Μερική επαναφορά των πλειστηριασμών ζητά η Κομισιόν

Τη μερική άρση του παγώματος των πλειστηριασμών για την 1η κατοικία ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της 9ης έκθεσης της ενισχυμένης εποπτείας της χώρας που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Συγκριμένα, η Κομισιόν ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να μην παρατείνει το γενικό πάγωμα πέρα από τις 15 Μαρτίου και να «υιοθετήσει εγκαίρως προσωρινές και πιο στοχευμένες λύσεις, προκειμένου να προστατευτούν τα ευάλωτα νοικοκυριά».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση «στο πλαίσιο της ενίσχυσης των μέτρων περιορισμού προς στο τέλος του 2020, οι αρχές ανέστειλαν όλα τα μέτρα επιβολής σε όλες τις κατηγορίες οφειλετών, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των προπαρασκευαστικών της βημάτων, τα οποία μπορούν να ληφθούν αρκετοί μήνες. Ένα τέτοιο γενικευμένο πάγωμα όλων των εισπρακτικών μέτρων , εάν παραταθεί, θα εμποδίσει  έναν γρήγορο και αποτελεσματικό χειρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες. Οι αρχές καλούνται έτσι να υιοθετήσουν προσωρινά και πιο στοχοθετημένα λύσεις εγκαίρως, προστατεύοντας παράλληλα τα ευάλωτα νοικοκυριά».

Το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο συνεχούς διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών να προσπαθούν να παρατείνουν τις αποφάσεις τουλάχιστον μέχρι να ανοίξουν ξανά τα δικαστήρια, αν όχι μέχρι το καλοκαίρι προκειμένου, τα μέτρα αυτά να κουμπώσουν με τον νέο πτωχευτικό κώδικα.

Για δε το πτωχευτικό η Κομισιόν επισημαίνει τις καθυστερήσεις στην έναρξη του νέου πλαισίου. Ειδικότερα, αφού επισημαίνει τις καθυστερήσεις, οι οποίες είχαν ως συνέπεια την εκκίνηση του Νόμου από 1 η Μαρτίου για τις επιχειρήσεις και από αρχές Ιουνίου για τα φυσικά πρόσωπα, υπενθυμίζει τις σημαντικές εργασίες που εκκρεμούν και αφορούν αφενός, στις αναρίθμητες ΚΥΑ και αφετέρου, στην πλατφόρμα που θα πρέπει να συνδεθεί με τα συστήματα των τραπεζών. «Καμπανάκι» κρούει και για την εκκαθάριση των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη, εκτιμώντας πως ο στόχος του 2021 φαντάζει λιγότερο εφικτός. Τέλος, όσον αφορά στον «Ηρακλή» η Κομισιόν καλωσορίζει την επέκτασή του για ακόμη 18 μήνες.

ΕΝΦΙΑ – Αντικειμενικές

Έξαλλου οι θεσμοί βλέπουν τις νέες αντικειμενικές αξίες να έρχονται μέσα στον επόμενο μήνα. Όπως αναφέρουν «ο καθορισμός των νέων αντικειμενικών αξιών που αναμένεται έως τον Μάρτιο θα διευρύνει ουσιαστικά τη βάση φόρου ακινήτων. Στη συνέχεια, οι αρχές σκοπεύουν να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό μιας μεταρρύθμισης ουδέτερης απόδοσης στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας έως τα τέλη Απριλίου».

Ουσιαστικά η έκθεση φωτογραφίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 8% μετά την ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα ( 3.000 περιοχές «φιλέτα) αξιοποιώντας το δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει ακριβώς από την ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα.

Τα εύσημα

Στην έκθεση των θεσμών αναγνωρίζεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων ωστόσο παρατηρείται επιβράδυνση λόγω των συνθηκών που έχουν προκληθεί από την πανδημία. Το συνολικό πακέτο των μέτρων στήριξης φέτος θα ανέλθει σε πάνω από 11 δισ. ευρώ (στο 6,5% του ΑΕΠ φέτος από 9,4% του ΑΕΠ το 2020). Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης, σημειώνεται ότι είναι στην σωστή κατεύθυνση καθώς συνέβαλαν στην συγκράτηση της ανεργίας.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι «παρά τις δύσκολες συνθήκες, οι αρχές κατάφεραν να προχωρήσουν ικανοποιητικά σε διάφορους τομείς, όπως η εκπαίδευση, η διαχείριση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, τα έργα ιδιωτικοποίησης και η ενεργειακή πολιτική».

Σημειώνει ότι «οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν ευνοϊκές και η κυβέρνηση συνεχίζει να διαθέτει ένα μεγάλο απόθεμα μετρητών».

Ωστόσο, αναφέρει ότι «ο συνολικός ρυθμός εφαρμογής φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί σε διάφορους τομείς, κυρίως λόγω του πανδημικού πλαισίου και η εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση πολλών δεσμεύσεων έχει καθυστερήσει».

Επιπλέον στα θετικά καταγράφει ότι δύο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εκπαίδευσης εγκρίθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες. Μια μεταρρύθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 με στόχο τη βελτίωση της ελκυστικότητας αυτής της πορείας και την καλύτερη σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Ο νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση από τον Φεβρουάριο του 2021 στοχεύει, με τη σειρά του, στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των πανεπιστημίων και στην ενίσχυση της ποιότητας της προσφερόμενης εκπαίδευσης. Επιπλέον, έχουν ξεκινήσει εσωτερικές και εξωτερικές αξιολογήσεις των σχολείων.

Οι συντάκτες τις έκθεση τονίζουν ακόμα πως «η Ελληνική Εταιρεία Περιουσιακών Στοιχείων και Συμμετοχών ολοκλήρωσε την αναθεώρηση των διοικητικών συμβουλίων όλων των κρατικών επιχειρήσεων, η οποία ήταν μια συγκεκριμένη δέσμευση. Το στρατηγικό σχέδιο της Εταιρείας συνέχισε να εφαρμόζεται όπως είχε προγραμματιστεί, και οι αρχές ολοκλήρωσαν την προετοιμασία της ενημερωμένης Υπουργικής Καθοδήγησης για την Εταιρεία. Οι προσφορές ιδιωτικοποίησης έχουν προχωρήσει με το επιτυχές κλείσιμο της συναλλαγής της Μαρίνας του Άλιμου στις 31 Δεκεμβρίου 2020, καλές προοπτικές για την ολοκλήρωση του έργου του Ελληνικού τους επόμενους μήνες και κάποια αναμενόμενη πρόοδο όσον αφορά τις εκκρεμείς ενέργειες που είναι απαραίτητες για την παραχώρηση της Εγνατίας – όλες είναι συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής, οι αρχές ξεκίνησαν τη δοκιμή της αγοράς με σκοπό να κλείσουν τη μακροχρόνια υπόθεση κατά της εμπιστοσύνης κατά της Δημόσιας Εταιρείας Ισχύος τους επόμενους μήνες, η οποία αποτελεί συγκεκριμένη δέσμευση».

Πηγή protothema.gr

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Έρευνα: Οι Έλληνες καπνίζουν περισσότερο κατά τη διάρκεια του lockdown

Το 27,2% των καπνιστών δηλώνουν πως αυτή την περίοδο καπνίζουν περισσότερο και 7% ομολογεί πως άρχισε να καπνίζει ξανά κατά την διάρκεια της πανδημίας.Αφορμή...

Στο “κόκκινο” τα κρούσματα, έφτασαν τα 4033-128 στην Στερεά Ελλάδα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.033, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες...

TITAN: Ισχυρές επιδόσεις το 2020

Ισχυρές οικονομικές επιδόσεις κατέγραψε το 2020 ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, μεριμνώντας παράλληλα για τους ανθρώπους του και υποστηρίζοντας τις τοπικές κοινότητες, σύμφωνα με την ετήσια...

ΑΔΕΔΥ: Στις 6 Μαΐου η εργατική Πρωτομαγιά

Δελτίο Τύπου και ταυτόχρονα κάλεσμα προς όλους τους εργαζομένους για τη συμμετοχή τους στην απεργία της εργατικής Πρωτομαγιάς απηύθυνε η ΑΔΕΔΥ, η οποία προγραμματίζει...

Στην τελική ευθεία το Cambas Park

Στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του Cambas Park βρίσκεται η εταιρεία  REDS ΑΕ, μέλος των εταιρειών του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Πρόκειται για ένα από...