Νέα μέτρα για ρεύμα -πετρέλαιο -τρόφιμα: Έρχεται πακέτο στήριξης για αγρότες και νοικοκυριά

Το πρώτο βήμα θα πραγματοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα με την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού 2 δις ευρώ που θα προστεθεί στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού με στόχο να επιλυθούν μια σειρά από χρηματοδοτικά προβλήματα.

Για στήριξη μακράς διαρκείας ετοιμάζεται το οικονομικό επιτελείο, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση προκαλούν την ανάγκη για αυξημένες δαπάνες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα εξαντλούν όλο τον δημοσιονομικό χώρο που είχε η κυβέρνηση για ενισχύσεις.

Το πρώτο βήμα θα πραγματοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα με την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού 2 δις ευρώ που θα προστεθεί στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού με στόχο να επιλυθούν μια σειρά από χρηματοδοτικά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει το  οικονομικό επιτελείο, αλλά και να αποτελέσουν δημοσιονομικές εφεδρείες, για ορισμένα  μέτρα που μεθοδεύονται το επόμενο διάστημα.

Εάν ο πόλεμος κρατήσει και μετά τον Μάιο, τότε θα υπάρξει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες και νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός, καθώς θα υπάρχει ανάγκη για συνέχιση της κρατικής ενίσχυσης με στόχο να απορροφηθεί ένα μέρος από τους πολλαπλούς κλυδωνισμούς για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ποια μέτρα έρχονται

Τα πρώτα μέτρα που θα ανακοινωθούν αφορούν τον πρωτογενή τομέα. Σε τροπολογία που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή θα υπάρξει ένα νέο πακέτο στήριξης για τους αγρότες, γεωργούς και κτηνοτρόφους που πλήττονται από το κόστος των λιπασμάτων, των ζωοτροφών και της ενέργειας.

Τα μέτρα που προωθούνται είναι:

 • επιδότηση μέρους της τιμής που πληρώνουν οι αγρότες για τα λιπάσματα. Πιλότος για την εφαρμογή του μέτρο θα είναι η επιδότηση των καυσίμων
 • απευθείας ενίσχυση για τις ζωοτροφές. Το ύψος της επιδότησης θα ανέρθει στο 2% επί του συνολικού τζίρου του 2021
 • πρόσθετο πριμ ενίσχυσης για νέες καλλιέργειες σε μαλακό σιτάρι και αραβόσιτο
 • κίνητρα για αύξηση παραγωγής ηλίανθου

Eπιπλέον,εφόσον συνεχιστεί ο πόλεμος εξετάζεται:

 • Επιπλέον κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς των πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι συνταξιούχοι αλλά και οι άνεργοι
 • Επέκταση της επιδότησης  του πετρελαίου κίνησης και για τον μήνα Μάιο. Σημειώνεται ότι επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, η τιμή πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) για τον Απρίλιο, που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά. Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας το ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο.
 • Μείωση του ΦΠΑ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα  σε συγκεκριμένα  προϊόντα πρώτης ανάγκης όπως το ψωμί, το γάλα, τα μακαρόνια που πλήττουν το κόστος ζωής των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων. Το μέτρο βρίσκεται στο τραπέζι και θα ενεργοποιηθεί λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού κόστους στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι τιμές αυξάνονται ανεξέλεγκτα. Για τη λήψη της απόφασης θα μετρήσουν τρεις παράγοντες:τον  δημοσιονομικό χώρο ο οποίος θα εξευρεθεί , την πορεία του πολέμου αλλά και τα στοιχεία που θα προκύψουν από την Έρευνα Οικογενειακού Προϋπολογισμού της ΕΛΣΤΑΤ, την οποία αναμένει το Γενικό Λογιστήριο.

Σε εφαρμογή τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί 

 • Πριν από το Πάσχα θα καταβληθεί η επιταγή ακρίβειας ύψους 200 ευρώ, αλλά και της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε 1,74 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους τους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους του επιδόματος παιδιού.
 • Εντός του Απριλίου θα υπολογιστεί η επιπρόσθετη επιδότηση  των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας.
 • Εως τις 15 Απριλίου θα τεθεί σε λειτουργία  η πλατφόρμα για την ενίσχυση στο  κόστος των καυσίμων σε κατόχους αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.
 • Την 1η Μαΐου θα χορηγηθεί η δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό, με τις διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
 • Θα  διατηρηθεί μέχρι το τέλος του 2022 του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, τον τουρισμό και τις μεταφορές, με κόστος 250 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ : ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ακτινίδιο: Το φρούτο που εξαφανίζει την αϋπνία

Ο καλός ύπνος είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για τη γενική καλή υγεία, καθώς μειώνει τον κίνδυνο διάφορων χρόνιων παθήσεων, διατηρεί υγιή τον εγκέφαλο...

Πέντε «χρήσιμες» ταξιδιωτικές συμβουλές που πρέπει να αποφύγετε

Αλήθεια, πόσες φορές δεν έχετε ακούσει και διαβάσει ταξιδιωτικές συμβουλές του τύπου «μην κάνεις αυτό» ή «κάνε οπωσδήποτε εκείνο» πριν από ένα ταξίδι σας; Οι συμβουλές είναι...

Ψάλτης (Alpha Bank): Αν όχι τώρα η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, πότε;

Την ανάγκη να διαμορφωθεί μία νέα επιχειρηματική κουλτούρα που θα δίνει ώθηση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια, ώστε η Ελλάδα να επιτύχει αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου...

Σαν σήμερα: Ο Τσίπρας φιγουράρει στο περιοδικό TIME με τις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Ποιοι και πότε «χάνουν» το ΑΦΜ τους

Την επέκταση της αναστολής του ΑΦΜ αλλά και την παροχή εγγύησης 1.000.000 ευρώ σε περίπτωση ανάκτησης του και σε όσους διαπράττουν λαθρεμπορία ή νοθεία προϊόντων που...