Μάχη με αβέβαιους διεκδικητές ο διαγωνισμός για τη ΛΑΡΚΟ

Στην φάση της εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό για τη Λάρκο είχαν αρχικά εμφανιστεί έξι επενδυτές, οι εταιρείες Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε κοινοπραξία με την AD Holdings, η Commodity & Mining Insight UK, η Trafigura Group, η Solway Investment και η Tharisa. Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα οι περισσότεροι επενδυτές έχουν ήδη αποσυρθεί.

Τελευταία εξέλιξη ήρθε με την απόσυρση από την κούρσα του διαγωνισμού, σύμφωνα με πληροφορίες, της Mytilineos. Αυτό σημαίνει ότι θεωρητικά παραμένει ενεργό το ενδιαφέρον στο διαγωνισμό από ένα σχήμα, την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ  AD Holdings, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να προσέλθουν στο διαγωνισμό,  ο οποίος σημειωτέον έχει πάρει νέα αναβολή,  με δεσμευτική προσφορά.

Σε κάθε περίπτωση και ενώ το ενδιαφέρον για το διαγωνισμό εμφανίζεται από υποτονικό έως ανύπαρκτο, οι εξελίξεις στην διεθνή αγορά των εμπορευμάτων και η ραγδαία άνοδος της τιμής του νικελίου, εκτιμάται ότι ίσως να δημιουργούν ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας για ενδεχόμενη αίσια έκβαση του διαγωνισμού.

Και αυτό καθώς η άνοδος των τιμών του νικελίου αποτελεί μια θετική εξέλιξη, έστω και εάν δεν ανατρέπει μια σειρά από δεδομένα και προκλήσεις που ισχύουν για την περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, όπως η οικονομική αιμορραγία, τα περιβαλλοντικά ζητήματα αλλά και οι αναγκαίες επενδύσεις εκσυγχρονισμού που απαιτούνται προκειμένου η βιομηχανία να εκσυγχρονιστεί και να είναι ανταγωνιστική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον οι αναγκαίες περιβαλλοντικές επενδύσεις για την αναβάθμιση της υφιστάμενης μεθόδου λειτουργίας (πυρομεταλλουργία) για την παραγωγή σιδηρονικελίου, εκτιμώνται σε 200 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο εάν ο νέος ιδιοκτήτης της ΛΑΡΚΟ που θα προκύψει θέλει να αξιοποιήσει το θετικό μομέντουμ για την παραγωγή νικελίου και κοβαλτίου, τότε θα απαιτηθούν επιπλέον επενδύσεις για την αλλαγή της μεθόδου παραγωγής (υδρομεταλλουργία) ύψους τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα, οι τιμές του νικελίου κατέγραψαν νέο ιστορικό ρεκόρ στις 100 χιλιάδες δολάρια ανά μετρικό τόνο στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου (LME) για να υποχωρήσουν στη συνέχεια στα επίπεδα των 37 χιλιάδων δολαρίων, που επίσης θεωρείται εξαιρετική τιμή για το μέταλλο. Στα επίπεδα αυτά των τιμών, η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ μετατρέπεται σε κερδοφόρος αν και τα οφέλη “ψαλιδίζονται” εξαιτίας του κόστους της ενέργειας.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι οι δύο εν εξελίξει παράλληλοι διαγωνισμοί από το ΤΑΙΠΕΔ και τον Ειδικό Διαχειριστή αποτελούν ουσιαστικά την τελευταία ευκαιρία για την βιομηχανία καθώς σε περίπτωση που κηρυχθούν άγονοι, τότε η ΛΑΡΚΟ θα οδηγηθεί σε πτώχευση και οριστικό λουκέτο.

ΠΗΓΗ : CAPITAL

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ο Αλεξάντερ Πέιν στην έναρξη του 2ου Evia Film Project

Ο σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν, κάτοχος δύο βραβείων Όσκαρ, θα βρεθεί στο 2o Evia Film Project (20-24 Ιουνίου 2023), την πράσινη δράση που διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης,...

Ανοίγει ξανά την Πέμπτη η Διώρυγα της Κορίνθου

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Μανώλης Γλέζος: 82 χρόνια πριν κατέβασε τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη

Η υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Αθήνα, μία ενέργεια με συμβολικό χαρακτήρα, αλλά τεράστια απήχηση...

Κάτω από τον υπέροχο ήλιο της Σίφνου

Όταν θα πάρεις την απόφαση να επισκεφτείς τη Σίφνο, πρέπει πρώτα να καταλάβεις ότι δεν είναι ένα ακόμη νησί διακοπών. Είναι μια εμπειρία που...

Εκλογές 25ης Ιουνίου: Νέες διευκρινίσεις για τους ετεροδημότες

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr