ΛΑΡΚΟ: Μετάθεση για τις 31 Μαρτίου των δεσμευτικών προσφορών

Την ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας υποβολής προσφορών για τη ΛΑΡΚΟ αποφάσισαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας το ΤΑΙΠΕΔ και ο Ειδικός Διαχειριστής, ενημερώνοντας σχετικά τους υποψήφιους επενδυτές. Έτσι, η σχετική διορία μεταφέρεται για τις 31 Μαρτίου, αντί για σήμερα Δευτέρα, 14 Μαρτίου, όπως προβλεπόταν αρχικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, η παράταση έρχεται έπειτα από σχετικό αίτημα ενός τουλάχιστον από τους «μνηστήρες», ο οποίος ζήτησε ένα επιπλέον ολιγοήμερο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της εξέτασης των εγγράφων της ιδιωτικοποίησης, όπως των προσχεδίων των συμβάσεων μετόχων, που έχουν αναρτηθεί στο VDR. Αίτημα το οποίο έγινε δεκτό, με συνέπεια η σχετική προθεσμία να «μεταφερθεί» περίπου μισό μήνα αργότερα.

Παράλληλα, η παράταση δίνει τη δυνατότητα να δρομολογηθεί η νομοθετική ρύθμιση που, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προωθείται με σκοπό την παράταση της Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για τη λειτουργία του μεταλλουργικού εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Με τη ρύθμιση θα δίνεται 5ετής παράταση στην υφιστάμενη ΑΕΠΟ, ώστε να παρασχεθεί επαρκής χρόνος στον νέο επενδυτή, για να προχωρήσει στις απαραίτητες αναβαθμίσεις των εγκαταστάσεων και να καταστούν αυτές συμβατές με την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Ανοίγει ο δρόμος για την απόλυση των εργαζομένων

Την ίδια στιγμή, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Insider.gr, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας (και πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή), κατά τη συνεδρίασή του το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) έκρινε σύννομη την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα συνδικάτα και τον Ειδικό Διαχειριστή, αναφορικά με το θέμα των μαζικών απολύσεων. Έτσι, μετά το «πράσινο φως» του ΑΣΕ, οι απολύσεις των εργαζομένων μπορούν να γίνουν μέσα στο 20ήμερο.

Η παραπομπή του θέματος στο Ανώτατο Συμβούλιο προέκυψε έπειτα από τη διαφωνία στις σχετικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στον Διαχειριστή και τους εκπροσώπους των εργαζόμενων. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν αποδέχονταν την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, καθώς όπως υποστηρίζουν, δεν συνεξετάστηκε η αντιπρόταση που υπέβαλαν.

Στο πλαίσιο του σχεδίου ανάληψης από τον νέο επενδυτή της ΛΑΡΚΟ ελεύθερης μισθολογικών βαρών, πρόκειται να καταγγελθούν οι συμβάσεις των 1080 περίπου εργαζομένων, οι οποίοι θα λάβουν αποζημίωση με τρόπο υπολογισμού τον νόμο 4093/2012. Οι εργαζόμενοι 55 χρόνων και άνω θα απορροφηθούν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέχρι να φτάσουν τα 62 και συνταξιοδοτηθούν, ενώ ένα ποσοστό εργαζομένων, που θα καθορίσει ο Ειδικός Διαχειριστής πως είναι αναγκαίοι για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση με τη βιομηχανία εν λειτουργία, θα προσληφθούν με νέες συμβάσεις από τον διαχειριστή.

Όταν αναλάβει ο νέος ιδιοκτήτης που θα προκύψει από την ιδιωτικοποίηση, θα προσλάβει όσους χρειάζεται και οι υπόλοιποι θα ενταχθούν σε προγράμματα εργασίας-γέφυρα. Πρόθεση είναι ο επενδυτής να αναλάβει τη νικελοβιομηχανία χωρίς κανενός είδους δέσμευση από το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, δεν θα υποχρεούται να συνεχίσει και καμία από τις υφιστάμενες συμβάσεις με πελάτες ή προμηθευτές της ΛΑΡΚΟ.

Ιδιαίτερη κινητικότητα από τον ένα «μνηστήρα»

Με βάση τη συμμετοχή έως και αυτή τη στιγμή στη διαδικασία, φαίνεται πως παραμένει «ζωντανό» το ενδιαφέρον και των τριών επενδυτικών σχημάτων, δηλαδή της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings, της Mytilineos και της Commodity and Mining Insight. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, ιδιαιτερότητα κινητικότητα παρατηρείται από έναν από τους εν λόγω «μνηστήρες».

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ αφορά την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στο Δημόσιο, βασικότερο από τα οποία είναι το μεταλλευτικό εργοστάσιο της Λάρυμνας.

Στο πλαίσιο επίσης του ίδιου διαγωνισμού, θα παραχωρηθούν οι μισθώσεις του τοπικού δημόσιου μεταλλείου, όπως και του μεταλλείου στο Λούτσι. Από την άλλη πλευρά, η διαδικασία που διενεργεί ο ειδικός εκκαθαριστής αφορά την απόκτηση των μεταλλείων και των δικαιωμάτων εξόρυξης που βρίσκονται υπό την κυριότητα της ΛΑΡΚΟ.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Άντεξε στην πίεση του Παναιτωλικού και επέστρεψε στις νίκες με ηγέτη Καρλίτος η Λαμία!

Η Λαμία προηγήθηκε νωρίς στο παιχνίδι με τον Καρλίτος, ο Παναιτωλικός έχασε αρκετές ευκαιρίες στο δεύτερο μέρος, με αποτέλεσμα οι Φθιωτοί να επιστρέψουν στις...

Χρ. Σταικούρας: Οι τρεις εβδομάδες άλλαξαν τα δεδομένα, αλλά όχι τη στρατηγική μας στόχευση

“Οι πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές έφεραν στο προσκήνιο, με τον πλέον οδυνηρό τρόπο, τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας γενιάς...

Αυγενάκης: Προτεραιότητα η κλιματική κρίση – Να γίνει η Κρήτη βιολογικό νησί

Την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και την πρόληψη καταστροφών στον πρωτογενή τομέα, έθεσε ως προτεραιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο...

Φωτοβολταϊκά: Στην αναμονή το net metering για επιχειρήσεις και πολυκατοικίες

Καθυστερήσεις γράφει ακόμη η ενεργοποίηση του νέου καθεστώτος για την αυτοκατανάλωση «πράσινης» ενέργειας σε επιχειρήσεις, αλλά και πολυκατοικίες. Κι αυτό διότι για να εφαρμοστούν...

Με μεγάλη επιτυχία ο σχολικός χορός της Γ’ Λυκείου Καμένων Βούρλων

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr