Νηπιαγωγοί «υιοθετούν» τα πληγωμένα σχολεία της Θεσσαλίας

Το σύστημα αναδοχής

Μέχρι σήμερα, συνολικά 21 νηπιαγωγεία που βρίσκονται σε πληγείσες περιοχές έχουν υιοθετηθεί από άλλα 50 νηπιαγωγεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ ακόμα 50 σχολεία έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους και περιμένουν στη σειρά να γίνουν και αυτοί ανάδοχοι.

Το 2ο Νηπιαγωγείο Παλαμά δεν είναι το μοναδικό σχολείο που θα υιοθετηθεί. Μέχρι σήμερα, συνολικά 21 νηπιαγωγεία που βρίσκονται σε πληγείσες περιοχές έχουν υιοθετηθεί από άλλα 50 νηπιαγωγεία σε όλη την Ελλάδα, από την Κομοτηνή και τα Γιάννενα μέχρι την Κρήτη, την Κω και το Καστελόριζο. Συνάδελφοι νηπιαγωγοί, βλέποντας τις φωτογραφίες των κατεστραμμένων σχολείων στο διαδίκτυο, έσπευσαν να συλλέξουν και να αποστείλουν ό,τι χρειάζονταν. Ακόμα 50 σχολεία έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους και περιμένουν στη σειρά να γίνουν και αυτοί ανάδοχοι.

Το κύμα αλληλεγγύης ήταν τεράστιο. Λάμβανα μηνύματα από τις 6.00 το πρωί από συναδέλφους που ήθελαν να βοηθήσουν.

Το πρωτότυπο και αποτελεσματικό κύμα αναδοχής ξεκίνησε από την ανάρτηση μιας νηπιαγωγού στο Facebook. Είδα το 30ό Νηπιαγωγείο Τρικάλων πλημμυρισμένο και συγκλονίστηκα. Θεώρησα ότι πρέπει να κάνω κάτι ως νηπιαγωγός. Επικοινώνησα με τη συνάδελφο από τα Τρίκαλα και μου είπε ότι καταστράφηκε το υλικό του σχολείου και δεν έχει μείνει τίποτα, δήλωσε η Μαρίνα Ζαχαρία, νηπιαγωγός στο 1ο Νηπιαγωγείο Λαγυνών, η οποία δημοσίευσε άμεσα μια αφίσα στην οποία καλούσε σε συγκέντρωση των προϊόντων για τον επανεξοπλισμό του νηπιαγωγείου στα Τρίκαλα. Η ανταπόκριση ήταν τόσο μεγάλη που γεννήθηκε η ιδέα της αναδοχής νηπιαγωγείων από άλλα νηπιαγωγεία: Το κύμα αλληλεγγύης ήταν τεράστιο. Λάμβανα μηνύματα από τις 6.00 το πρωί από συναδέλφους που ήθελαν να βοηθήσουν.

Πίνακες, καρεκλάκια, τραπεζάκια, παιχνίδια, έπρεπε όλα να πεταχτούν. Φωτογραφία: Μαίρη Τσιούτσια

Βλέπω το νηπιαγωγείο και κλαίω

Η καταστροφή των σχολείων στους δήμους που χτυπήθηκαν έχει άμεσο αντίκτυπο και στην ψυχολογία των παιδαγωγών, που σε πολλές περιπτώσεις, διδάσκουν τα παιδιά της περιοχής τους. Μιλούσα με νηπιαγωγούς και μου έλεγαν “βλέπω το νηπιαγωγείο και κλαίω”. Σκέφτονταν από πού να ζητήσουν βοήθεια για το σχολείο, τη στιγμή που και οι ίδιοι οι γονείς των παιδιών υπέστησαν τεράστιες ζημιές από τις πλημμύρες.

Τα παιδιά έχουν τρομοκρατηθεί, έχουν στενοχωρηθεί. Εχουν χάσει τους φίλους τους, την παρέα τους, τα αγαπημένα τους αντικείμενα. Αναγκάστηκαν οι γονείς τους να φύγουν.

Νηπιαγωγός επί 28 χρόνια στον Δήμο Παλαμά και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του Κοσκινά, η κ. Τσιούτσια βλέπει και άλλα προβλήματα να ανακύπτουν. Δεν ξέρει αν μετά από την καταστροφή αυτή θα καταφέρουν να μαζευτούν ξανά 27 παιδιά στο σχολείο, αλλά και πώς θα είναι ψυχολογικά οι μαθητές της. Θα υπάρχουν διαρροές, προβλέπει. Ακόμα και η ίδια αναγκάστηκε να αφήσει το σπίτι της στον Κοσκινά, που δεν είναι προσωρινά κατοικήσιμο εξαιτίας των πλημμυρών, και να νοικιάσει στον Παλαμά. Αντίστοιχα, κάποια παιδιά θα φύγουν από τον δήμο ακολουθώντας τους γονείς τους. Τα παιδιά έχουν τρομοκρατηθεί, έχουν στενοχωρηθεί. Εχουν χάσει τους φίλους, την παρέα τους, τα αγαπημένα τους αντικείμενα. Αναγκάστηκαν οι γονείς τους να φύγουν.

Οι εικόνες από τα σχολεία που χτύπησαν οι καταστροφικές πλημμύρες είναι αποκαρδιωτικές. Φωτογραφίες: Μαρίνα Ζαχαρία

Αχτίδα ελπίδας δίνει το γεγονός πως πολύ γρήγορα νηπιαγωγεία από πολλές περιοχές της χώρας έχουν συγκεντρώσει σχολικά είδη που σύντομα θα παραδοθούν στα πληγέντα σχολεία. Η ομάδα των αναδοχών έχει βρει μεταφορικές εταιρείες που θα παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε διάφορα σημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας και τώρα αναζητάει και μεταφορική για να φτάσουν εγκαίρως και οι δωρεές από τα νησιά.

Τη Δευτέρα οι μαθητές της Θεσσαλίας θα πάνε σχολείο

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, παρά τις δυσκολίες, όλοι οι μαθητές στη Θεσσαλία θα επιστρέψουν στα θρανία τη Δευτέρα. Παρότι ελάχιστα από τα 1.036 σχολεία αντιμετωπίζουν κτιριακά προβλήματα, υπάρχουν μονάδες που αντιμετωπίζουν είτε ζητήματα υγειονομικής διάστασης είτε ζητήματα πρόσβασης, όπως συμβαίνει σε περιοχές στο Πήλιο. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι μαθητές που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σχολεία τους, θα παρακολουθήσουν μαθήματα σε σχολεία όμορων δήμων.

πηγη

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ζωντάνεψε το μουσικό παραμύθι «Ο Καρυοθραύστης» στη Χαλκίδα

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Πλούσιο το πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στη Χαλκίδα

Ξεκινούν οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Χαλκιδέων, μέσω του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Χαλκίδας (Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ.), ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της...

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θήβας

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θήβας, στο πλαίσιο των εορτών των Χριστουγέννων, καλεί τους μικρούς φίλους στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από 11 Δεκεμβρίου 2023...

Ασφαλής η κατανάλωση ψαριών του Παγασητικού μετά τις πρόσφατες πλημμύρες

Ασφαλής είναι η ημερήσια κατανάλωση βενθοπελαγικών ψαριών (σαφρίδια, γόπες, φρίσσες) από την παράκτια ζώνη του Παγασητικού Κόλπου και των ακτών της Θεσσαλίας, μετά από...

Youth Pass: Τελευταία ημέρα σήμερα για τις αιτήσεις

Λήγει σήμερα Τρίτη 5 Δεκεμβρίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την καταβολή του Youth Pass. Η οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ αφορά σε περίπου 200.000 νέους,...