LNG: Aντιμέτωπη με έναν δαπανηρό χειμώνα η Ευρώπη

Η Ευρώπη δεν έχει σημειώσει αρκετή πρόοδο στη σύναψη μακροπρόθεσμων συμβολαίων για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) ως εναλλακτική λύση στην προμήθεια του ρωσικού, η οποία μπορεί να αποδειχθεί δαπανηρή τον επόμενο χειμώνα, καθώς η ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης θα μπορούσε να συσφίξει απότομα την αγορά, όπως αναφέρει το Reuters.

Η αγορά LNG για την αντικατάσταση των περιορισμένων ρωσικών ροών βοήθησε το μπλοκ να αντιμετωπίσει τον πρώτο χειμώνα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, με την Ευρώπη να εισάγει 121 εκατομμύρια τόνους καυσίμου το 2022, αύξηση 60% από το 2021.

Αγορά spot

Αλλά αυτό είχε ένα τεράστιο κόστος.Η Ευρώπη αγόρασε σε μεγάλο βαθμό στην αγορά spot, όπου οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες από αυτές που διαπραγματεύονται στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμφωνιών.Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, το κόστος των εισαγωγών LNG υπερτριπλασιάστηκε το 2022 σε περίπου 190 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ευρώπη αντιπροσώπευε περισσότερο από το ένα τρίτο των παγκόσμιων συναλλαγών άμεσης αγοράς το 2022, από περίπου 13% το 2021. Αυτή η έκθεση θα μπορούσε να φτάσει πάνω από 50% φέτος, εάν δεν υπογραφούν μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

Ο Morten Frisch, συνεργάτης της Morten Frisch Consulting, δήλωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται ιδανικά περίπου το 70-75% της προσφοράς LNG της στο πλαίσιο σταθερών μακροπρόθεσμων συμφωνιών πώλησης και αγοράς (SPA).

«Αλλά δεδομένου ότι το πράσινο λόμπι στην Ευρώπη κατάφερε να πείσει λανθασμένα τους πολιτικούς ότι το υδρογόνο μπορεί σε μεγάλο βαθμό να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο ως φορέας ενέργειας έως το 2030, η Ευρώπη έχει γίνει υπερβολικά εξαρτημένη από τις βραχυπρόθεσμες αγορές LNG», πρόσθεσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Eurasia για την ενέργεια, το κλίμα και την αειφορία, Raad Alkadiri δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να κλειδώσει το LNG ως αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου όσο η ΕΕ το θεωρεί ως μεταβατικό καύσιμο, καθώς οι παραγωγοί θέλουν μια εγγυημένη αγορά στην Ευρώπη τις επόμενες δεκαετίες.

Αναμένεται αύξηση τιμών μετά το καλοκαίρι

Οι τιμές spot LNG έχουν μειωθεί περισσότερο από 82% από τότε που έφτασαν το ρεκόρ των 70,50 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, αναμένεται να αυξηθούν ξανά, με ένα ενδεχόμενο ζεστό καλοκαίρι που θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα υδροηλεκτρικής ενέργειας, έναν κρύο χειμώνα 2023-2024 και μια ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης LNG να θεωρούνται οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για την τιμή.

«Οι εταιρείες της ΕΕ θα πρέπει να ενεργήσουν πρώτα υπογράφοντας μια σειρά από μεγάλης κλίμακας, μακροπρόθεσμες SPA βασισμένες στο κινεζικό μοντέλο, για να αντισταθμιστούν από τυχόν σκαμπανεβάσματα της ταραγμένης παγκόσμιας αγοράς LNG», δήλωσε ο Victor Tenev,  σύμβουλος LNG στη ROITI Ltd.

Υψηλό κόστος -Μικρότερη διάρκεια

Οι μεγάλοι παραγωγοί και έμποροι LNG, όπως η QatarEnergy, η Shell, η Chevron και η ConocoPhillips, είχαν τους τελευταίους μήνες συνομιλίες σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την εξασφάλιση συμφωνιών LNG.

Οι συνομιλίες της QatarEnergy με τη γερμανική κυβέρνηση και κορυφαίες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η RWE, έχουν «βρει τοίχο»λόγω διαφωνιών σχετικά με τη διάρκεια της συμφωνίας, ανέφεραν πηγές της εταιρείας.

Ενώ το Κατάρ επιδιώκει συνήθως να υπογράψει συμβάσεις με τουλάχιστον 25ετείς όρους, η Γερμανία επιδίωξε μια συμφωνία 10 έως 15 ετών λόγω των δεσμεύσεών της να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ανέφεραν οι πηγές.

Για την επίλυση του προβλήματος, το Κατάρ πρόσφερε στη Γερμανία συμβόλαια βραχυπρόθεσμης διάρκειας 15 ετών, τα οποία θα κοστολογούσαν το LNG με ένα μεγάλο ασφάλιστρο σε σχέση με το πιο μακροπρόθεσμο συμβόλαιο, ανέφεραν οι πηγές.

«Κανείς δεν θέλει να κλείσει τα 20 χρόνια στις μέρες μας και είναι η χειρότερη δυνατή ιδέα όταν προσπαθείς να βρεις τι θα συμβεί τον επόμενο χρόνο», δήλωσε η Chief Financial Officer της Shell, Sinead Goreman, σε συνέδριο τον Μάρτιο.

Η Shell προσφέρει συμβάσεις προμηθειών με «ρήτρες διακοπής» για να επιτρέψει αλλαγές στον όρο και τον προορισμό των συμβολαίων καθ’ όλη τη διάρκεια της συμφωνίας προμήθειας, όπως τρία, πέντε ή δέκα χρόνια, είπε.

«Αυτό θα βλέπετε όλο και περισσότερο – οι μεγάλοι ολοκληρωμένοι παίκτες… (είναι) πρόθυμοι να αναλάβουν αυτό το ρίσκο γιατί τελικά, οι χώρες και οι μικρότερες εταιρείες θέλουν να έχουν την ευελιξία να πουν, ας δούμε πόσο γρήγορα αναπτύσσονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», πρόσθεσε.

πηγη

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

«Απογείωση» του τουρισμού για το 2024 – Τι αγοράζουν οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα

Tα στοιχεία για τον ελληνικό τουρισμό το 2024 είναι ιδιαίτερα θετικά. Οι προκρατήσεις δείχνουν ότι προμηνύεται ένα πολύ «θερμό» καλοκαίρι, με τους εμπόρους να προετοιμάζονται για να...

Εφορία: Πώς μπορούν οι επαγγελματίες να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα

Ψηφιακά θα γίνεται η αμφισβήτηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως προβλέπεται σε απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, (Α.1055/2024). Η απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων:  την προθεσμία...

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Αναρτήθηκαν σήμερα, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) οι οριστικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων που υπέβαλαν αίτηση για την πρόσληψη προσωπικού, με σύμβαση...

Νωρίτερα οι συντάξεις Μαΐου – Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμών ανά Ταμείο

Τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων μηνός Μαΐου 2024 έχει γνωστοποιήσει ο e-ΕΦΚΑ. Οι συνταξιούχοι θα πάνε νωρίτερα στο ταμείο, λόγω της εορταστικής περιόδου του Πάσχα. Συγκεκριμένα, οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον ΑΘΕ από αύριο

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr