ΛΑΡΚΟ: Πλησιάζει η ώρα των ανακοινώσεων για την τύχη της-Μια ανάσα από τη κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings

Κλείνει στις αμέσως προσεχείς ημέρες η εκκρεμότητα με τον διαγωνισμό της Ειδικής Διαχείρισης για την πώληση των μεταλλείων της ΛΑΡΚΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες που μένει να επιβεβαιωθούν, προτιμητέος επενδυτής αναμένεται να αναδειχθεί η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings AG.

Ο ανταγωνιστής της, η ιρλανδική Commodity & Mining Insight Ireland Ltd, κατέθεσε μεγαλύτερη προσφορά, περί το 1,5 εκατ. ευρώ, στον διαγωνισμό της Ειδικής Διαχείρισης. Ωστόσο, η κοινοπραξία με επιστολή της προς τον Ειδικό Διαχειριστή ζήτησε να κηρυχθούν έκπτωτοι οι Ιρλανδοί, γιατί η εγγυητική επιστολή που προσκόμισαν προερχόταν από άλλη εταιρεία και όχι αυτή που προσήλθε στον διαγωνισμό.

Οι αιτιάσεις της κοινοπραξίας εξετάσθηκαν από το νομικό επιτελείο της Ειδικής Διαχείρισης σχετικά με το αν η εγγυητική συνιστά παραβίαση των όρων του διαγωνισμού και φαίνεται ότι κατέληξαν σε θετική γνωμοδότηση. Έτσι, όπως λένε οι υπάρχουσες πληροφορίες, πλειοδότης στον διαγωνισμό αυτό αναμένεται να ανακηρυχθεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings AG, παρά το γεγονός ότι το τίμημα που κατέθεσε ήταν μικρότερο.

Εφόσον συμβεί τελικά αυτό, η πώληση της ΛΑΡΚΟ θα είναι γεγονός, με «νικητή» την κοινοπραξία, η οποία αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής στον παράλληλο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και με τίμημα που προσεγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ. Δεν θα χρειαστεί, δηλαδή, η διαδικασία της εκατέρωθεν πλειοδοσίας (shoot out), καθώς ίδιος θα είναι ο πλειοδότης και στους δύο διαγωνισμούς.

Θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα, αν στον διαγωνισμό της Ειδικής Διαχείρισης κηρυσσόταν πλειοδότης η ιρλανδική εταιρεία. Οπότε θα καλούνταν και οι δύο να υποβάλουν ενιαίο τίμημα για την απόκτηση του συγκροτήματος της ΛΑΡΚΟ. Το μετέωρο ερώτημα είναι η στάση της ιρλανδικής εταιρείας, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εξελίξεις αυτές.

Ο έλεγχος του αιτήματος της κοινοπραξίας από τους νομικούς συμβούλους διήρκεσε περί τους δυόμισι μήνες, από το άνοιγμα των προσφορών στα τέλη Οκτωβρίου του 2022. Η κυβέρνηση έχει ένα σημαντικό λόγο να κλείσει οριστικά το θέμα αυτό, δεδομένου ότι λήγουν στα τέλη Ιανουαρίου οι εξάμηνες συμβάσεις με τους εργαζομένους, οι οποίοι οδηγούνται από τον Φεβρουάριο τυπικά στο ταμείο ανεργίας.

Η τύχη τους αγνοείται, όπως καταγγέλλουν τα πέντε σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, καθώς είναι άγνωστο αν θα επαναπροσληφθούν και πόσοι από τον νέο ιδιοκτήτη. Μπροστά στη ρευστότητα των συνθηκών που διαμορφώνονται για τους εργαζόμενους, τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ οργανώνουν την ερχόμενη Κυριακή ανοιχτή σύσκεψη στον κινηματογράφο Ίλιον του οικισμού του συγκροτήματος, καταγγέλλοντας ότι «η ΛΑΡΚΟ είναι έτοιμη να δοθεί έναντι πινακίου φακής, χωρίς καμία διασφάλιση για τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της, όλων των θέσεων εργασίας και την καταβολή του μόχθου μας».

Καταγγέλλουν, επίσης, την κυβέρνηση γιατί δεν έχει κανένα σχέδιο για το πώς «η ΛΑΡΚΟ θα ξαναμπεί σε επαναλειτουργία, σε μία περίοδο που οι τιμές του νικελίου είναι σταθεροποιημένες στις 30.000 ευρώ ανά τόνο».

«Όλοι στη μεγάλη σύσκεψη της Κυριακής», τονίζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Φωκίδας

«Όλοι στη μεγάλη σύσκεψη που καλούν τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, ώρα 10:00 π.μ., στη Λάρυμνα, στον κινηματογράφο Ίλιον του οικισμού της ΛΑΡΚΟ», τονίζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Φωκίδας, σημειώνοντας ότι, «δυναμώνουμε την αλληλεγγύη, στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Όπως αναφέρει, «συμμετέχουμε στη μεγάλη σύσκεψη Σωματείων και Φορέων που διοργανώνει το Συντονιστικό των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ.

Τρία χρόνια τώρα, με την αλληλεγγύη που εκφράσαμε, οι συνάδελφοί μας εξακολουθούν να βρίσκονται στις δουλειές τους, οι οικογένειές τους στα σπίτια τους.

Ο αγώνας τους μας αφορά όλους και αποδεικνύει ότι ο συλλογικός αγώνας και η αλληλεγγύη φέρνουν αποτελέσματα».

Επισημαίνει ότι, «με βάση τις μέχρι σήμερα νομοθετικές ρυθμίσεις, την 1η Φλεβάρη όλοι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ πηγαίνουν στο ταμείο ανεργίας για να πάρουν αριθμό πρωτοκόλλου και σειρά, για τα προγράμματα – κοροϊδία “παγκοσμιοποίησης και κοινωφελούς εργασίας”».

«Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε!

Μπορούμε να ανατρέψουμε και αυτόν τον σχεδιασμό, όπως εδώ και τρία χρόνια!

Καλούμε τα Σωματεία της δύναμης του Εργατικού Κέντρου, αλλά και κάθε Σωματείο και Φορέα της περιοχής να εκφράσουν έμπρακτα τη στήριξη στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, συμμετέχοντας μαζικά στη σύσκεψη της Κυριακής και σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση που αυτή θα αποφασίσει.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για συμμετοχή: 6979569692», καταλήγει.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Χαλκίδα: Ο Μανώλης Μητσιάς την Παρασκευή (8/12) στην οδό Ονείρων

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Ο Φάνης Σπανός στο 5ο συνέδριο «Ελληνικός Τουρισμός, μια Εθνική Υπόθεση»

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός προσκλήθηκε και τοποθετήθηκε στο 5o συνέδριο «Ελληνικός Τουρισμός, μια Εθνική Υπόθεση!», το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2023,...

Γ. Καραμουσάλης: Νέα εφαρμογή της winbank με 1.800 λειτουργικότητες καθημερινής τραπεζικής

Ο μετασχηματισμός ενός οργανισμού είναι βιώσιμος όταν αφήνει ένα διαχρονικό αποτύπωμα στο γενετικό του κώδικα ώστε ο οργανισμός να «μεταβολίζει» πιο έξυπνα και γρήγορα...

Μυστήριο με γυναίκα που εντοπίστηκε αναίσθητη και ημίγυμνη σε ταξί

Μια περίεργη υπόθεση ερευνούν τις τελευταίες ώρες της οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ μετά τον εντοπισμό στο Κερατσίνι μιας νεαρής γυναίκας η οποία εντοπίστηκε αναίσθητη και...

Πλούσιο το πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στην Πελασγία

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr