Ο αλιευτικός τουρισμός συζητήθηκε σε ημερίδα στην Ερέτρια Εύβοιας

Συνδιοργάνωσε o Υφυπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου και η Υφυπουργός  Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη

Παρουσία σημαντικών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπηρεσιακών παραγόντων των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Τουρισμού, εκπροσώπων αλιευτικών φορέων από όλη τη χώρα και πλήθους συμμετεχόντων, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Μαΐου 2022 στο Negroponte Resort στην Ερέτρια, η πρώτη ενημερωτική Hμερίδα με θέμα «Ο Αλιευτικός Τουρισμός στην Ελλάδα».

binary comment

Ειδικότερα παρευρέθηκαν οι: Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ, Χριστιάνα Καλογήρου Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, Δήμαρχος Ερέτριας, Ιωάννης Δημητρόπουλος, Αστυνομικός Διευθυντής Εύβοιας, Αθανάσιος Γερογιάκομος,  Κεντρικός Λιμενάρχης Χαλκίδας, Κωνσταντίνος Φλουρής,  Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ιωάννης Γεροντίτης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΝΕ, Χαράλαμπος Μανιάτης.

Ως ομιλητές συμμετείχαν οι: εκπρόσωπος της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης ΕΠΑλΘ (Μονάδα Β1) Μαρία Μπερτάκη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αλιείας του ΥΠΑΑΤ, Μαρίνα Πέτρου,  Συντονίστρια Μονοταμειακού Προγράμματος ΤΑΠΤοΚ Καβάλας-Αναπτυξιακή Καβάλας ΑΕ – ΟΤΑ, Ευαγγελία Λυμπεροπούλου, Πρόεδρος FedHATTA,Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού, Λύσανδρος Τσιλίδης, Υπεύθυνος Αλιείας πεδίου της WWF Ελλάς, Μιχάλης Μαργαρίτης.

binary comment

Στόχος της ημερίδας ήταν, αφενός η ενημέρωση και κινητοποίηση των αλιέων αναφορικά με τα οφέλη που προσφέρει ο Αλιευτικός Τουρισμός, ως μέσο για την απόκτηση ενός συμπληρωματικού εισοδήματος και αφετέρου, η ανάδειξη της Ελλάδας ως διεθνή προορισμό για τον Αλιευτικό Τουρισμό, με σεβασμό πάντα στη βιώσιμη ανάπτυξη, ενισχύοντας την προώθηση της αλιείας με νέες και καινοτόμες δραστηριότητες, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος.

Ο ΥφΑΑΤ, Σίμος Κεδίκογλου στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι «ο Αλιευτικός Τουρισμός έχει τη δυναμική να παρέχει επιπλέον ενασχόληση και συμπληρωματικό εισόδημα στον αλιέα. Κυρίως όμως, προδιαθέτει ευνοϊκά το ευρύ κοινό για τις αλιευτικές δραστηριότητες, συμβάλλει στην συνειδητοποίηση της περιβαλλοντικής αξίας των ευαίσθητων και προστατευόμενων οικοσυστημάτων, αναδεικνύοντας τις καλές υπηρεσίες που προσφέρουν οι αλιευτικές δραστηριότητες για τη διατήρηση και την προστασία τους».

binary comment

Σημείωσε επίσης ότι «ανάμεσα σε πολλά που πρέπει να γίνουν, η ανάπτυξη του Αλιευτικού Τουρισμού είναι ένα επιβεβλημένο βήμα για να καταστήσουμε και πάλι την αλιεία μας βιώσιμη» και συμπλήρωσε ότι «ο Αλιευτικός Τουρισμός μπορεί  και πρέπει να καταστεί ένα δυναμικό εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης, συνδυάζοντας με σεβασμό στο περιβάλλον  και την  αειφόρα ανάπτυξη  –  δυο από τους κορυφαίους πυλώνες της  παράδοσης και οικονομίας μας: Την Αλιεία με τον Τουρισμό!».

Η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, στην τοποθέτησή της τόνισε ότι «κρίνοντας τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από την πανδημία και παρατηρώντας τις νέες τάσεις των ταξιδιωτών, διαπιστώνουμε ότι ο ταξιδιώτης αναζητά ολοένα και περισσότερο τις διαφορετικές, μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες που μπορεί πραγματικά να δώσει η χώρα μας και μάλιστα με ιδιαίτερη ποικιλία. Έχουμε ξεκινήσει από το 2021 που ανέλαβα υφυπουργός ειδικών μορφών τουρισμού, πρωτοβουλίες σε πάνω από 14 διαφορετικές ειδικές μορφές τουρισμού, μεταξύ αυτών και ο Αλιευτικός Τουρισμός και ήδη βλέπουμε αποτελέσματα σε αυτές ενώ σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερες».

binary comment

Η κυρία Ζαχαράκη εξήγησε ότι: «ο Αλιευτικός Τουρισμός αποτελεί μία ειδική μορφή τουρισμού στην οποία, ιδιαιτέρως η Ελλάδα, μπορεί να αξιώνει ρόλο πρωταγωνιστή σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει, τόσο για το εθνικό μας τουριστικό προϊόν και την ποιότητά του όσο κυρίως για την οικονομική ευημερία της ελληνικής περιφέρειας, είναι τεράστια. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει ακόμη και σήμερα μία ανεξερεύνητη ευκαιρία για τη χώρα μας. Με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πολύτιμο συνεργάτη και παράγοντα καταλυτικής σημασίας, έχουμε εκκινήσει μία συνολική προσπάθεια για την επιτυχημένη σύνδεση της ελληνικής παραγωγής με τον τουρισμό, προσπάθεια η οποία αποτελεί στοίχημα για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του τουρισμού μας».

Στο πλαίσιο της Ημερίδας, κατεγράφησαν εμπειρίες επαγγελματιών αλιέων που δραστηριοποιούνται ήδη στον τομέα του Αλιευτικού Τουρισμού.

Τέλος, οι δυο Υφυπουργοί και οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν αδειοδοτημένα αλιευτικά σκάφη που ασκούν Αλιευτικό Τουρισμό.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Αντιπροσωπία της ΠΟΓΕΔΥ στα εγκαίνια της έκθεσης Agri Innovation Expo 2023

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Mειωμένος κατά 11% ο ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Agrino: Κάθε λανσάρισμα και ένα Βραβείο Σχεδιασμού Συσκευασίας

Και οι 5 προϊοντικές σειρές που λάνσαρε η Agrino από το 2019 μέχρι σήμερα κέρδισαν βραβείο στο διαγωνισμό Packaging Awards. Στη φετινή διοργάνωση των Packaging Awards η εταιρία κατέκτησε το Gold...

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων σήμερα, αλλά η Ελλάδα θρηνεί άταφα ζώα

Θα έπρεπε να σκεφτόμαστε τι έχουμε καταφέρει για τα ζώα στον πλανήτη, πώς έχουμε αγκαλιάσει αυτά που ζουν δίπλα μας και τι πρέπει να...

Σιδηρόδρομος: Kλείδωσε το ποσό για προσωρινή αποκατάσταση της γραμμής Δομοκός-Λάρισα

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr