Νίκος Καββαδίας: Ο ποιητής που μάς ταξίδεψε με τους στίχους του

«Ξέρω κάτι πετούμενα ίσα με το μικρό σου δάχτυλο, που τα βλέπεις στον ωκεανό και δεν καταδέχονται να ξεκουραστούν στο κατάρτι. Ζαλίζομαι στη στεριά. Το πιο δύσκολο ταξίδι, το πιο επικίνδυνο, το ‘καμα στην άσφαλτο, από το Σύνταγμα στην Ομόνοια…»  (Νίκος Καββαδίας, «Βάρδια»*)

Σαν σήμερα, γεννήθηκε ο ποιητής, πεζογράφος, μεταφραστής και ναυτικός, Νίκος Καββαδίας, που με τους στίχους του μάς ταξίδεψε σε θάλασσες μακρινές.

Σαν σήμερα, στις 11 Ιανουαρίου το 1910, γεννήθηκε ο Νίκος Καββαδίας, ένας από τους πιο διάσημους Έλληνες ποιητές, που με τους στίχους του μάς ταξίδεψε σε θάλασσες μακρινές -θάλασσες που είχε γνωρίσει ο ίδιος στα ταξίδια του ως ναυτικός.

Από το Χαρμπίν στον Πειραιά

Ο Νίκος Καββαδίας γεννήθηκε το 1910 σε μια επαρχιακή πόλη της περιοχής του Χαρμπίν στην Κίνα, από γονείς Κεφαλλονίτες. Το 1914 με το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου η οικογένεια έρχεται στην Ελλάδα, στο Αργοστόλι, ενώ ο πατέρας επιστρέφει στις επιχειρήσεις του στη Ρωσία, όπου καταστρέφεται οικονομικά. Το 1921 γυρίζει και πάλι στην Ελλάδα, τσακισμένος και ανίκανος να προσαρμοσθεί στην ελληνική πραγματικότητα. Ύστερα από εκεί εγκαθίστανται στον Πειραιά.

Ο Καββαδίας πηγαίνει στο Δημοτικό κι είναι συμμαθητής με το Γιάννη Τσαρούχη και τον Παπά-Γιώργη Πυρουνάκη. Επηρεάζεται από αναγνώσματα του Ιούλιου Βερν και άλλα βιβλία περιπέτειας. Στην ηλικία των δεκαοκτώ αρχίζει να δημοσιεύει ποιήματα στο περιοδικό της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας με το ψευδώνυμο Πέτρος Βαλχάλας και εκδίδει ο ίδιος το σατυρικό φυλλάδιο “Σχολικός Σάτυρος“, γράφοντας ποιήματα για τους συμμαθητές του.

Τα πρώτα βήματα στους λογοτεχνικούς κύκλους

Το πρώτο ποίημά του δημοσιεύεται στην εφημερίδα Σημαία με τίτλο «Ο Θάνατος της Παιδούλας». Αποφοιτώντας από το Γυμνάσιο, το 1928 δίνει εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή, αλλά την ίδια χρονιά αρρωσταίνει βαριά ο πατέρας του και αναγκάζεται να δουλέψει. Για μερικούς μήνες εργάζεται σε ναυτικό γραφείο, κρατώντας τα λογιστικά βιβλία, και τον επόμενο χρόνο, αμέσως μετά το θάνατο του πατέρα του, μπαρκάρει ναύτης σε φορτηγό.

Παράλληλα συνεχίζει να συνεργάζεται με διάφορα φιλολογικά περιοδικά, όπως Ο Διανοούμενος. Το 1931 το περιοδικό Ναυτική Ελλάς δημοσιεύει το έργο του Ν. Καββαδία, «Τραγούδια». Την επόμενη χρονιά ο ποιητής ξεκινά να δημοσιεύει τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις στην εφημερίδα Πειραϊκόν Βήμα, μαζί με το μυθιστόρημά του (σε συνέχειες) «Η Απίστευτη Περιπέτεια του Λοστρόμου Νακαχαναμόκο», όμως η εφημερίδα διακόπτει την έκδοσή της και το πόνημά του μένει ημιτελές.

Δυο χρόνια αργότερα μαζί με την οικογένειά του μετακομίζουν στην Αθήνα και το σπίτι τους γίνεται τόπος συνάντησης διαφόρων καλλιτεχνών της εποχής, λογοτεχνών, ζωγράφων και ποιητών. Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς κυκλοφορεί η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Μαραμπού».

Ο Καββαδίας και ο Πόλεμος

Στον πόλεμο του ’40 φεύγει για την Αλβανία, όπου υπηρετεί αρχικά ως ημιονηγός τραυματιοφορέας και αργότερα, λόγω της ειδικότητάς που είχε ως ασυρματιστής, χρησιμοποιείται στο σταθμό υποκλοπής της ΙΙΙ Μεραρχίας. Στο περιοδικό Λόγχη δημοσιεύει το πεζογράφημά του «Στο Άλογό μου».

Στη διάρκεια της Κατοχής, ο Καββαδίας περνάει στις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης και γίνεται μέλος του ΕΑΜ. Την ίδια ακριβώς περίοδο γίνεται και μέλος του ΚΚΕ. Εντάσσεται, επιπλέον, στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, παρά το γεγονός ότι είχε τυπώσει τότε μόνο ένα βιβλίο, το «Μαραμπού», ενώ το όριο ήταν τα τρία βιβλία.

Ο πόλεμος, οι κακουχίες και φυσικά η Αντίσταση επηρεάζουν σημαντικά την τέχνη του.

Ένα ποίημα που  δεν συμπεριλαμβάνεται στις ποιητικές του συλλογές. Δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο περιοδικό «Ελεύθερα Γράμματα» (τ.14 – Αύγουστος του 1945).

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Στη Μέλπω Αξιώτη

          Στο παιδικό μας βλέμμα πνίγονται οι στεριές
          Πρώτη σου αγάπη τα λιμάνια σβηούν κι εκείνα.
          Θάλασσα τρώει το βράχο απ” όλες τις μεριές.
          Μάτια λοξά και τ” αγαπάς: Κόκκινη Κίνα.

          Γιομάτα παν τα Ιταλικά στην Ερυθρά.
          Πουλιά σε αντιπερισπασμό- Μαύρη Μανία.
          Δόρατα μέσα στη νυχτιά παίζουν νωθρά.
          Λάμπει αρραβώνα στο δεξί σου: Αβησσυνία.

          Σε κρεμεζί, Νύφη λεβέντρα Ιβηρική.
          Ανάβουνε του Barrio Chino τα φανάρια.
          Σπανιόλοι μου θαλασσοβάτες και Γραικοί.
          Γκρέκο και Λόρκα-Ισπανία και Πασσιονάρια.

          Κύμα θανάτου ξαπολιούνται οι Γερμανοί.
          Τ” άρματα ζώνεσαι μ” αρχαία κραυγή πολέμου.
          Κυνήγι παίζουνε μαχαίρι και σκοινί,
          Οι κρεμασμένοι στα δεντρά , μπαίγνιο του ανέμου.

          Κι απέ Δεκέμβρη στην Αθήνα και Φωτιά.
          Τούτο της Γης το θαλασσόδαρτο αγκωνάρι,
          Λικνίζει κάτου από το Δρυ και την Ιτιά
          το Διάκο, τον Κολοκοτρώνη και τον Άρη

Το 1944 μεταφράζει μαζί με τον Βασίλη Νικολόπουλο, το έργο του Ευγενίου Ονήλ «Το Ταξίδι του Γυρισμού». Στις αρχές του 1945 γίνεται επικεφαλής του ΕΑΜ Λογοτεχνών-Ποιητών, θέση την οποία παραχωρεί στις 6 Οκτώβρη του ίδιου έτους στον Νικηφόρο Βρεττάκο, εξαιτίας της αναχώρησής του από την Ελλάδα με το πλοίο “Κορινθία”. Η ασφάλεια τού έδωσε άδεια, καθώς θεωρείτο ανενεργός κομμουνιστής. Το περιοδικό Ελεύθερα Γράμματα δημοσιεύει τα ποιήματά του «Αντίσταση» και «Federico Garcia Lorca», ενώ κυκλοφορεί και η μετάφραση του έργου του Αμερικανού ποιητή Φορντ Μάντοξ με τίτλο «Τα Παλιά Σπίτια της Φλάντρας».

Τα έργα του γνώρισαν μεγάλη αναγνώριση μετά τον θάνατό του και πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν από τους Θάνο Μικρούτσικο, Γιάννη Σπανό, αδελφούς Κατσιμίχα και Δημήτρη Ζερβουδάκη. 

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Κόκκινα δάνεια: Πώς θα μπορούν να τα αγοράζουν… οι δανειολήπτες

Ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον προς τις τράπεζες επιθυμεί να δημιουργήσει, όπως όλα δείχνουν, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ώστε να ανοίξουν οι κρουνοί της...

Κρήτη: Κρούσμα candida auris στα Χανιά

Όπως επιβεβαίωσε στο zarpanews.gr o διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Μπέας, το κρούσμα αφορά περιστατικό ασθενούς ο οποίος πρόσφατα διεκομίσθη στο νοσοκομείο Χανίων...

Διεξαγωγή Super Cup 2022-2023 Ε.Π.Σ. Βοιωτίας στο Δημοτικό Γήπεδο Θήβας

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

ΑΑΔΕ: Αρχίζει το «σαφάρι» για τα POS

Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα ακόμα βήμα πριν την υποχρεωτική διασύνδεση 450.000 ταμειακών μηχανών με τα POS η οποία με βάση το χρονοδιάγραμμα θα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 24 Σεπτεμβρίου

24 Σεπτεμβρίου 2023 Σαν σήμερα 622…. Ολοκληρώνεται η Εγίρα, η μετοικεσία του προφήτη Μωάμεθ από τη Μέκκα στην πόλη Γιατρίμπ, που αργότερα θα ονομαστεί...