MELINDA: σχετικά με τα προβλήματα της Ελληνικής Μελισσοκομίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της MELINDA σχετικά με τα προβλήματα της Ελληνικής Μελισσοκομίας

Αγαπητοί Μελισσοκόμοι/Συνεργάτες,

Η εταιρεία MELINDA σας ευχαριστεί θερμά για την διαρκή και σταθερή στήριξη σας, παρέχοντας της ποιοτικό και αγνό ελληνικό μέλι. Οι αγορές ελληνικού μελιού για το έτος 2022 ανήλθαν στους περίπου 2000 τόνους, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη μελισσοκομική χρονιά, με μειωμένες παραγωγές σε αρκετά είδη ελληνικού μελιού, διατηρώντας ως εταιρεία την πάγια τακτική πληρωμής, ήτοι την πλήρη εξόφληση τοις μετρητοίς μέσω τραπέζης της αγορασθείσας ποσότητας με μέσο όρο πίστωσης 45 – 60 ημέρες από την ημερομηνία αγοράς.

Δοθείσης της ευκαιρίας λόγω των κινητοποιήσεων σας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε και διαβεβαιώσουμε ότι θα είμαστε σύμμαχοι και αρωγοί στον αγώνα σας, για τη διεκδίκηση και ικανοποίηση των εύλογων και δίκαιων αιτημάτων σας. Καθώς δεν περισσεύει κανείς, κρίνεται επιτακτική και αναγκαία, η συστράτευση όλων των φορέων του μελισσοκομικού κλάδου για τη δημιουργία και εφαρμογή ενός νέου, εκσυγχρονισμένου πλαισίου μέτρων και κανονισμών, τα οποία όχι μόνο θα διασφαλίσουν την βιωσιμότητα του ελληνικού μελιού αλλά ταυτόχρονα θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και ανάδειξη του.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουμε εν συντομία παρακάτω τις προτάσεις μας για την πάταξη των ελληνοποιήσεων και των πρακτικών νόθευσης του ελληνικού μελιού, οι οποίες έχουν ήδη κατατεθεί αναλυτικά και εκτενώς στους αρμόδιους φορείς.

  • Δημιουργία online πλατφόρμας υπό την επίβλεψη του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στα πρότυπα άλλων προϊόντων, από την οποία θα προκύπτει το Ισοζύγιο ελληνικού μελιού, το οποίο θα ενημερώνεται διαρκώς και έγκαιρα. Μέσω αυτής θα υπάρχει άμεση σύνδεση/σύγκριση μεταξύ των πωληθέντων ποσοτήτων μελιού από τον Έλληνα μελισσοκόμο και των αντίστοιχων αγορασθέντων ποσοτήτων μελιού από τον εκάστοτε τυποποιητή.
  • HMELINDA προτείνει την αποκλειστική χορήγηση του ελληνικού σήματος για το μέλι στους δικαιούχους μελισσοκόμους, οι οποίοι θα εκχωρούν το δικαίωμα χρήσης του ελληνικού σήματος στον αντίστοιχο τυποποιητή, στον οποίο επωλήθη το προϊόν τους. Η εκχώρηση του σήματος από τον μελισσοκόμο στον τυποποιητή, θα ισχύει αποκλειστικά και μόνο για την συνολική πωληθείσα ποσότητα μελιού (κλειστή αποθήκη – ποσότητα πώλησης ίση με την ποσότητα αγοράς). Με τον τρόπο αυτό και σε συνδυασμό με την παραπάνω παράγραφο του ισοζυγίου ελληνικού μελιού, ο έλεγχος από τις Αρχές θα είναι εύκολος και εφικτός ανά πάσα στιγμή.
  • Αποτελεί γεγονός ότι η υφιστάμενη νομοθεσία ελέγχου του μελιού χρειάζεται άμεση επικαιροποίηση. Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητη η θέσπιση και εφαρμογή αυστηρότερων, σύγχρονων και εξειδικευμένων αναλύσεων για τον έλεγχο της νοθείας του μελιού όπως της β-φρουκτοφουρανοσιδάσης, των ξένων αμυλασών, των θερμοάντοχων αμυλασών, των ξένων ολιγοσακχαριτών, της μανόζης, της παρουσίας αμύλου, C3/C4 σάκχαρα, κ.α.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η πλήρης εφαρμογή των παραπάνω προτάσεων, θα εξαλείψει στο ελάχιστο το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, ομαλοποιώντας την υφιστάμενη κατάσταση και επιφέροντας την πολυπόθητη εξυγίανση στον χώρο, όπου θα ισχύουν ίδια μέτρα και κανόνες για όλους.

Τέλος, θα θέλαμε ταυτόχρονα να δηλώσουμε την ανάγκη αλλά και τη δυνατότητα άμεσης απορρόφησης όλων των αδιάθετων ποσοτήτων ελληνικού μελιού, διατηρώντας την πάγια πολιτική πληρωμών που χαρακτηρίζει την MELINDA, εφόσον το προϊόν είναι σύμφωνο και σύννομο με τις καθορισμένες ποιοτικές παραμέτρους. Οι τιμές αγοράς διαμορφώνονται ανάλογα με το είδος, τα οργανοληπτικά και τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του κάθε μελιού ξεχωριστά.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ: Με συμμετοχή 900 εταιρικών εθελοντών πραγματοποιήθηκε η Πανελλαδική Περιβαλλοντική δράση

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023, 21 εταιρίες-Μέλη της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ με περισσότερους από 900 εταιρικούς εθελοντές, τις οικογένειες και τους φίλους τους έδρασαν ταυτόχρονα σε...

Πρόσκληση στην προεκλογική ομιλία για τους ετεροδημότες της Αθήνας

Σας περιμένουμε να μιλήσουμε για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας! Γιατί όπου κι αν ζει κανείς, οι ρίζες και η γενέτειρά...

Η Ζωοδόχος Πηγή: το ιστορικό οινομαγειρείο των Καμινίων είναι κάθε μέρα γεμάτο

Τα Καμίνια στα χρόνια της Κατοχής ήταν μια λαϊκή φτωχογειτονιά όπου το ΕΑΜ είχε δύναμη και κρατούσε ψηλά το φρόνημα. Οι κάτοικοι ήταν κατά...

Το «καυτό» πρόγραμμα του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε ακόμη μια σπουδαία εμφάνιση τη φετινή σεζόν, σκόραρε ξανά 4 τέρματα και επικράτησε με 4-1 του Άρη στο Καραϊσκάκη και παρέμεινε στην κορυφή της...

Αυτές οι 10 τροφές ενισχύουν τον μεταβολισμό

Ο μεταβολισμός είναι ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα μας μετατρέπει τα τρόφιμα και τα ποτά σε ενέργεια. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν...