Μάχη στα Στύρα: Πώς σκοτώθηκε ο Ηλίας Μαυρομιχάλης και γιατί δάκρυσε ο Ομέρ Μπέης

Ακόμα λέγεται, ότι ο ηρωικός αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης δεν έπεσε από τούρκικο βόλι ή γιαταγάνι, αλλά από ελληνικά χέρια. O Μαυρομιχάλης και οι λίγοι άνδρες που του είχαν απομείνει αλληλοεξοντώθηκαν για να μη πέσουν ζωντανοί στα χέρια των Τούρκων.

Ό,τι κι αν λέγεται, μια μέρα σαν σήμερα, 12 Ιανουαρίου του 1822 ο Ηλίας Μαυρομιχάλης, της οικογενείας των Μαυρομιχαλαίων, έπεφτε νεκρός στα 26 χρόνια του, στη Μάχη των Στύρων.

Ο Ηλίας Μαυρομιχάλης ήταν γιός και μάλιστα ο πρωτότοκος του Πετρόμπεη · είχε τιμήσει τ’ άρματά του στην απελευθέρωση της Καλαμάτας, στο Βαλτέτσι, στην Ακροκόρινθο, στην πολιορκία της Ακρόπολης.

Στις 5 Ιανουαρίου του 1822 ο Ηλίας Μαυρομιχάλης, επικεφαλής 600 Μανιατών, αποδεχόμενος την πρόσκληση του επισκόπου Καρυστίας Νεόφυτου, αποβιβάζεται στο Αλιβέρι και τίθεται επικεφαλής των ελληνικών δυνάμεων για την απελευθέρωση της Καρύστου και της Νότιας Εύβοιας.
Η Μάχη των Στύρων έγινε όταν Έλληνες επαναστάτες πληροφορήθηκαν ότι Τούρκοι είχαν οχυρωθεί στα σπίτια του χωριού· τους χτύπησαν, αλλά οι Τούρκοι κατάφεραν να κυκλώσουν τους διώκτες τους. Επί δύο ώρες οι Μανιάτες αγωνίσθηκαν με αυτοθυσία. Μετά την εξάντληση των πυρομαχικών τους, όσοι είχαν απομείνει άρχισαν να λιθοβολούν τους εχθρούς τους.

Μάχη στα Στύρα και ο Μαυρομιχάλης νεκρός. Ο Μαυρομιχάλης με λίγους πολεμιστές αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και να κλειστούν σε ένα μύλο. Εκεί περικυκλώθηκαν από τους Τούρκους και πολέμησαν μέχρι που εξαντλήθηκαν τα πυρομαχικά τους. Κατά τον ιστορικό Ιωάννη Φιλήμωνα: «οι έγκλειστοι έσυραν τα σπαθιά και έκαναν ηρωική έξοδο όπου σκοτώθηκαν όλοι».

Κατά τον Γάλλο εθελοντή Μαξίμ Ρεμπόντ, ο οποίος βρισκόταν στην Τήνο και ενημερώθηκε μέρες μετά το συμβάν: «Ο Μαυρομιχάλης και οι λίγοι άνδρες του – μεταξύ των οποίων και ένας Τηνιακός – αλληλοσκοτώθηκαν για να μη πέσουν ζωντανοί στα χέρια των Τούρκων».

Η απώλεια του Ηλία Μαυρομιχάλη, που είχε πολεμήσει στο πλάι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στη μάχη του Βαλτετσίου, θεωρήθηκε από πολλούς σοβαρό πλήγμα για την Επανάσταση. Ο Ηλίας Μαυρομιχάλης ήταν οπλαρχηγός με πάθος και στρατηγική σκέψη. Ο ιστορικός Ιωάννης Φιλήμων μάλιστα συγκρίνει την απώλειά του με εκείνη του Αθανασίου Διάκου.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Financial Times: Το πλήγμα του Daniel στη φέτα

Το δημοσίευμα τονίζει ότι το περίπου το 40% των μαλακών τυριών της χώρας παρασκευάζονται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα που παράγεται στην κεντρική περιοχή...

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Τα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές

Εκτός από τις παρεμβάσεις με σκοπό την ενίσχυση του εισοδήματος και της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη...

Η 15η Ολομέλεια της Πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ στο Πλωμάρι Λέσβου

Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η 15η Ολομέλεια της ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ στο Πλωμάρι Λέσβου, καθώς αποτελεί την έδρα τριών Μελών της Κοινότητας, του Ούζου Βαρβαγιάννη...

Η πόλη της Στερεάς με το… άρμα στην είσοδό της

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Σε αδιέξοδο όσοι θέλουν να αποκτήσουν δική τους στέγη

Οι τιμές των ακινήτων επέστρεψαν στα προ μνημονίων επίπεδα. Ομως, τίποτα –εκτός από τις τιμές– δεν θυμίζει σήμερα τη χρυσή εποχή της κτηματαγοράς. Τα επιτόκια είναι πολύ υψηλότερα,...