Το άγαλμα του Μιγκέλ Θερβάντες
Περπατήστε ανάµεσα στα σοκάκια, χαζέψτε από µακριά την επιβλητική γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, χαλαρώστε µε φόντο τα γαλήνια νερά της πόλης, χορτάστε µε τις νοστιµιές της στα ταβερνάκια της και διασκεδάστε µε την πληθώρα των επιλογών που κρύβει στα µοντέρνα στέκια της! Ό,τι κι αν αναζητάτε η Ναύπακτος θα σας το προσφέρει απλόχερα!
Kάστρο Ναυπάκτου
Ανηφορίστε προς την Παλιά Πόλη ακολουθώντας τις σχετικές πινακίδες µέσα σε µια διαδροµή γεµάτη πεύκα και ανθισµένες γειτονιές. Ένα από τα καλύτερα σωζόµενα και µεγαλύτερα της ηπειρωτικής Ελλάδος, το Κάστρο της Ναυπάκτου, µας θυµίζει ότι η πόλη αποτελούσε ανέκαθεν µήλον της έριδος λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Ο αρχαιολογικός χώρος που περιβάλλει τον ανώτερο οχυρό πυρήνα της πόλης ή ακρόπολης χωρίζεται σε τρεις περιβόλους που επικοινωνούν µε πύλες.

Γωνιές με ενετικό αέρα…
Η µνηµειακή είσοδος στα βορειοδυτικά, απόρθητη, µε τρεις διαδοχικές τοξωτές πύλες οδηγεί στον κατώτερο περίβολο της ακρόπολης µε αποθηκευτικούς κυρίως χώρους. Ένα ανηφορικό µονοπάτι σάς φτάνει στον ανώτερο περίβολο, όπου ξεχωρίζουν το αναστηλωµένο κτήριο της οπλοθήκης και ο ναός του Προφήτη Ηλία στη θέση βυζαντινής βασιλικής και µουσουλµανικού τεµένους του 16ου αιώνα.
Στην κορυφή της ακρόπολης οριοθετείται το κυρίως φρούριο ή Ιτς Καλέ, µε συγκρότηµα καµαροσκεπαστών, αιθουσών και υπόγεια δεξαµενή που υδροδοτούσε τους κατοίκους και τη φρουρά του κάστρου, ενώ το ενδιαφέρον σας θα κεντρίσει και η ανακαινισµένη µπαρουταποθήκη. Tip: Πάρτε λίγο χρόνο για να αγναντέψετε τη µοναδική θέα από την κορυφή!
Must visit
• Ανηφορίζοντας τα πλακόστρωτα σοκάκια, ένα επιβλητικό πέτρινο κτήριο θα τραβήξει σίγουρα το βλέµµα σας. Μιλάµε φυσικά για τον πύργο του Μπότσαρη. Χτισµένος σε δύο φάσεις τον 15ο και 16ο αιώνα, στέγαζε ηγεµόνες της πόλης, ενώ µετά την απελευθέρωση το 1829, το κτήριο πέρασε στην κατοχή του Σουλιώτη στρατηγού Νότη Μπότσαρη. Σήµερα φλοξενεί έκθεση αντιγράφων από πίνακες, χάρτες και σχέδια που έχουν ως κύρια αναφορά τη Ναυµαχία της Ναυπάκτου (1571 µ.Χ.). Η επίσκεψή σας εδώ θα αποτελέσει σίγουρα µια αφορµή για αναζήτηση στις ρωγµές της ιστορίας.

Εκθέματα στον Πύργο Μπότσαρη
• Περάστε κάτω από την καµάρα του πύργου µέχρι τη «Σιδερόπορτα», τη µοναδική πύλη επικοινωνίας µεταξύ της συνοικίας του Λιµανιού και της συνοικίας του Τζαµιού.
• Στο κέντρο της Ναυπάκτου, το «Μουσείο κειµηλίων 1821-Φαρµάκη» αποτελεί µια αξιοζήλευτη ιδιωτική παρακαταθήκη όπλων και κειµηλίων του απελευθερωτικού αγώνα του 1821 και επιδεικνύει τη µεγάλη συνεισφορά της οικογένειας στους αγώνες της εθνικής παλιγγενεσίας. Είναι αφιερωµένο στον Κραβαρίτη οπλαρχηγό Γιάννη Φαρµάκη. Εάν είστε από εκείνους που αρέσκονται να… σκαλίζουν την Ιστορία, τότε θα βρείτε αυτή την επίσκεψη πραγµατική αποκάλυψη…

ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Μια στάση φυσικά επιβάλλεται και στις παραλίες Γρίµποβο και Ψανή, που απλώνονται στην ανατολική και τη δυτική πλευρά και δίνουν πολλές επιλογές για καφέ, φαγητό και ποτό µε θέα στη θάλασσα. Μην παραλείψετε µια βόλτα στον παραλιακό δρόµο µε τα πλατάνια, ειδικά αν πετύχετε µια καλή µέρα µε ήλιο, αφού είναι ό,τι πρέπει για να ανέβει η διάθεσή σας.

Στην παραλία του Γρίµποβου

Άποψη από το γραφικό λιμάνι της Ναυπάκτου
ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ
Οδικώς από την Αθήνα µέσω της Ολυµπίας Οδού και εν συνεχεία αφού περάσετε τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου (ή περάσετε απέναντι µε το καραβάκι) θα συνεχίσετε για Ναύπακτο (217 χλµ., περ. 2 ώρες & 30΄). Εναλλακτικά µε το ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας εκτελούνται καθηµερινά δροµολόγια από τον σταθµό Κηφισού (ktelaitol.gr).
Πηγή: stereanews.gr