Νέες Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις Ορεινών – Μειονεκτικών Περιοχών βόρειας Εύβοιας και Σπερχειού

Νέες σημαντικές παρεμβάσεις για συγκεκριμένες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της τακτικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε δια ζώσης στην αίθουσα συνεδριάσεων «Λάμπρου Παπαδήμα» της Λαμίας (και ταυτόχρονα μέσω τηλεδιάσκεψης) την Πέμπτη 01 Δεκεμβρίου 2022 με θέματα την παρουσίαση του νέου προγράμματος: “Ε.Π. Στερεά Ελλάδα 2021-2027”, αλλά και την ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του τρέχοντος προγράμματος: “ΕΠ Στερεά Ελλάδα 2014-2020”.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός αναφέρθηκε στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις για τον Ασωπό και την ανάδειξη της πολιτιστικής διαδρομής “Οιδίπους”, αλλά και στη συνέχιση των υφιστάμενων Β.Α.Α. Λαμίας, Χαλκίδας και Λεβαδέων – Θήβας – Αλιάρτου. Ανακοίνωσε δε τη βούληση της Περιφερειακής Αρχής για να αναπτυχθεί:

  1. Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.
  2. Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Σπερχειού Ποταμού, με δράσεις: αντιπλημμυρικής θωράκισης, βελτίωσης της άρδευσης, περιβαλλοντικής – φυσιολατρικής – τουριστικής ανάδειξης και στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής της ευρύτερης παρόχθιας περιοχής.
  3. Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση βόρειας Εύβοιας.

Ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός αναφέρθηκε και σε εμβληματικές δράσεις που εξελίσσονται ήδη, όπως η ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στη Στερεά Ελλάδα, αλλά και σε νέες που θα χρηματοδοτηθούν από το “ΕΠ Στερεά Ελλάδα 2021-2027”, όπως η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, για την οποία εξασφαλίζεται χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε παρουσία στελεχών της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, και σε ότι αφορά την πορεία υλοποίησης του “Ε.Π. Στερεά Ελλάδα 2014-2020”:

  • Διαπιστώθηκε η πλήρης απορρόφηση των κονδυλίων και με υπερδέσμευση πόρων κατά 13,79%.
  • Αναφέρθηκαν έργα και δράσεις που υλοποιήθηκαν μέσα από το τρέχον πρόγραμμα, όπως το Νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας, ο ιατρικός εξοπλισμός και το επικουρικό προσωπικό για τα 8 νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας, οι δράσεις επιχειρηματικής και κοινωνικής στήριξης, αλλά και πλήθος κρίσιμων δημόσιων υποδομών μεταφορών, αστικών δικτύων και σχολικής στέγης.

Διευκρινίστηκε επίσης, ότι για να καλυφθούν οι υπερδεσμεύσεις του “ΕΠ Στερεά Ελλάδα 2014-2020”, θα δεσμευθεί μόλις το 6% του νέου προγράμματος.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός παρουσίασε ακολούθως την αφετηριακή κατανομή του νέου προγράμματος “Ε.Π. Στερεά Ελλάδα 2021-2027”, που έχει ως εξής:

  • 54 εκατ. ευρώ για επιχειρηματικότητα – καινοτομία (υπερδιπλάσιοι πόροι σε σύγκριση με την τρέχουσα περίοδο)
  • 180 εκατ. ευρώγια υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικά έργα, πολιτική προστασία, οδική ασφάλεια, εκπαίδευση, υγεία, πολιτισμό – τουρισμό
  • 76 εκατ. ευρώ για αστική ανάπτυξη και ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις
  • 108 εκατ. ευρώ για δράσεις του Κοινωνικού Ταμείου, για την καίρια αντιμετώπιση των προβλημάτων των ευπαθών και ευάλωτων συμπολιτών μας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Θέλουμε ο Σπερχειός και τα βουνά μας να γίνουν πηγές ζωής, αλλά και εισοδήματος. Με αυτή τη στόχευση, ανακοινώσαμε σήμερα την υλοποίηση νέων Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων Σπερχειού, Ορεινών – Μειονεκτικών περιοχών, αλλά και της βόρειας Εύβοιας. Επιδίωξή μας, να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, αλλά κυρίως να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου μας.

»Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού μας συμβουλίου προχωρήσαμε και σε απολογισμό του “Επιχειρησιακού Προγράμματος Στερεά Ελλάδα 2014-2020”, το οποίο ολοκληρώνεται με πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων. Αναλύσαμε τις κατανομές κονδυλίων του νέου προγράμματος, με έμφαση στα 108 εκατ. ευρώ για μέτρα κοινωνικής πολιτικής. Πετύχαμε πολλά με τα λίγα του ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται και την επόμενη περίοδο θα βρεθούμε σε κάθε Δήμο της Στερεάς Ελλάδας, ώστε να δουλέψουμε όλοι μαζί για να πιάσουν τόπο τα υπερδιπλάσια κονδύλια του νέου προγράμματος».

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Γ. Φλωρίδης για τα Τέμπη: “Ο φάκελος της ανάκρισης θα έχει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα

“Αποκάλυψα τα ψέματα όσων από τους πολιτικούς προσπάθησαν όλη αυτήν την περίοδο να εκμεταλλευτούν μια ανθρώπινη τραγωδία, για κομματικό όφελος” απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης,...

Δωρεάν e-book με τεχνικές για να φάει το παιδί σου!

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Η Noval Property για τον μετασχηματισμό των πόλεων στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Η Noval Property, για μια ακόμη χρονιά, έδωσε δυναμικό παρών στο Delphi Economic Forum IX με κεντρικό θεματικό άξονα “Η Μεγάλη Μετάβαση” το οποίο...

Οι 4 καλύτερες παραλίες της Εύβοιας που δεν γνωρίζατε [βίντεο]

Το καλοκαίρι φέτος έχει ξεκινήσει από νωρίς, πράγμα που σημαίνει πως κάθε Σαββατοκύριακο θα έχουμε μια ηλιόλουστη ευκαιρία για εξόρμηση στις αγαπημένες μας, κοντινές παραλίες,...

Λιβαδειά: Προβολή της ταινίας «Η Οδύσσεια του Διαστήματος» στον cineplex Φίλιππος

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr