Μητσοτάκης: Μάστιγα η κακοποίηση παιδιών (βίντεο)

Παρέμβαση στη συζήτηση για τις 114 σελίδες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση  στο οποίο περιγράφονται δράσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν με στόχο να δημιουργηθεί ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των παιδιών, σε μια περίοδο που οι υποθέσεις κακοποίησης, βιασμού ή και μαστροπείας ανηλίκων κυριαρχούν στην επικαιρότητα και σοκάρουν την κοινή γνώμη αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή.

H ομιλία του πρωθυπουργού :

«Η παρουσία μου στην κοινή συνεδρίαση επιτροπών σηματοδοτεί το ξεχωριστό κυβερνητικό και προσωπικό ενδιαφέρον για το θέμα. Η κακοποίηση ανηλίκων αναδεικνύεται σε κοινωνική απειλή. Δεν είναι νέα. Είναι πολύμορφη και βρίσκεται σε έξαρση. Γι αυτό και άμεση και πολύπλευρη πρέπει να είναι η αντίδρασή μας» είπε ξεκινώντας την παρέμβασή του ο πρωθυπουργός.

Όπως εξήγησε «το Εθνικό Σχέδιο που παρουσιάζεται σήμερα δεν αποτελεί μια βιαστική αντίδραση στις πρόσφατες σοκαριστικές ειδήσεις αλλά μεθοδική λειτουργία για την οποία εργαζόμαστε καιρό τώρα και τους βασικούς άξονες τους είχαμε παρουσιάσει αρκετό καιρό πριν».

«Γνωρίζουμε ότι γνωστό γίνεται μικρό ποσοστό σεξουακικής κακοποίησης ίσως και μόνο το 2%. Οι στατιστικές καταγράφουν αύξηση ποσοστών τα τελευταία χρόνια. Η μεθοδική δουλειά της αστυνομίας εξιχνιάζει όλο και περισσότερες τέτοιες υποθέσεις. Αυτά είναι ενθρρυνιτκά αλλά όχι αρκετά. Η βοήθεια συχνά προσκρούει στην επαρκή στοιχειοθέτηση υλικού και όταν έρχεται συχνά δεν συνοδεύεται από την σωστή τιμωρία ενόχου και τη σωστή προστασία του θύματος» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το σχέδιο αποτελεί οδικό χάρτη που ξεκινά από την πρόληση και την θωράκιση, συνεχίζει σε γρήγορη διερεύνηση υποθέσεων, την τιμωρία των ενόχων και την προστασία των θυμάτων. Μια διαρκής λειτουργία που συντονίζει με τυποποιημένες πολιτικές την δράση διαφόρων παραγόντων. Η πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε δεν αποτελεί απλα μια συνταγματική υποχρέωση αλλά δημοκρατική ευθύνη» συνέχισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «το μήνυμα θα είναι πιο αισιόδοξο αν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στήριζαν την πρωτοβουλία αυτή».

Ο ίδιος, μάλιστα, ευχήθηκε η δημόσια διαβούλευση να αποδειχθεί ευρύτατη σημειώνοντας ότι «θα είναι ευπρόσδεκτη κάθε πρότση και εποικοδομητική συζήτηση».

Όπως εξήγησε «στο Σχέδιο θα καθορίζονται στόχοι με ορίζοντα 5ετίας ώστε όλες οι θεσμικές λειτουργίες να έχουν γίνει φιλικότερες προς το παιδί. Οι διαδικασίες δικαιοσύνης και προστασίας να συντονιστούν».

«Σε ένα άλλο επίπεδο το εθνικό σχέδιο βάζει επιτέλους τάξη στο πολύπλευρο νομοθετικό μωσαϊκό. Αίρει ασάφειες και ευθυγραμμίζει διάσπαρτες διατάξεις. Ολοι οι φορείς αποκτούν σαφές περιβάλλον που καθορίζει τα όρια λειτουργίας τους. Με λίγες και χειρουργικές οριζόντιες τομές το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αναδιοργανώνει το τρόπο αντίδρασης όλων των υπηρεσιών απέναντι σε ένα κρούσμα».

Παρουσιάζοντας σε αδρές γραμμές το σχέδιο για την προστασία των παιδιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «προβλέπει περισσότερες δομές προστασίας και φροντίδας ανηλίκων. Σε κάθε δημοτικό και δημόσιο φορέα θα ορίζεται υπεύθυνος προστασίας ανηλίκων. Όπως συμβαίνει με τον σύμβουλο σχολικής ζωής στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Παρουσιάζοντας σε αδρές γραμμές το σχέδιο για την προστασία των παιδιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «προβλέπει περισσότερες δομές προστασίας και φροντίδας ανηλίκων. Σε κάθε δημοτικό και δημόσιο φορέα θα ορίζεται υπεύθυνος προστασίας ανηλίκων. Όπως συμβαίνει με τον σύμβουλο σχολικής ζωής στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

«Γίνεται σαφές πόσο απαιτητική υπήρξε η κατάρτιση του σχεδίου και πόσο κρίσιμη θα είναι η υλοποίησή του. Το έργο αυτό θα παρακολουθείται από τον αρμόδιο Υπουργό Επικρατείας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι από τα 80 μέτρα πολιτικής του Εθνικού Προγράμματος τα ¾ έχουν ήδη προβλεφθεί στις δράσεις του 2022 και έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι πόροι.

«Εχουν αυστηροποιηθεί επίσης οι ποινές για τέτοιου είδους εγκλήματα. Και στο επίπεδο καταστολκής έχουν ληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες Στα αστυνομικά τμήματα υπάρχουν εξειδικευμένες μονάδες και έχουν αναπτυχθεί σύγχρονα μέσα εντοπισμού ενόχων και οι τελευταίες υποθέσεις έχουν εξιχνιαστεί, τολμώ να πω, με υποδειγνατικό τρόπο» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως είπε «πρόκειται για μια μάστιγα με πολλές αιτίες που κρύβεται στα σκοτεινά υπόγεια της κοινωνίας που χρησιμοποιεί προσωπεία από την σύγχρονη τεχνολογία. Σύγχρονα μέσα πρέπει να αποκτήσουμε και εμείς για την εξειχνίαση».

Υπενθυμίζεται ότι μια από τις βασικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα είναι το Ειδικό Ποινικό Μητρώο για τα αδικήματα κατά ανηλίκων, ρύθμιση που θα φέρει το επόμενο διάστημα στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης. Πρακτικά, στο ποινικό μητρώο θα υπάρχει μια ειδική υπο-ενότητα που θα αφορά αδικήματα, όπως η κακοποίηση ή η ασέλγεια εις βάρος ανηλίκων, η ενδοοικογενειακή βία ή άλλα αδικήματα, όπως η αρπαγή ανηλίκου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, στο ποινικό μητρώο θα γίνεται εγγραφή από τη στιγμή της άσκησης ποινικής δίωξης και όχι με την τελεσιδικία της υπόθεσης. Σε περίπτωση που ο κατηγορούμενος αθωωθεί, η αναφορά στο ποινικό μητρώο θα διαγράφεται. Η ρύθμιση θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για τους εργοδότες αυτών των ανθρώπων, καθώς πολλοί παραβάτες εργάζονται σε περιβάλλον με μικρά παιδιά. Μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου οι εργαζόμενοι των φορέων Παιδικής Προστασίας θα πρέπει να προσκομίζουν υποχρεωτικά ποινικό μητρώο, ρύθμιση που θα επεκταθεί τα επόμενα χρόνια και σε άλλους φορείς.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Έχουν δροσερή, ήπια, γλυκιά γεύση. Μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ ή μέσα σε διάφορα ζεστά ή κρύα πιάτα. Παρ’ όλα αυτά, δεν καταφέρνουν να...

Συνολικά 56 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο στη χώρα

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Ξεκίνησε το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας μετά την τελετή Αφής, δείτε βίντεο

Λίγο μετά τις 11:30 ξεκίνησε η επιβλητική τελετή για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 που θα γίνουν το...

Αυτοκινητόδρομος Ε65: Μπαίνουν και τα τελευταία κομμάτια του παζλ

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδες εισπνεόμενου διαλύματος

Την ανάκληση παρτίδων του φαρμακευτικού προϊόντος KEPPRA Oral Sol 100mg/ml 150ml bottle + 1 Syringe 3ml, ανακοίνωσε ο ΕΟΦ. Αναλυτικότερα, την ανάκληση των τριών παρτίδων: α) 23Ι08...