομματικού βερμπαλισμού με τον κόσμο της πραγματικότητας και του ρεαλισμού». Κατηγόρησε την αρχηγό του ΚΙΝΑΛ ότι εκφώνησε μια έτοιμη ομιλία σαν να μην άκουσε τη δική του και σαν να μην άκουσε κυρίως την έκκληση για προσέλευση στη σημερινή συζήτηση με ρεαλιστικές προτάσεις.

Ουσιαστικά τόνισε ότι η στάση της μέσω της ομιλίας της συνοψίζεται στα εξής: «τα κάνατε όλα λάθος, λύσεις είναι οι προσλήψεις και τα περισσότερα λεφτά και τρίτον υπάρχει και το ΠΑΣΟΚ που έσωσε την Ελλάδα της αντιπολίτευσης. Μου θυμίσατε έντονα τον κ. Τσίπρα χωρίς το ταλέντο στο ψέμα και τον λαϊκισμό», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σχολίασε μια αναφορά της κ. Γεννηματά για «business από το Μαξίμου», προκαλώντας την αν έχει κάτι συγκεκριμένο να ανέβει στο βήμα και να το πει, λέγοντάς της ότι θυμίζει τον κ. Τζανακόπουλο. «Υποννοούμενα τέτοια αυτή η κυβέρνηση δεν τα δέχεται», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κύριε Τσίπρα πρέπει να είστε πολύ πιο προσεκτικός όταν μιλάτε για δραστική αποτυχία της χώρας

Για όσα είπε ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως επανέλαβε το γνωστό μοτίβο ότι «η κυβέρνηση όλα τα έχει κάνει θάλασσα κι αυτή είναι η αλήθεια». «Αναρωτιέμαι κ. Τσίπρα πώς προσδιορίζετε τον όρο αλήθεια, αν όχι επικαλούμενοι πραγματικά δεδομένα, τα οποία δεν είναι φωτογραφίες της στιγμής αλλά αποτυπώνουν τη συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας εδώ και δεκατρείς μήνες». Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του είπε «Δείξατε ένα χάρτη που δείχνει όντως αυτή την εβδομάδα κόκκινη. Αλήθεια είναι. Δεν το κρύψαμε. Αυτό που περιέγραψα είναι τα στατιστικά στοιχεία στους 13 μήνες. Για αυτά θα κριθούμε και θα αξιολογηθούμε. Το κάνατε και για τα εμβόλια. Πλην όμως εδώ πρέπει να είστε πολύ πιο προσεκτικός όταν μιλάτε για δραστική αποτυχία της χώρας. Και τα δεδομένα δεν σας επιβεβαιώνουν και δεν είναι αυτή η εντύπωση που υπάρχει στους πολίτες».

Όλοι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης

Επανέλαβε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα η πανδημία. Είναι ένα συμβάν που σημειώνεται μια φορά στα 100 χρόνια και το οποίο όλες οι χώρες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν χωρίς κανείς να έχει εγχειρίδιο αντιμετώπισης πανδημίας έτοιμο. Δεν υπάρχει αυτό. Εξ ου και πολλές χώρες έκαναν πισωγυρίσματα, αναπροσάρμοσαν τη στρατηγική τους, είδαν τι δούλεψε, τι δε δούλεψε,… Αυτή είναι μία πραγματικότητα».

Και πρόσθεσε: «Όλοι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης. Υπάρχει ένα εύλογο ερώτημα. ‘κλείνετε με 1000 κρούσματα και ανοίγετε με 3.500;’» είπε στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός. «Όταν κλείσαμε τον Ιανουάριο βλέπαμε την τάση των κρουσμάτων. Αν δεν είχαμε κλείσει, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η αύξηση θα ήταν εκθετική και η επιβάρυνση στο ΕΣΥ τέτοια που πιθανώς να μην μπορούσαμε να διαχειριστούμε. Το βρετανικό στέλεχος σε συνδυασμό με το καταχείμωνο έκαναν την μεταδοτικότητα του ιού πιο γρήγορη. Πήραμε μέτρα νωρίτερα. Ο ιός είναι πιο μεταδοτικός και ναι, υπήρχε κούραση στην κοινωνία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Είναι πολύ δύσκολο να έχουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς παντού» σημείωσε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν το κάναμε. Εμπιστευτήκαμε τους πολίτες. Ο βαθμός συμμόρφωσης δεν είναι ίδιος με πέρσι τον Απρίλιο και το Μάιο. Σήμερα αυτό που κάνουμε είναι προσεκτική ανακατανομή δραστηριοτήτων. Για τις διαδημοτικές μετακινήσεις δεν έχουμε διαφορετική άποψη. Ήταν εισήγηση της επιτροπής. Κρίναμε εκ των υστέρων ότι δεν είναι μέτρο αποτελεσματικό» συμπλήρωσε.

«Πάρθηκε απόφαση από την Επιτροπή η οποία έκρινε ότι είναι κάτι το οποίο το αντέχουμε. Πείτε μου ευθέως αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε;» ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. «Αρκετά με τις γενικές θεωρήσεις. Συμφωνείτε με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου με τους κανόνες που εισηγήθηκαν οι ειδικοί;» ρώτησε. «Να πείτε αν πρέπει να ανοίξουμε τα mall ή τα πολυκαταστήματα..; Αν συμφωνήσουμε ότι αυτό είναι το σωστό να το εξηγήσουμε στους πολίτες».

Θα υπάρχει κάποια στιγμή πολύ σύντομα που θα έχουμε περισσότερα εμβόλια από όσα θα χρειαζόμαστε

«Στο θέμα των εμβολίων έχετε μία ιστορία» ανέφερε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ του είπε: «Δήλωση σας στις 2 Νοεμβρίου όταν λέγατε αναφερόμενος σε εμένα ‘πουλάει ελπίδα έχοντας εξασφαλίσει δωρεάν εμβόλιο που δεν έχει ανακαλυφθεί’. Αυτά τα λέγατε κ. Τσίπρα 2 Νοεμβρίου. Υπονομεύατε προσπάθεια εμβολιασμού με τέτοιες δηλώσεις» σημείωσε.

«Λέτε τώρα – συνέχισε ο πρωθυπουργός – χρειαζόμαστε περισσότερα εμβόλια και να κάνουν οι ηλικιωμένοι, όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα και οι παραγωγικές τάξεις. Όλοι δηλαδή! Πώς το σκεφτήκατε; Το ζήτημα είναι ότι με βάση τους αριθμούς των εμβολίων που έχουμε, η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών καθορίζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών».

«Αναφερθήκατε στη Γερμανία. Είναι βαριά κουβέντα. Η κα Μερκελ το έχει διαψεύσει» είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτό που λέτε δεν επιβεβαιώνεται από κανέναν. Εσείς πού το γνωρίζετε; Το πρόβλημα αφορά το τώρα. Θα υπάρχει κάποια στιγμή πολύ σύντομα που θα έχουμε περισσότερα εμβόλια από όσα θα χρειαζόμαστε» είπε προς τον Αλέξη Τσίπρα. «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα χρονισμού. Αυτό ανεδείχθη από την αποτυχία της Ευρώπης να ακολουθήσει ρυθμούς Ισραήλ. Εισηγείστε να αγοράσουμε εμβόλια από τη Ρωσία; Να το πείτε. Τι θα σήμαινε; Ότι η χώρα θα παρέκλινε από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Θα μπορούσε να το κάνει αν υπήρχαν διαθέσιμα εμβόλια από τη Ρωσία. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σημαντικές ποσότητες διαθέσιμων εμβολίων από τη Ρωσία».

«Αν έχετε άλλη άποψη κ. Τσίπρα για τη διαδικασία του εμβολιασμού, να κάνουμε πιο γρήγορα την πρώτη δόση, αυτό είναι επιστημονικό ζήτημα» σημείωσε στη συνέχεια της δευτερολογίας του ο πρωθυπουργός. «Υπάρχουν χώρες που εμβολίασαν με την πρώτη δόση και έχει ο Θεός για τη δεύτερη. Εμείς δεν επιλέξαμε αυτή τη στρατηγική. Αυτό θα ήταν ένα αντικείμενο συζήτησης. Είμαστε απολύτως εναρμονισμένοι με τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων».

Θα προφυλαχθούν τα εργασιακά δικαιώματα

Αναφερόμενος στη συνέχεια στους εργαζόμενους, είπε ότι «τα εργασιακά τους δικαιώματα θα προφυλαχθούν. Είναι ζήτημα και των ελεγκτικών μηχανισμών. Αν θέλουμε να έχουμε πολλά περισσότερα τεστ, άλλη λύση από τα self test δεν υπάρχει. Παρά τις όποιες μικρές αστοχίες κάνουμε το απολύτως σωστό. Θα ανοίξουμε τα σχολεία όταν θα έχουμε τη δυνατότητα όλοι οι μαθητές να κάνουν κάθε εβδομάδα τεστ».

«Στο ζήτημα των ΜΕΘ δεν ήθελα να επανέλθω» είπε, συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός για να απευθυνθεί προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας «αποσύρατε προσεκτικά τον αψύ συντοπίτη μου, τον κ. Πολάκη, ο οποίος θα έδινε αγώνα να μας πείσει. Να διαβάσω κάποιους τίτλους δημοσιευμάτων από τη δική σας εποχή: ‘Η αγωνία για ένα κρεβάτι ΜΕΘ, 75 άτομα λίστα αναμονής’, ‘Διασωληνωμένοι σε διαδρόμους’, ‘Τραγωδία στο Σωτηρία’ , ‘1.000 θάνατοι το χρόνο από ελλείψεις ΜΕΘ’. Αυτά συνέβαιναν για τέσσερα χρόνια επί δική σας διακυβέρνησης και χωρίς πανδημία. Σταματήστε να κουνάτε το δάκτυλο στην κυβέρνηση που διπλασίασε τις ΜΕΘ» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός επεσήμανε με νόημα ότι «Υπάρχουν κόμματα σε αυτή την αίθουσα που τρέφονται από την πανδημία», εξηγώντας πως «θεωρούν ότι όσο υπάρχει η πανδημία έχουν συνεχές αντιπολιτευτικό όπλο για να ασκούν μόνιμη κριτική στην κυβέρνηση». Και απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «κ. Τσίπρα κάποτε οι αντιμνημονιακοί έμειναν χωρίς μνημόνια μόνο με το νταούλι στο χέρι. Προσέξτε γιατί και οι κορονοκάπηλοι θα μείνουν χωρίς κορονοϊό και τότε τι θα κάνετε χωρίς βαρβάρους;».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός στον επίλογο της δευτερολογίας του, ξεκίνησε από μία αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σε διάλογο που είχε με την κ. Μπακογιάννη και όπως είχε αναφέρει του θύμισε τον δίσκο «Τραπεζάκια έξω» του Διονύση Σαββόπουλου. «Στον ίδιο δίσκο υπάρχει κι ένα τραγούδι που λέγεται ‘Το τσάμικο’ και σ’ έναν χαρακτηριστικό στίχο του λέει: ‘Η Ελλάδα που αντιστέκεται η Ελλάδα που επιμένει, κι όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει’. Να είναι καλά ο Διονύσης Σαββόπουλος. Νομίζω ότι ο στίχος αυτός γράφτηκε για εσάς», είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Μητσοτάκης: Οι πρώτες 100 μέρες μου φάνηκαν σαν 1.000

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχωρεί συνέντευξη αυτή τη στιγμή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA και στον Αντώνη Σρόιτερ. Αναφερόμενος στους...

Dentist Pass: Μέχρι 22 Οκτωβρίου η προθεσμία για τις αιτήσεις

Μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου 2023, ισχύει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων του προγράμματος Dentist Pass. Οι δικαιούχοι, ανεξαρτήτως οικονομικών κριτηρίων, μπορούν...

Από τις σκηνές στα κοντέινερ: Οι πρώτοι κλιματικοί πρόσφυγες

Στη χωματερή της Φαρκαδόνας Τρικάλων, φορτηγά –το ένα πίσω από το άλλο– ξεφορτώνουν τόνους από έπιπλα, συσκευές και προσωπικά αντικείμενα. Οι περιουσίες τόσων οικογενειών έχουν...

Βασίλης Σπανούλης: Προπονητής της εθνικής μπάσκετ ανδρών για τα επόμενα δύο χρόνια

Η ανακοίνωση της ΕΟΚ Ένα μέλος γενιάς αθλητών που συνδύασε την παρουσία της με μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού μπάσκετ, αναλαμβάνει από σήμερα την τεχνική καθοδήγηση...

Αναρτήθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για το Voucher μέσω ΕΣΠΑ των παιδικών σταθμών από την ΕΕΤΑΑ

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr