Nestlé Ελλάς: Νέες επενδύσεις στο εργοστάσιο καφέ στα Οινόφυτα

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα η Nestle Ελλάς στο εργοστάσιο καφέ στα Οινόφυτα Βοιωτίας, όπου τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις ύψους 13 εκατ. ευρώ με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε εχθές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νίκος Εμμανουηλίδης, στο πλαίσιο εκδήλωσης αφιερωμένης στον καφέ και την αειφόρο ανάπτυξη, τον επόμενο χρόνο αναμένεται η ολοκλήρωση δύο νέων επενδύσεων ύψους 3 εκατ. ευρώ που αφορούν σε αποθήκη του εργοστασίου με δυνατότητα αποθήκευσης 2.000 τόνων καφέ (2 εκατ. ευρώ) και τοποθέτηση φωτοβολταϊκών (1 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται ότι στη τελευταία δεκαετία έχουν πραγματοποιηθεί στο εργοστάσιο καφέ στα Οινόφυτα επενδύσεις ύψους 28 εκατ. ευρώ.

«Οι επενδύσεις που έχουμε κάνει αρχίζουν να αποδίδουν» ανέφερε ο κ. Εμμανουηλίδης και διευκρίνισε ότι λειτουργούν ως άμυνες στο αυξημένο λειτουργικό κόστος. Ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι εφέτος η αύξηση που σημειώνεται στις τιμές των πρώτων υλών ανέρχεται στο 65%, της ενέργειας στο 100% ενώ στη συσκευασία το κόστος αυξήθηκε έως και 40% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Σημαντική ήταν και η επιβάρυνση σε επίπεδο συναλλαγματικών ισοτιμιών καθώς οι αγορές πρώτων υλών πραγματοποιείται σε δολάρια.

Η αύξηση κόστους

Αναφερόμενος στην πίεση που προέρχεται από την αύξηση του κόστους σημείωσε ότι το κόστος της πρώτης ύλης του πράσινου καφέ άρχισε να εκτοξεύεται πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και πριν την ενεργειακή κρίση επειδή στη Βραζιλία εκδηλώθηκε παγετός μετά από μια πολύ μεγάλη περίοδο ξηρασίας. Ο παγετός επηρέασε τα καφεόδεντρα με αποτέλεσμα η παγκόσμια παραγωγή να είναι μειωμένη και οι παγκόσμιες τιμές στον καφέ να σημειώνουν άνοδο.

«Ζούμε σε περιόδους διαδοχικών κρίσεων και μεγάλων προκλήσεων. Βγαίνουμε από την παγκόσμια κρίση της πανδημίας και είμαστε αντιμέτωποι με μια άλλη μεγάλη κρίση μέσα από τον πόλεμο, την ενεργειακή κρίση και την αύξηση του κόστους ζωής. Οι κρίσεις είναι παγκόσμιες δεν είναι τοπικές και για να τις αντιμετωπίσουμε θα πρέπει να δείξουμε ένα πνεύμα συνεργασίας και να τις αντιμετωπίσουμε σαν εταιρείες που έχουν παγκόσμια εμβέλεια» υπογράμμισε ο κ. Εμμανουηλίδης.

Εστιάζοντας στην εικόνα της ελληνικής αγοράς καφέ ο κ. Εμμανουλίδης ανέφερε ότι τα πράγματα εξελίχθηκαν αιφνιδιαστικά. Η κατανάλωση λόγω της πανδημίας μετατοπίστηκε αρχικά προς τα σούπερ μάρκετ ενώ στη συνέχεια ενισχύθηκε το HoReCa. Την ίδια στιγμή η κατανάλωση καφέ το σπίτι δείχνει να μειώνεται και εμφανίζεται άνοδος μέσα από το κανάλι της εστίασης. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία προκειμένου να περιορίσει την πτώση του όγκου πωλήσεων καφέ έχει αυξήσει την προωθητική της δραστηριότητα. Παράλληλα με τον τρόπο αυτό αντισταθμίζει τον αντίκτυπο των ανατιμήσεων προς τους καταναλωτές. Όπως επισημάνθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία εταιρειών ερευνών, ο πληθωρισμός στην κατηγορία του καφέ είναι στο 4% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Nestlé Ελλάς ανέρχεται στο 3% κατά μέσο όρο στα προϊόντα καφέ, συμπεριλαμβανομένων των προωθητικών ενεργειών.

Πρωτοβουλίες για την αειφόρο ανάπτυξη

Στην ίδια εκδήλωση, παρουσιάστηκαν και οι πρωτοβουλίες της Nestlé Ελλάς, οι οποίες έχουν ως σκοπό να δημιουργούν αξία για τον άνθρωπο και το μέλλον, έχοντας στο επίκεντρό τους τη βιωσιμότητα, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αφορούν όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της εταιρείας και των προϊόντων της με δράσεις που εστιάζουν στην ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση των συσκευασιών της, την υπεύθυνη προέλευση του καφέ και τη δέσμευσή της για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, έως το 2050.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και το Σχέδιο NESCAFÉ 2030, που στοχεύει στην 100% υπεύθυνη προμήθεια του καφέ, έως το 2025 και στην υποστήριξη των καλλιεργητών καφέ για τη μετάβαση στην αναγεννητική γεωργία.

«Σχεδιάζουμε και χτίζουμε μακροπρόθεσμα, ενεργούμε με προσήλωση στους στόχους μας και συνδυάζουμε την παγκόσμια τεχνογνωσία μας με τους τοπικούς πόρους μας ώστε να δημιουργήσουμε αμοιβαίο όφελος για την κοινωνία» ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Nestlé Ελλάς, Νίκος Εμμανουηλίδης και συμπλήρωσε: «Στη Nestlé έχουμε ήδη κάνει αυτό το απαραίτητο βήμα έχοντας μετρήσει όλες τις εκπομπές από τη δραστηριότητά μας, σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας μας, γυρίζοντας πίσω και θέτοντας ως έτος βάσης το 2018.Γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά το ποσοστό των εκπομπών από τη δραστηριότητα μας στους τομείς των συστατικών, των συσκευασιών, των έμμεσων δραστηριοτήτων μας, των τελικών προϊόντων, της διανομής και της παραγωγής. Αυτή η γνώση καθοδηγεί τις ενέργειες μας προς την επίτευξη των δεσμεύσεων μας. Και η πορεία μας έως τώρα δείχνει ότι οι ενέργειες μας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και έχουν φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα».

Για την παραγωγική δραστηριότητα του εργοστασίου και τις βιώσιμες πρακτικές που εφαρμόζονται σε αυτό μίλησε ο διευθυντής του εργοστασίου του καφέ των Οινοφύτων, Σοφοκλής Αρβανιτίδης. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Το διάστημα 2018 – 2021 πετύχαμε 80% μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Την τελευταία τετραετία, μέσα από δράσεις όπως η ενεργειακή αναβάθμιση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, η αύξηση της παραγωγικότητας των γραμμών παραγωγής, η ενεργειακή αναβάθμιση του φωτισμού του εργοστασίου με χρήση φωτιστικών LED και η βελτιστοποίηση του δικτύου πεπιεσμένου αέρα σε συνδυασμό με τη μείωση απωλειών αυτού, έχουμε μειώσει το ενεργειακό μας αποτύπωμα κατά 19%. Και βεβαίως χρησιμοποιούμε ηλεκτρική ενέργεια από 100% ανανεώσιμες πηγές. Στα πλάνα μας για το 2023 είναι και η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου με στόχο  να αξιοποιήσουμε περαιτέρω εναλλακτικές πηγές ενέργειας».

Στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών που υλοποιεί η Nestlé Ελλάς και ο τομέας του καφέ, εντάσσεται και η συνεργασία με τους οργανισμούς Aegean Rebreath, Staramaki και Εναλεία, οι οποίοι οραματίζονται και αναλαμβάνουν δράση για ένα μέλλον βιώσιμο με ελαχιστοποίηση χρήσης του πλαστικού.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Με πολύ κέφι και χορό η εκδήλωση του Δήμου Χαλκιδέων για τα μέλη των Κ.Α.Π.Η

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Βόλος: Καθηγήτρια τραυματίστηκε στο κεφάλι

Μία εκπαιδευτικός τραυματίστηκε στον Βόλο, όταν έπεσε πάνω της η μεγάλη σιδερένια καγκελόπορτα του 2ου ΕΠΑΛ. Το περιστατικό συνέβη χθες το βράδυ, όταν η υποδιευθύντρια του...

Ορνιθοπαρατηρητές από όλον τον κόσμο στη Λέσβο

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Ανακύκλωση συσκευών: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και για αυτό οφείλουμε να το προφυλάσσουμε και να το διατηρούμε. Εάν θέλετε και εσείς να συμβάλλετε στον...

Έπεσε η θερμοκρασία στη Φλώρινα

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr