
Σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος τους ανέρχεται συνολικά στα 83 εκ ευρώ και έχει να κάνει με τη διανομή αερίου σε Έβρο, Πελοπόννησο και Φθιώτιδας.
Ειδικότερα, τα πρώτα δυο έργα αφορούν στην κατασκευή ισάριθμων νέων αγωγών.
Ο πρώτος θα ξεκινά από την Αλεξανδρούπολη, όπου η ΔΕΔΑ ήδη διαθέτει δίκτυο, και θα καταλήγει στην Ορεστιάδα, τροφοδοτώντας με φυσικό αέριο το Σουφλί και το Διδυμότειχο, καθώς και αρκετές βιομηχανικές μονάδες στην περιοχή. Ο δεύτερος αγωγός αφορά στις πόλεις της Αλεξάνδρειας, της Βέροιας και των Γιαννιτσών οι οποίες, σε πρώτη φάση, θα τροφοδοτηθούν με Συμπιεσμένο Φυσικό Αέριο (CNG).
Επιπλέον, η ΔΕΔΑ στοχεύει και τη διανομή αερίου και στην Πελοπόννησο. Έτσι στο πρόγραμμα ανάπτυξης της περιόδου 2022 – 2026 περιλαμβάνεται η επέκταση στις πόλεις του Ναυπλίου και του Άργους.
Στα νέα projects είναι επίσης και ο εφοδιασμός βιομηχανιών της βορειοανατολικής Φθιώτιδας μαζί με την κατασκευή δικτύου στη Στυλίδα.
Το «Χωριό Υδρογόνου»
Η ΔΕΔΑ ξεδιπλώνει και τη στρατηγικής της στο χώρο των ανανεώσιμων αερίων.
Όπως έκανε γνωστό με συνέντευξη του στα ΝΕΑ ο διευθύνων σύμβουλος Μάριος Τσάκας εντός του έτους αναμένεται να υλοποιηθεί και το πιλοτικό έργο της ΔΕΔΑ «Χωριό Υδρογόνου».
Το έργο αφορά στην παραγωγή υδρογόνου από φυσικό αέριο και, ακολούθως, στη διανομή και χρήση του σε οικισμό της Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι ηλεκτρικές και θερμικές του ανάγκες.
Το έργο έχει ενταχθεί στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ και, μετά την έγκρισή του, η εταιρεία θα αιτηθεί τη σχετική αδειοδότηση από τους αρμόδιους φορείς (ΡΑΕ, ΥΠΕΝ) στοχεύοντας να το υλοποιήσει εντός του 2022. Μάλιστα, πρόσφατα η ΔΕΔΑ υπέγραψε Μνημόνιo Συνεργασίας (ΜοU) με δύο γνωστές ευρωπαϊκές εταιρείες που κατασκευάζουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό και θα συμμετάσχουν στο έργο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΔΑ θα παράγει η ίδια το υδρογόνο και στη συνέχεια θα το διανέμει μέσω του δικτύου για χρήση θέρμανσης και ηλεκτρική.
Το βιομεθάνιο
Πιο άμεσα όμως αναμένεται να ξεκινήσουν τα δύο πιλοτικά έργα της ΔΕΔΑ για τη διανομή βιομεθανίου στο δίκτυο διανομής αερίου.
Το πρώτο, αφορά στη διανομή και χρήση του βιομεθανίου σε βιομηχανίες στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και το δεύτερο, στη διανομή και χρήση του βιομεθανίου σε κατοικίες στη Νιγρίτα Σερρών.
Τα έργα αυτά έχουν ενταχθεί στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα της εταιρείας, ενώ προ μηνός κατατέθηκαν από τη ΔΕΔΑ τα σχετικά αιτήματα αδειοδότησης προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίησή τους.
Για την παραγωγή του βιομεθανίου, όπως αναφέρουν πληροφορίες, δύο μονάδες βιοαερίου στις περιοχές αυτές πρόκειται να αναβαθμιστούν για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Πηγή: stereanews.gr