Λογαριασμοί ρεύματος: Έκρηξη πάνω από 65% στις ρυθμίσεις οφειλών προς τη ΔΕΗ

Aυξάνονται συνεχώς οι καταναλωτές που προχωρούν σε ρύθμιση των οφειλών τους προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς βλέπουν τους λογαριασμούς να έρχονται ολοένα και πιο φουσκωμένοι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Γιώργο Αδαμίδη, οι διακανονισμοί σημειώνουν άλμα πάνω 65% συγκριτικά με τον περασμένο Αύγουστο, όταν και ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση.

Πάνω από 70.000 ρυθμίσεις

Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος στην «Η», «οι πολίτες που έχουν κάνει διακανονισμό  ξεπερνούν πλέον τις 70.000 και αφορούν μόνο αυτούς που έχουν γίνει με φυσική παρουσία. Δεν έχουμε ακόμα εικόνα για όσους έχουν γίνει τηλεφωνικά και όπως αντιλαμβάνεστε ο συνολικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος».

«Δυστυχώς οι αυξήσεις είναι πολύ μεγάλες και οι διακανονισμοί θα αυξάνονται καθώς οι καταναλωτές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Μάλιστα πολλοί δεν μπορούν να κρατήσουν τους διακανονισμούς, καθώς τους έρχονται και τα νέα τιμολόγια που είναι πιο φουσκωμένα από τα προηγούμενα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Αν δεν υπάρξει παρέμβαση για τις αυξήσεις στο ρεύμα, τότε θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα και στις αποκοπές, διότι δεν είναι εύκολο να κρατηθεί ο διακανονισμός», συμπληρώνει.

Ενας στους τέσσερις δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί με τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος είναι τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας του του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκη. Από την έρευνα οικονομικής συγκυρίας νομού Θεσσαλονίκης, προκύπτει ότι ένας στους τέσσερις καταναλωτές στο νομό δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τα φουσκωμένα τιμολόγια, ενώ πάνω από έξι στους δέκα (ποσοστό 65%) δηλώνουν πως τους θεωρούν υψηλούς και τους δυσκολεύει η αποπληρωμή τους.

Αντίθετα, μόλις το 9% και 13% των νοικοκυριών δηλώνουν ότι οι λογαριασμοί είναι φυσιολογικοί ή χαμηλοί και δεν δυσκολεύονται στην αποπληρωμή τους, αντίστοιχα ενώ και οι επιχειρήσεις βρίσκονται στη δίνη της ενεργειακής ακρίβειας, με το 82% εξ’ αυτών να αντιμετωπίζει αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Πρωταθλήτρια Ευρώπης ξανά στο ρεύμα η Ελλάδα

Η Ελλάδα ήταν χθες ξανά πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ακρίβεια στο ρεύμα. Η χώρα μας βρέθηκε στην πρώτη θέση 255,95€/mWH με την Ιταλία να ακολουθεί με μεγάλη διαφορά στα 175,93€/mWH.

Μάλιστα η Ελλάδα ήταν χθες η μοναδική χώρα εντός Ευρωζώνης, με τη μεγαβατώρα πάνω από 200 ευρώ, ενώ σήμερα το κόστος ρεύματος σημειώνει νέο άλμα 12,31%,  φτάνοντας η μεγαβατώρα στα 287,45 ευρώ.

Επιδοτήσεις στους λογαριασμούς τον Μάιο – Το σενάριο για τον Ιούνιο

Μπροστά σε αυτό το ξέφρενο ράλι στις τιμές του ρεύματος, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιδότηση των καταναλωτών και τον Μάιο. Η φόρμουλα θα είναι παρόμοια με αυτή του Απριλίου και των περασμένων μηνών που το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας έχει εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα επίπεδα, δηλαδή με απευθείας έκπτωση στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Το ύψος της κρατικής ενίσχυσης για τον Μάιο θα κριθεί από τις τιμές της χονδρικής, οι οποίες είναι μειωμένες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με τη μέση τιμή τον Απρίλιο να φτάνει τα 247,67€/mWH έναντι 272,68 €/mWH τον Μάρτιο.

Παράλληλα το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει να επιδοτήσει τους παραγωγούς από τον Ιούνιο, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή παρέμβαση. Αυτό το σενάριο προβλέπει πλαφόν στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και επιδότηση των ηλεκτροπαραγωγών ώστε να πέσει η χονδρική τιμή του ρεύματος.

Στο τραπέζι έχουν πέσει και άλλα σχέδια τα οποία θα παρουσιαστούν συνολικά στον πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες. Το κόστος της κάθε παρέμβασης κοστολογείται από το οικονομικά επιτελείο που αναμένει και τις ανακοινώσεις της Eurostat για το έλλειμμα του 2021 την Μεγάλη Πέμπτη, οι οποίες θα πιστοποιούν και επίσημα την ανάπτυξη της περασμένης χρονιάς και θα διευκρινίζουν τι δημοσιονομικό χώρο ανοίγει το μικρότερο έλλειμμα.

Ανοιχτή η Ευρωπαϊκή παρέμβαση

Το αν θα ενεργοποιηθεί εθνικό σχέδιο για την αποκλιμάκωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, θα κριθεί όπως έχουν τονίσει κυβερνητικά στελέχη από τις αποφάσεις που θα λάβουν οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 30-31 Μαϊου.

Τα τελευταία μηνύματα από τις Βρυξέλλες αφήνουν παράθυρο αισιοδοξίας για ευρωπαϊκή παρέμβαση, καθώς η καθώς σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  επεξεργάζεται ήδη σχέδιο για κοινή αγορά φυσικού. Μάλιστα στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι να μπει πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο, ζητώντας από την Ευρώπη να μειώσει την τιμή που πληρώνει στη Μόσχα, θέτοντας μια βάση συζήτησης για τη Σύνοδο.

ΠΗΓΗ : ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τοξοβολίας στη Χαλκίδα

Η Ελληνική Ομοσπονδία Τοξοβολίας με την υποστήριξη του Δήμου Χαλκιδέων και του Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ., διοργανώνει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τοξοβολίας Κλειστού Χώρου 2×18μ. Ανδρών Γυναικών Ολυμπιακού...

Δώρο Χριστουγέννων: Πόσα χρήματα δικαιούνται οι εργαζόμενοι – Πότε πληρώνεται

Δώρο Χριστουγέννων θα πάρουν μέσα στον μήνα όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης...

Ξεκινάει, αύριο, η υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα»

Αύριο, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, ξεκινάει η υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα» ενώ ως ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων ορίζεται η 31η...

Το μυστικό του Ηνίοχου των Δελφών μέσα από την ακτινογραφία του

Πώς ήταν η αληθινή εικόνα του Ηνίοχου στο Ιερό του Απόλλωνα στους Δελφούς; Το χαλκινο άγαλμα αποκαλύπτεται με την συμβολή νέων τεχνολογιών. Τα μυστικά ενός από...

“Νύχτα θα έρθουμε κι εμείς”-ΥΠΕΘΑ-ΕΑΒ προετοιμάζουν τα νέα ελληνικά επιθετικά drone

Πράγματα και θαύματα αποκαλύπτει επίσημη έκθεση της ΕΑΒ για τα πεπραγμένα της εταιρείας, ειδικά στο κομμάτι το προγραμμάτων που είναι σε ισχύ, και αφορούν ελληνικής...