Market pass: Από 106 – 600 ευρώ θα λάβουν για τα ψώνια τους 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά

Σταθερού ύψους και ανεξάρτητη από το ποσό των μηνιαίων αγορών που θα πραγματοποιεί κάθε δικαιούχος από επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ειδών διατροφής θα είναι η κρατική επιδότηση δαπανών, γνωστή ως market pass, που θα αρχίσει να καταβάλλεται από τα τέλη του επόμενου μήνα σε 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά για την περίοδο Φεβρουαρίου-Ιουλίου 2022. Τα ποσά που θα εισπράξουν τα νοικοκυριά, τα οποία θα κάνουν χρήση του μέτρου, ανέρχονται σε 17,6 έως 100 ευρώ το μήνα ή σε 106 έως 600 ευρώ για όλη την εξάμηνη περίοδο, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του κάθε νοικοκυριού και το εάν θα λάβει την επιδότηση μέσω ψηφιακή κάρτας ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή:

1) Από τα έξοδα κάθε νοικοκυριού για αγορές από super markets και από άλλες επιχειρήσεις με δηλωμένη δραστηριότητα τη λιανική πώληση ειδών διατροφής – φούρνους, μίνι μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κάβες ποτών, γαλακτοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, υπαίθριους πωλητές σε λαϊκές αγορές κ.λπ. – το κράτος θα καλύπτει με δικά του χρήματα ποσά από 17,6 έως 100 ευρώ το μήνα, για το χρονικό διάστημα από 1-2-2023 έως 31-7-2023.

Ειδικότερα, το ποσό της επιδότησης θα ανέρχεται μηνιαίως σε:

– 22 ευρώ για αγάμους χωρίς τέκνα

– 32 ευρώ για εγγάμους χωρίς εξαρτώμενα τέκνα ή για μονογονεϊκές οικογένειες με ένα εξαρτώμενο τέκνο

– 42 ευρώ για εγγάμους με ένα εξαρτώμενο τέκνο ή για μονογονεϊκές οικογένειες με δύο εξαρτώμενα τέκνα

– 52 ευρώ για εγγάμους με δύο εξαρτώμενα τέκνα ή για μονογονεϊκές οικογένειες με τρία εξαρτώμενα τέκνα,

– 62 ευρώ για εγγάμους με τρία εξαρτώμενα τέκνα ή για μονογονεϊκές οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα

– 72 ευρώ για εγγάμους με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα ή για μονογονεϊκές οικογένειες με πέντε εξαρτώμενα τέκνα

– 82 ευρώ για εγγάμους με πέντε εξαρτώμενα τέκνα ή για μονογονεϊκές οικογένειες με έξι εξαρτώμενα τέκνα

– 92 ευρώ για εγγάμους με έξι εξαρτώμενα τέκνα ή για μονογονεϊκές οικογένειες με επτά εξαρτώμενα τέκνα

– 100 ευρώ για εγγάμους με επτά ή περισσότερα τέκνα ή για μονογονεϊκές οικογένειες με οκτώ ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.

Με εγγάμους θα εξισώνονται και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης.

Με βάση τα παραπάνω, η ενίσχυση θα ανέρχεται π.χ. για τους έξι μήνες σε 312 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά, σε 192 ευρώ για ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά, ενώ για μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα παιδιά θα φθάνει τα 432 ευρώ.

2) Το ποσό της επιδότησης θα δίδεται:

α) στο 100% (στο ακέραιο) για όσους επιλέξουν να την λάβουν με ψηφιακή χρεωστική κάρτα (κατά τα πρότυπα του fuel pass), που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα με δηλωμένη δραστηριότητα το λιανικό εμπόριο ειδών διατροφής. Για να ληφθεί η επιδότηση, δηλαδή στο ακέραιο θα πρέπει ο δικαιούχος να είναι κάτοχος smartphone κινητού τηλεφώνου με υπηρεσία ανέπαφων πληρωμών NFC.

β) στο 80% για όσους επιλέξουν να λάβουν τα χρήματα που δικαιούνται με πίστωση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Δηλαδή γι’ αυτή την ομάδα δικαιούχων, η επιδότηση δεν θα είναι 20% μικρότερη. Τα ποσά της θα κυμαίνονται από 17,6 έως 80 ευρώ το μήνα ή από 106 έως 480 ευρώ στο εξάμηνο. Το πλεονέκτημα όμως αυτών των δικαιούχων θα είναι ότι θα μπορούν να κάνουν ανάληψη των χρημάτων από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και να τα χρησιμοποιήσουν όπου θέλουν (π.χ. για να εξοφλήσουν κάποιον λογαριασμό ΔΕΚΟ ή κάποια δόση φόρου) κι όχι υποχρεωτικά για τις αγορές που εντάσσονται στο μέτρο της επιδότησης.

Σε όσους επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα τα ποσά θα καταβάλλονται στο τέλος κάθε μήνα της εξάμηνης περιόδου Φεβρουαρίου-Ιουλίου 2022, ενώ σε όσους επιλέξουν την κατάθεση στην τράπεζα, τα ποσά που αντιστοιχούν στην εξάμηνη περίοδο θα καταβληθούν σε δύο δόσεις, η πρώτη τον Φεβρουάριο, για το τρίμηνο Φεβρουαρίου-Απριλίου 2022, και η δεύτερη τον Μάιο, για το τρίμηνο Μαϊου-Ιουλίου 2022

Ποια καθημερινά ψώνια καλύπτονται από τις ψηφιακές κάρτες

3) Κάθε αγορά οποιουδήποτε προϊόντος ή αγαθού από επιχείρηση που έχει δηλωμένη στην Εφορία δραστηριότητα λιανικής πώλησης ειδών διατροφής (κρεάτων, ψαριών, λοιπών θαλασσινών, φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών, ξηρών καρπών, ποτών, κονσερβών κ.λπ.) περιλαμβάνεται στις καλυπτόμενες δαπάνες. Μέσω των χρημάτων που θα έχουν πιστωθεί στις ψηφιακές κάρτες, οι δικαιούχοι που θα τις επιλέξουν θα μπορούν να πραγματοποιούν κάθε μήνα αγορές από super markets, mini markets, φούρνους, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κάβες ποτών, τυροκομεία, γαλακτοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, υπαίθριους πωλητές σε λαϊκές αγορές κ.λπ.. Αυτό σημαίνει ότι καλύπτονται και αγορές άλλων ειδών, πλην τροφίμων, που μπορούν να γίνουν σε super markets ή mini markets ή υπαίθριους λιανοπωλητές λαϊκών αγορών κ.λπ.. Π.χ. θα καλύπτονται και οι αγορές ειδών καθαρισμού, χαρτικών, υγιεινής, παιχνιδιών, ηλεκτρικών μικροσυσκευών, τσιγάρων, ετοίμων γευμάτων, σερβιριζόμενων ποτών, αναψυκτικών, καφέ κ.λπ., εφόσον οι επιχειρήσεις που πωλούν τα είδη και τα προϊόντα αυτά έχουν δηλωμένη στην Εφορία, μεταξύ άλλων, και τη δραστηριότητα λιανικής πώλησης ειδών διατροφής.

4) Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατοχύρωση του δικαιώματος λήψης της επιδότησης στο ακέραιο είναι, σε κάθε περίπτωση, η εξόφληση των καλυπτόμενων αγορών να γίνεται με την ψηφιακή κάρτα που θα λάβει ο δικαιούχος. Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις που πωλούν τα είδη διατροφής θα πρέπει να διαθέτουν οπωσδήποτε POS. Και ναι μεν για τις στεγασμένες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ειδών διατροφής η διάθεση POS στους πελάτες για ηλεκτρονικές πληρωμές είναι υποχρεωτική, όμως για τους υπαίθριους πωλητές ειδών διατροφής σε λαϊκές αγορές δεν υφίσταται αυτή η υποχρέωση. Μόνο λοιπόν από όσους παραγωγούς και εμπόρους προϊόντων σε λαϊκές αγορές διαθέτουν POS θα μπορούν οι πολίτες να πραγματοποιούν αγορές που καλύπτονται από το μέτρο.

Δικαιούχοι βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων

5) Δικαιούχοι λήψης των επιδοτήσεων θα είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και ως 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης. Το ισχύον, κατά περίπτωση, εισοδηματικό όριο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού. Θα ληφθούν υπόψη το ετήσιο συνολικό δηλωθέν ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα και η κατάσταση κάθε νοικοκυριού, όπως δηλώθηκαν στα έντυπα Ε1 των φορολογικών δηλώσεων του φορολογικού έτους 2021, τα οποία υποβλήθηκαν φέτος μέχρι και τις 30 Αυγούστου 2022.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι εάν ο υπόχρεος στην υποβολή φορολογικής δήλωσης είναι έγγαμος με δύο εξαρτώμενα τέκνα και επίσης έχει κι ένα τρίτο τέκνο μεγαλύτερης ηλικίας που δεν θεωρείται εξαρτώμενο αλλά το φιλοξενεί, τότε τα μέλη του νοικοκυριού θα εκλαμβάνονται ως πέντε και τόσο τα εισοδηματικά όρια, όσο και το ύψος της ενίσχυσης θα διευρύνονται αντιστοίχως. Επίσης εάν ο ανωτέρω υπόχρεος δηλώνει ως εξαρτώμενο μέλος και τον παππού, τότε τα μέλη του νοικοκυριού εκλαμβάνονται ως έξη. Εάν ο παππούς δεν είναι εξαρτώμενο μέλος του υιού και δεν φιλοξενείται στον υιό, είναι δικαιούχος της ενίσχυσης ως ξεχωριστό νοικοκυριό.

6) Για την επιλογή των δικαιούχων θα εφαρμοστούν και περιουσιακά κριτήρια. Συγκεκριμένα, για να δικαιούται την επιδότηση ένα νοικοκυριό που πληροί τα παραπάνω εισοδηματικά κριτήρια δεν θα πρέπει η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του, όπως είχε διαμορφωθεί την 1η-1-2022, να υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και τα 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Εξαιρέσεις

7) Εξαιρούνται από τη χορήγηση της ενίσχυσης:

α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου.

β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ότι φιλοξενούνται.

γ) Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης, δηλαδή όσοι κατείχαν το 2021 αυτοκίνητα Ι.Χ. άνω των 1.928 κ.εκ. παλαιότητας μέχρι 10 ετών, σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων, πισίνες ή αεροσκάφη.

δ) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.

ε) Τα φυσικά πρόσωπα που δεν θα έχουν υποβάλλει οριστικά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Υποβολή αιτήσεων

8) Για τη λήψη της επιδότησης θα πρέπει ο κάθε ενδιαφερόμενος να υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτησή του στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr, η οποία αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί για τον σκοπό αυτό μέσα στο πρώτο δεκαήμερο Φεβρουαρίου. Οι αιτήσεις θα εγκρίνονται σε όλους όσοι πληρούν τα προαναφερθέντα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ο αιτών, σε περίπτωση που θα εγκρίνεται η αίτησή του θα πληροφορείται το μηνιαίο ύψος του ποσού που δικαιούται να λάβει. Στη συνέχεια θα μπορεί να επιλέξει τη χρήση ψηφιακής κάρτας ή την λήψη της ενίσχυσης σε τραπεζικό του λογαριασμό.

Οι δυνητικοί ωφελούμενοι είναι περίπου 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά (εκ των 4,1 εκατομμυρίων νοικοκυριών), με περίπου 8,5 εκατομμύρια μέλη.

Το συνολικό κόστος του μέτρου για τους έξι μήνες της περιόδου Φεβρουαρίου-Ιουλίου 2023 εκτιμάται σε 650 εκατ. ευρώ.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ – Δείτε ποιοι αριθμοί κληρώθηκαν

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Έρχεται το 2ο τουρνουά ποδοσφαίρου γυναικών στη Λαμία

Το Δ.Σ. του Π.Α.Σ. ΛΑΜΙΑ 1964 ανακοινώνει τη διεξαγωγή του 2ου τουρνουά ποδοσφαίρου γυναικών ενάντια στη βία, το Σάββατο 20 Απριλίου στην πόλη...

Σαν σήμερα 17 Απριλίου

Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. 1521: Ο μεταρρυθμιστής, Μαρτίνος Λούθηρος, αφορίζεται από την Καθολική Εκκλησία. 1861: Οι κάτοικοι της Βιρτζίνια ψηφίζουν σε συνέδριό...

Ζητά ξένους διαιτητές στα παιχνίδια της στα playoffs η Λαμία

Επιστολή προς την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΟ και τον Αρχιδιαιτητή, Πίτερ Φρόιντφελντ, έστειλε η ΠΑΕ ΠΑΣ Λαμία, ζητώντας ξένους διαιτητές στα εναπομείναντα παιχνίδια της για τα playoffs της Stoiximan...

Ακτινίδιο: Το φρούτο που εξαφανίζει την αϋπνία

Ο καλός ύπνος είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για τη γενική καλή υγεία, καθώς μειώνει τον κίνδυνο διάφορων χρόνιων παθήσεων, διατηρεί υγιή τον εγκέφαλο...