«Μοναδικό εύρημα»: Ανακαλύφθηκε εκπληκτικό χρυσό κολιέ που χρονολογείται από το 1530

Ο Charlie Clarke είχε μόλις αγοράσει τον ανιχνευτή μετάλλων του το 2019 όταν έκανε μία εκπληκτική ανακάλυψη στο Γιόρκσαϊρ  της Αγγλίας: ένα χρυσό κολιέ το οποίο φαίνεται να συνδέεται με τον βασιλιά Ερρίκο Η’.

Το κρεμαστό κόσμημα περιείχε τα σύμβολα του Ερρίκου και της πρώτης συζύγου του Αικατερίνης της Αραγωνίας, και η αλυσίδα αποτελείται από 75 κρίκους, οι οποίοι συνδέονται με έναν σμαλτωμένο κρίκο. Με την Αικατερίνη, την πρώτη από τις έξι συζύγους του, παντρεύτηκαν τον το 1509.

«Ήταν εκπληκτικό» είπε ο Clarke στο CNN. «Κανείς δεν πιστεύει ότι θα βρει κάτι τέτοιο, σε μία ζωή ειδικότερα, μπορεί σε 30» συμπλήρωσε, αναφερόμενος στο πόσο σπάνιο ήταν το εύρημά του.

Το κολιέ ζυγίζει 300 γραμμάρια και το μενταγιόν έχει σχήμα καρδιάς. Η μία πλευρά είναι στολισμένη με σχέδιο λουλουδιού και η άλλη τα γράμματα «H» και «K» – προφανώς τα ονόματα του ζεύγους (Henry και Kathrine).

Και στις δύο πλευρές υπάρχει χαραγμένο το TOVS + IORS, ένα λογοπαίγνιο με τη γαλλική λέξη «toujours» που σημαίνει «πάντα».

Μετά τον εντοπισμό του κολιέ, ο Clarke συμβουλεύτηκε έναν ειδικό για να μάθει την πραγματική ταυτότητα του πολύτιμου αντικειμένου, αλλά και επικοινώνησε με το Βρετανικό Μουσείο.

Η Rachel King, έφορος έργων Αναγεννησιακής Ευρώπης στο Βρετανικό Μουσείο, έμεινε έκθαμβη όταν έμαθε για το «μοναδικό εύρημα».  «Τι είναι; Είναι αληθινό;» ήταν η πρώτη της αντίδραση. Αμέσως μετά σκέφτηκε πόσο εύκολο θα ήταν να ξετυλιχθεί η ιστορία του.

Μόλις ο Clarke παρέδωσε το κολιέ, έγιναν αναλύσεις ώστε να αποσαφηνιστεί πόσο παλιό είναι. Από τα τεστ αποδείχθηκε πως χρονολογείται στο 1530.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της King και της ομάδας της, το μενταγιόν μπορεί να χρησιμοποιήθηκε ως βραβείο ή να ήταν μέρος στολής σε κάποια τουρνουά ή κονταρομαχίες, στις οποίες ο  Ερρίκος είχε ιδιαίτερη αδυναμία.

Ο Clarke σκοπεύει να πουλήσει το κολιέ και να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για τις σπουδές του 4χρονου γιου του. «Ο κόσμος λέει ότι είναι σαν να κερδίζει τη λοταρία, δεν βρίσκεις συχνά βασιλικά κοσμήματα» είπε.

Πηγή: lifo

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ιστορική ταινία για τον Αθανάσιο Διάκο δημιούργησαν 450 εθελοντές

Η ζωή του Αθανασίου Διάκου από την ημέρα της βάπτισής του στην κολυμβήθρα της Εκκλησίας μέχρι το …βάπτισμα του μαρτυρίου στις 24 Απριλίου 1821...

Πρόταση Μητσοτάκη για λεωφόρους μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη

Η ενέργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και η απεξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από τα ορυκτά καύσιμα αποτελεί ύψιστη προτεταιότητα των 27 κρατών – μελών. Στο πλαίσιο...

Γραμμένη Οξυά: Off roading στο νοτιότερο δάσος οξυάς στην Ευρώπη

Απαραίτητη η σύντομη στάση για ξεκούραση, την ώρα που ο Χρήστος ετοιμάζει τα φωτογραφικά σύνεργά του ενώ εγώ με τη βοήθεια του Google Maps...

ΙΣΑ: άμεση διευθέτηση ψηφιοποίησης και εκκαθάρισης δαπανών των ιατρών

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Πασχαλινές αποδράσεις: Ποιες βαλίτσες θα σε βολέψουν

Χριστούγεννα στην πόλη, Πάσχα στο χωριό, λέει ο θυμόσοφος λαός. Και αν έχετε ήδη κάνει σχέδια να δραπετεύσετε το Πάσχα και όχι απαραίτητα...