Long weekend μεταξύ Αττικής, Φωκίδας και Βοιωτίας

Αξίζει, όμως, πέρα από τη θάλασσα και μια επίσκεψη στην αρχαία, τειχισμένη πόλη της Αιγόσθενας, που περιστοιχίζει την πόλη και είναι κτισμένη σε κομβικό σημείο. To φρούριο, που βρίσκεται 450 μέτρα από τη θάλασσα, χρησιμοποιήθηκε και κατά τους βυζαντινούς χρόνους και θεωρείται το καλύτερα διατηρημένο φρούριο της αρχαιότητας. Το πλέον εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του φρουρίου είναι ο πύργος της νοτιοανατολικής γωνίας της ακρόπολης. Είναι τετράγωνος, πλευράς 8,9 μ. και ύψους 20μ περίπου.

Συνεχίστε το ταξίδι σας με το Γαλαξίδι, την αρχοντική κωμόπολη της Φωκίδας, «τοποθετημένη» στον μυχό του Κρισσαίου όρμου, στα νότια της Φωκίδας, επάνω στον Κορινθιακό κόλπο. Το γεγονός ότι το Γαλαξίδι χαρακτηρίστηκε διατηρητέος οικισμός είχε ως αποτέλεσμα να διατηρηθεί αναλλοίωτη η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών, συνεπώς και η ήσυχη γραφικότητα του μέρους. Εδώ, τα λιθόστρωτα δρομάκια που ξεκινούν από το λιμάνι περνούν δίπλα από πετρόκτιστα αρχοντικά και περήφανα σπίτια με βοτσαλωτές αυλές.

Εδώ, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε να στέκει αγέρωχη η επιβλητική εκκλησία του Αγίου Νικολάου, με τους δύο τρούλους και τα δύο καμπαναριά, ενώ η μικρή και πετρόκτιστη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής διακατέχεται από μια ατμόσφαιρα ιδιαίτερη και μυστικιστική. Τέλος, σε απόσταση 4,5 χιλιομέτρων από την κωμόπολη και σε υψόμετρο 300 μέτρων βρίσκεται η Μονή Μεταµορφώσεως του Σωτήρος, με πανοραμική θέα στο Γαλαξίδι και σε ολόκληρη την περιοχή.

Στο Γαλαξίδι μπορείτε να κάνετε βόλτα σε μια από τις καταγάλανες και πανέμορφες παραλίες (παραλία Ναυτικού Ομίλου, Κεντρί, Καλαφάτης) και αν είστε εξοπλισμένοι με αρκετό θάρρος να κάνετε και μια βουτιά σε αυτές τις πρώτες ημέρες της άνοιξης.

Μετά το Γαλαξίδι, σειρά έχει η Λιβαδειά. Εδώ, στην πρωτεύουσα του νομού, θα δείτε να συνοψίζονται όλα τα θελκτικά στοιχεία της Βοιωτίας. Το μαγικό, καταπράσινο τοπίο στις Πηγές της Κρύας με τα τρεχούμενα νερά, το εντυπωσιακό Κάστρο που ορθώνεται στο λόφο του Προφήτη Ηλία, πάνω από το φαράγγι της Έρκυνας και τα διάσημα σουβλάκια είναι οι βασικές αναφορές της πόλης.

Όχι όμως και οι μοναδικές, αφού μια επίσκεψη αξίζουν τόσο το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί σημαντικά εκθέματα που αναδεικνύουν την ιστορία του τόπου, όσο και το Μουσείο Παλαιών Επαγγελμάτων του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς, για να γνωρίσετε επαγγέλματα που χάθηκαν στον χρόνο.

Μισή ώρα μακριά από τη Λιβαδειά, αξίζει να κάνετε μια στάση την ευκαιρία να δείτε από κοντά τη Μονή Οσίου Λουκά ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της βυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, ό,τι αφορά το φαγητό, μπορείτε να κάνετε μια στάση είτε στο Γαλαξίδι είτε στη Λιβαδειά. Ως προς την παραθαλάσσια πόλη της Φωκίδας, μπορείτε να βρείτε τις ενδιαφέρουσες επιλογές στις ψησταριές και τις ψαροταβέρνες της περιοχής, ενώ στη Λιβαδειά εκτός από τα περιβόητα σουβλάκια -τα οποία δικαιώνουν τη φήμη τους- θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε κοκορέτσικοντοσούβλι και όλα τα παρελκόμενα στις ταβέρνες της.

Σε ό,τι αφορά τη διαμονή σας πάλι, πέραν της επιλογής των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης που προσφέρονται και στα τρία σκέλη της διαδρομής, τόσο στο Γαλαξίδι όσο και στη Λιβαδειά υπάρχουν μια σειρά από καταλύματα και ξενοδοχεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φιλοξενίας. Ενδεικτικές περιπτώσεις υποδειγματικής φιλοξενίας και άμεσης πρόσβασης στοπν αστικό ιστό αποτελούν εν προκειμένω οι περιπτώσεις των Levadia Hotel και Hotel Phillipos στη Λιβαδειά και των Hotel Ganimede και Nostos Hotel Galaxidi στο Γαλαξίδι.

Πηγή: travel.gr

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Στην KAPASTA, πιστεύουμε ότι το καλό φαγητό πρέπει να είναι ταυτόχρονα θρεπτικό και απολαυστικό

Στην KAPASTA είμαστε παθιασμένοι με τη δημιουργία υγιεινών και νόστιμων γευμάτων που είναι ταυτόχρονα βολικά και εύκολα. Τα έτοιμα για μαγείρεμα μείγματά μας παράγονται...

Συνάντηση εργασίας Φάνη Σπανού Carsten Rasmussen στις Βρυξέλλες

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βοιωτίας Ιωάννης Περγαντάς και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Χρήστος Μούτσιος, προσκλήθηκαν και...

Μ. Βλασταράκης: τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας της Eurobank για το δημογραφικό

Τις πρωτοβουλίες της Eurobank για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ανέπτυξε, επιγραμματικά, ο Γενικός Διευθυντής Marketing και Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου Eurobank Μιχάλης Βλασταράκης, συμμετέχοντας σε...

Η Διοίκηση του ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ αποχαιρετά τον Θύμιο Τσούκαλο

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Στην απεργία 17/4 συμμετέχει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας: “Με αυτό το κεντρικό σύνθημα και το διεκδικητικό μας πλαίσιο συνεχίζουμε. Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας αποφάσισε στη συνεδρίασή του...