Νέα παράταση στα κορωνο-χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Αντιμέτωποι με 4 πληρωμές οι οφειλέτες για τρέχουσες εισφορές και προηγούμενες δόσεις – Τι πληρώνουν οι μη μισθωτοί με χρεωστικά από την εκκαθάριση του 2019 –  Εως τις 31/3 η υποβολή των ΑΠΔ για τις εισφορές του Δώρου Χριστουγέννων

Με τις κορωνοφειλές να «πνίγουν» τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες μετά από μια μακρά περίοδο υποτονικού ή και μηδενικού τζίρου, το υπουργείο Εργασίας στο ίδιο μήκος κύματος με το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται ίσως και σήμερα να ανακοινώσει νέο πάγωμα και ρύθμιση των οφειλών η οποία θα τρέξει μετά τον Απρίλιο. Η ρύθμιση- πακέτο για οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αποτελεί κομβικό σημείο του πλαισίου στήριξης που θα ανακοινωθεί για την μετά covid εποχή. Στόχος είναι η διευκόλυνση της αγοράς αλλά και την καλλιέργεια προσδοκιών για αύξηση τη εισπραξιμότητας η οποία έχει υποστεί δραματική μείωση.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την παράταση μέχρι και τα τέλη του 2021 για να αποπληρωθούν οι οφειλές που έχουν παγώσει λόγω κορωνοϊού.

Ως προς τις υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία το «πάγωμα» έχει λάβει τέλος από τον Οκτώβριο. Οι επιχειρήσεις και οι μη μισθωτοί καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες εισφορές προς τα ταμεία καθώς και τις δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών για τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.

Αντίθετα παρατάθηκε έως τις 30 Απριλίου 2021 η προθεσμία καταβολής των ασφαλιστικών υποχρεώσεων που είχαν παγώσει κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown. Οι εργοδότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής των κωρονοφειλών έως και 24 μηνιαίες δόσεις, με επιτόκιο 2,5% ή 12 δόσεις άτοκα, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 50 ευρώ.

Παράλληλα δόθηκε δεύτερη ευκαιρία στου οφειλέτες που έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων να επανενταχθούν με την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλουν τη δόση Νοεμβρίου, έως το τέλος Δεκεμβρίου. Δεν έχει γίνει ακόμα επεξεργασία των στοιχείων ώστε να καταγραφεί ο αριθμός των οφειλετών που «άδραξαν» την ευκαιρία.

Πάντως όσοι επανεντάχθηκαν θα έρθουν αντιμέτωποι με τριπλές πληρωμές καθώς θα πρέπει να καταβάλλουν την τρέχουσα εισφορά, τη δόση των παγωμένων οφειλών και τη δόση της ρύθμισης, συνθήκη δύσκολη για μια περίοδο που στους περισσότερους κλάδος ο τζίρος είναι αμελητέος η μηδενικός.

Επιπλέον μερίδα μη μισθωτών καλείται να καταβάλλει και μια τέταρτη πληρωμή. Πρόκειται για χρεωστικά υπόλοιπα που προέκυψαν από την εκκαθάριση του 2019, αλλά και των παρελθόντων ετών. Με διευκρινιστικό του έγγραφο το e-ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει ότι στις 31 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης από τις 5 μηνιαίες δόσεις, από συνολικά 800.349 ασφαλισμένους – μη μισθωτούς.

Αυτή η εκκαθάριση είναι η τελευταία καθώς από το 2020 άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών για το σύνολο των μη μισθωτών.

Βάσει των στοιχείων, συνολικά εκκαθαρίστηκαν οι μερίδες 1.503.043 ασφαλισμένων και προέκυψαν 359.000 ασφαλισμένοι με μηδενικό αποτέλεσμα, 800.349 ασφαλισμένοι με χρεωστικό υπόλοιπο που καλούνται να ξεκινήσουν τις πληρωμές από τον ερχόμενο κιόλας μήνα, καθώς και 343.669 ασφαλισμένοι με μέσο πιστωτικό υπόλοιπο 606,17 ευρώ, στην πλειονότητα των οποίων ήδη ολοκληρώθηκε η επιστροφή.

ΕΦΚΑ: Εως τις 31/3 η υποβολή των ΑΠΔ για τις εισφορές του Δώρου Χριστουγέννων

Eως τις 31 Μαρτίου 2021 θα μπορούν να υποβάλλουν οι επιχειρήσεις τις ΑΠΔ που αφορούν στις ασφαλιστικές εισφορές του Δώρου Χριστουγέννων 2020 για εργαζόμενους ενταχθέντες στο Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», καθώς και όσων ανεστάλησαν οι συμβάσεις εργασίας τους.

Όπως αναφέρει γενικό έγγραφο του e-ΕΦΚΑ:

Πέραν των κατά πάγια διαδικασία προβλεπόμενων, ως προς τον προσδιορισμό και την απεικόνιση στην Α.Π.Δ. μηνός Ιανουαρίου 2021, της αναλογίας του Δώρου Χριστουγέννων 2020, που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της πραγματικής απασχόλησης, από 01.05.2020 έως 31.12.2020, πρέπει να απεικονίζεται στην ίδια Α.Π.Δ. και η αναλογία Δώρου Χριστουγέννων 2020 που αντιστοιχεί στο χρόνο αναστολής της σύμβασης εργασίας ή της συμμετοχής στον Μηχανισμό «ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ», καθώς και οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές.

Απεικόνιση ΑΠΔ

Ως γνωστόν, για την απεικόνιση στην Α.Π.Δ. της τακτικής μισθοδοσίας των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν ανασταλεί γίνεται χρήση του Τ.Α.18 ( Τ.Α.19 για το Δώρο Πάσχα 2020).

Εν προκειμένω, για την αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων, που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα ή διαστήματα αναστολής των συμβάσεων εργασίας, καταχωρίζονται στην Α.Π.Δ. μηνός Ιανουαρίου 2021 τα στοιχεία του ονομαστικού μισθού ή του ημερομισθίου, με πλήρη, ή μειωμένη, ή εκ περιτροπής απασχόληση με βάση τις συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με τη χρήση του νέου Τύπου Αποδοχών (Τ.Α.) 116 «ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓ. ΑΝΑΣΤ. ΣΥΜΒ.».

 Εξαγγελίες από τον Κωστή Χατζηδάκη

Ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που δημιουργήθηκαν την πρώτη περίοδο της πανδημίας εξήγγειλε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Πρόκειται για χρέη των οποίων η αποπληρωμή θα ξεκινούσε τον Μάιο του 2021. Ωστόσο η κυβέρνηση ετοιμάζει διάταξη για την μετάθεση της έναρξης αποπληρωμής την 1.1.2022. Με την ίδια διάταξη θα ορίζεται ότι η αποπληρωμή αυτών των οφειλών θα γίνεται:

– Με 24 άτομες δόσεις ή

– Με 48 δόσεις και 2,5% επιτόκιο

Αναφορικά με τις υφιστάμενες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, είπε ότι θα υπάρξει παράταση αναστολής πληρωμής δόσεων για τους μήνες Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου.

Πέραν αυτών, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία οι εργοδότες θα δηλώνουν τους εργαζόμενούς τους και οι δεύτεροι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα για δύο δωρεάν τεστ covid-19 τον μήνα.

Τέλος, ο υπουργός προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της βίας και των σεξουαλικών παρενοχλήσεων στους εργασιακούς χώρους.

Αναλυτικά, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε στη Βουλή: «Εδώ και ένα χρόνο στηρίξαμε και στηρίζουμε τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας και του εγκλεισμού που βιώνουμε όλοι. Και τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε, αναπροσαρμόζονται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και τις ανάγκες που αυτή δημιουργεί.

Για το λόγο αυτό, οι ασφαλιστικές εισφορές, για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίες αφορούσαν στην πρώτη περίοδο της καραντίνας και για τις οποίες είχε δοθεί παράταση πληρωμής μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, παρατείνονται εκ νέου μέχρι και 31/12/2021. Ταυτόχρονα, με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει σύντομα στη Βουλή ορίζουμε ένα ειδικό πλαίσιο αποπληρωμής αυτών των οφειλών με επιλογή μεταξύ 24 άτοκων δόσεων ή 48 δόσεων με επιτόκιο 2,5% και έναρξη καταβολής των δόσεων από 1.1.2022.

Με αυτό το σχήμα ευθυγραμμιζόμαστε και με τις ρυθμίσεις φορολογικών οφειλών στις οποίες προχωρά το Υπουργείου Οικονομικών, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας για επιχειρήσεις και φυσικά για τους εργαζόμενούς τους. Διότι κερδισμένοι βγαίνουν εμμέσως πλην σαφώς και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Ως προς τις ήδη ρυθμισμένες οφειλές επιχειρήσεων, συνεχίζουμε να δίνουμε μηνιαίες παρατάσεις στην καταβολή τους. Η απόφαση για την παράταση των οφειλών Ιανουαρίου θα δημοσιευτεί άμεσα σε ΦΕΚ, ενώ προχωράμε και σε αντίστοιχη απόφαση για τον Φεβρουάριο με τους ίδιους πληττόμενους ΚΑΔ του Ιανουαρίου.

Στόχος όλων αυτών των μέτρων είναι να αντιμετωπίσουμε όσο περισσότερο γίνεται τις συνέπειες τις πανδημίας ώστε εργαζόμενοι και επιχειρήσεις να περάσουμε στην επόμενη μέρα με όσο πιο ομαλό τρόπο γίνεται. Είναι άλλο ένα μέτρο της κυβέρνησης στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, που ανακουφίζει τόσο τις επιχειρήσεις όσο τους εργαζόμενους».

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Επτά ανατροπές σε συντάξεις και εφάπαξ με το μίνι ασφαλιστικό

Ευεργετικές διατάξεις για χιλιάδες ασφαλισμένους, συνταξιούχους που εργάζονται, ή έχουν χρέη και δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη, αλλά και άτομα με αναπηρίες που...

Άλλαξαν οι ώρες κοινής ησυχίας – Ποιες είναι από την 1η Οκτωβρίου

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

ΔΙΜΕΑ: Κατασχέθηκαν 12.213 προϊόντα «μαϊμού»

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Πάτρα: Πεζός παρασύρθηκε από τρένο

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Δημοπρασίες Δήμου Μακρακώμης: Ενοικιάστηκαν, «Λελούδα» και Ξενώνας Αγ. Γεωργίου

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr