
Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, κατέθεσε την Κυριακή (19/9) ο Βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, με θέμα «Ερευνητικό πρόγραμμα στη Μυκηναϊκή Ακρόπολη του Γλα της Βοιωτίας και εξαχθέντα συμπεράσματα».
Στην Ερώτησή του, ο Βουλευτής αναφέρει: «Με αφορμή πρόσφατη ξενάγηση εκπροσώπου του Υπουργείου σας στη Μυκηναϊκή Ακρόπολη του Γλα, στο πλαίσιο πολιτιστικής δράσης που υλοποιεί ο Δήμος Ορχομενού και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου, μέλη ερευνητικής ομάδας του Δήμου, τοπικοί φορείς και δημότες εντυπωσιάστηκαν από την ιστορία και την σπουδαιότητα του ως άνω Μυκηναϊκού μνημείου, που χρονολογείται από τον 13ο π.Χ. αιώνα. Η ακρόπολη στο Γλα, ως γνωστόν, έως σήμερα, είναι η μεγαλύτερη διατηρημένη σε έκταση οχυρωμένη Μυκηναϊκή ακρόπολη της Ελλάδος. Η κατασκευή της είχε γίνει με το οικοδομικό υλικό των γιγαντιαίων ογκόλιθων, στα πρότυπα των υπολοίπων κυκλώπειων Μυκηναϊκών κατασκευών και το μήκος της περιμέτρου του τείχους είναι 3 χιλιόμετρα, το δε πάχος του είναι 5 – 5,5 μέτρα. Η ακρόπολη χτίστηκε το 1300 π.Χ., μετά την αποξήρανση της Κωπαΐδας, ενώ, πριν την αποξήρανση της λίμνης, η τοποθεσία της ακρόπολης ήταν νησί. Τα αποστραγγιστικά έργα που είχαν πραγματοποιήσει στην περιοχή οι Μινύες ήταν ζωτικής σημασίας για την ευημερία τους αλλά, όπως διαφαίνεται, το 1200 π.Χ. καταστράφηκαν, τόσο η ακρόπολη, όσο και τα εν λόγω αποξηραντικά έργα, με συνέπεια να ξαναπλημμυρίσει η περιοχή του Γλα».
Και ρωτά την Υπουργό: «Δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη 5ετές ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει διάφορες επιμέρους ανασκαφικές έρευνες, ποια είναι τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει, έως τώρα, από τα αρχαιολογικά στοιχεία και ευρήματα που αποκαλύφτηκαν στις ανασκαφές περί τη Μυκηναϊκή Ακρόπολη του Γλα της Βοιωτίας;»
Πηγή: stereanews.gr