Μητσοτάκης: «Η Χάλκη καθίσταται διεθνές υπόδειγμα πράσινης ανάπτυξης και κυκλικής οικονομίας»

«Από σήμερα η Χάλκη και τα Δωδεκάνησα, θα είναι τόποι δυναμικών επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας. Η Χάλκη καθίσταται διεθνές υπόδειγμα πράσινης ανάπτυξης και κυκλικής οικονομίας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία του στην εκδήλωση για την ένταξη της Χάλκης στην πρωτοβουλία GR-eco islands.

«Οι κάτοικοι θα παράγουν οι ίδιοι την ενέργεια που καταναλώνουν. Η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει τις 250.000 τον χρόνο. Η ενεργειακή κοινότητα είναι πρωτοποριακή για τη χώρα μας», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι θα μειωθεί τόσο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα όσο και τα κόστη στη ζωή των κατοίκων. Η Χάλκη θα περάσει στην εποχή των καταναλωτών-παραγωγών, που αξιοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να καλύψουν τις ανάγκες τους.  Οι καταναλώτές θα δουν σύντομα μειώσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η επένδυση  στις ΑΠΕ είναι η μόνη μακροχρόνια σταθερή λύση. Γιατί η κυβέρνηση έχει πάρει άμεσα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών, αλλά μεσομακροπρόθεσμα, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δύναμη του ήλιου, του ανέμου και της θάλασσας.

«Οι κρίσεις γίνονται ευκαιρίες. Πολύ περισσότερο που η πατρίδα μας είναι προικισμένη», ανέφερε, υπενθυμίζοντας και τις ενεργειακές συμφωνίες της Ευρώπης. Η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί αντίληψη που διαπερνά όλες τις πολιτικές της κυβέρνησης, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, καθώς τέτοιες επενδύσεις αυξάνουν τον πλούτο των κοινωνιών και ιδιαίτερα σε ακριτικές περιοχές, μετατρέπονται σε ασπίδες για την άμυνα της χώρας μας.

Δράσεις όπως το Gr-eco island γίνονται και διπλωματικό εργαλείο της Ελλάδας, που αναβαθμίζει τη θέση της, σε μια περίοδο που η Ευρώπη καλείται να κάνει τα πρώτα βήματα στη στρατηγική αυτονομίας. Και αυτή δεν μπορεί να οικοδομηθεί χωρίς την ενεργειακή αυτονομία.

Εκδήλωση στη Χάλκη για την ένταξη του νησιού στην πρωτοβουλία GR – eco islands

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στη μείωση των εκπομπών, που θα επιτευχθεί με την αξιοποίηση των ΑΠΕ. Συνολικά τα ελληνικά νησιά θα μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 10 εκατομμύρια τόνους έως το 2030.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρευρίσκεται στην παράδοση 6 ηλεκτροκίνητων οχημάτων από τη CITROEN (4 οχήματα) και την ΑLD (2 οχήματα) στον χώρο του λιμεναρχείου όπου έχουν εγκατασταθεί ταχυφορτιστές της ΔΕΗ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Χάλκη, 

«Η Χάλκη πρέπει να είναι μόνο η αρχή. Ο μετασχηματισμός των ελληνικών νησιών με βιώσιμες πρακτικές είναι ένα ταξίδι που το Δημόσιο θα επενδύσει σύνολο 1,5 δισ. ευρώ. Η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων μπορεί να επιταχύνει ακόμη περισσότερο αυτό το ταξίδι» σημείωσε, ευχαριστώντας τις εταιρείες που βοήθησαν στην υλοποίηση του έργου. Στο ίδιο πλαίσιο απηύθυνε κάλεσα και προς άλλες επιχειρήσεις να μετέχουν σε ανάλογα έργα.

Ο κ. Μητσοτάκης ενθάρρυνε τον δήμαρχο να απαγορεύσει συνολικά την κίνηση οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. «Θέλω να τονίσω ότι η διαδικασία δεν αφορά μόνο στον τουρισμό. Οι πρώτοι ωφελημένοι είναι οι ίδιοι κάτοικοι, οι μόνιμοι κάτοικοι, που μένουν στο νησί όλο το χρόνο. Επομένως, η πράσινη μετάβαση πρέπει να συμπληρώνεται και από δράσεις που να συμπληρώνουν τον τουρισμό».

«Εδώ στη Χάλκη, το πράσινο μέλλον της ανάπτυξης, χαράζει σε μια Ελλάδα που αλλάζει, πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια προσπάθεια για ένα ακόμη πιο υγιές περιβάλλον, φροντίζοντας την εθνική οικονομία και μην ξεχνώντας ποτέ ότι η πράσινη μετάβαση θα γίνει πραγματικότητα μόνο αν την αγκαλιάσουν οι ίδιοι οι πολίτες. Αν εσείς δείτε το πραγματικό όφελος και αν εμείς υποστηρίξουμε τη χρηματοδοτική προσπάθεια. Εγκαταλείπουμε ένα παρελθόν που αποδείχθηκε άγονο και με το πρώτο GR-eco island αποδεικνύουμε ότι στο Αιγαίο δεν υπάρχουν άγονες γραμμές», κατέληξε.

Από το πρωί, ο  πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Λιμεναρχείο, όπου παρακολούθησε την παράδοση έξι ηλεκτρονικών αυτοκινήτων, επιβιβάστηκε σε ηλεκτροκίνητο καΐκι και έπλευσε έως το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο, το οποίο και εγκαινίασε και επισκέφθηκε το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Χάλκης «Δημήτρης Κρεμαστινός». Παράλληλα, βρέθηκε στο σχολείο του νησιού, ενώ είδε από κοντά παρεμβάσεις για τον «πράσινο» και καλύτερο φωτισμό δημόσιων κτηρίων και δρόμων στη Χάλκη.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο δήμαρχος της Χάλκης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι στόχος της πρωτοβουλίας είναι να μετατρέψουν την παγκόσμια κλιματική κρίση σε ευκαιρία και τα νησιά σε τόπους βιώσιμης ανάπτυξης. Προτεραιότητα σε πρώτη φάση θα υπάρξει για τα μικρότερα και μη συνδεδεμένα και ακριτικά νησιά.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Συχνές Ερωτήσεις για την έκδοση Νέου Τύπου Δελτίου Ταυτότητας Ελλήνων Πολιτών Μορφότυπου ID-1

  Υποχρεωμένοι να εφοδιασθούν με δελτίο ταυτότητας είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι κατοικούν ή διαμένουν προσωρινά στην Ελλάδα και έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος...

id.gov.gr – Τη Δευτέρα 25/9 ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού των πολιτών για την έκδοση ή αντικατάσταση νέου τύπου Δελτίου Ταυτότητας

Η Ελλάδα κάνει το επόμενο βήμα στην ασφάλεια των πολιτών της και προχωρά στην έκδοση ενός νέου ασφαλούς δελτίου ταυτότητας Ελλήνων πολιτών, ανταποκρινόμενη...

Στα Αποκαλυπτήρια του μνημειακού γλυπτού Νέας Αρτάκης η Δήμαρχος Χαλκιδέων

Στα Αποκαλυπτήρια του μνημειακού γλυπτού «Η Μικρασιάτισσα» στη Νέα Αρτάκη, που τελέστηκαν χθες, Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100...

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του καιρού – Πού έρχονται έντονα καιρικά φαινόμενα

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 22-09-2023/1400 τοπική ώρα επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις...

Πρεμιέρα κάνουν την Δευτέρα οι νέες ταυτότητες

Στην εποχή των νέων, σύγχρονων δελτίων ταυτοτήτων με ισχυρά χαρακτηριστικά ασφάλειας εισέρχεται η Ελλάδα από την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα αύριο αναμένεται να «ανέβει»...