Ο χειμώνας που έρχεται από την Αθηνά ως τον Ζέφυρο 

Δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα είναι ο φετινός χειμώνας. Ξέρουμε ήδη όμως πώς θα λέμε τα έντονα καιρικά φαινόμενα που είναι βέβαιο πως θα κάνουν την εμφάνισή τους στη χώρα μας. Ξέρουμε ακόμη πως θα ξεκινήσουμε από την “Αθηνά” και, εάν η κακοκαιρία είναι συχνή, μπορεί να φτάσουμε ακόμη και ως τον “Ζέφυρο”.

Η ονοματοδοσία προέκυψε από τη συνεργασία των μετεωρολογικών υπηρεσιών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Κάθε μια από τις τρεις χώρες συνέβαλε με τα δικά της ονόματα ώστε να καταρτιστεί μια “αλφάβητος” ονομασιών. Η “Athina” είναι ελληνική πρόταση, ο “Ballos” που ακολουθεί κυπριακή, η “Carlem” ισραηλινή και σημαίνει “κήπος”.

Με ποια κριτήρια όμως επιλέχθηκαν τα ονόματα; “Το βασικό κριτήριο ήταν οι ονομασίες να γίνονται εύκολα κατανοητές και να είναι εύληπτες. Προσπαθήσαμε όσο το δυνατόν να ήταν και δισύλλαβες ώστε να ανταποκρίνονται πιο πιστά στα παραπάνω κριτήρια” λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Μανώλης Αναδρανιστάκης, υποδιοικητής της ΕΜΥ και υπεύθυνος της ομάδας που επέλεξε τις ελληνικές προτάσεις.

Η ονοματοδοσία των καιρικών φαινομένων ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να περάσει στη συνέχεια στην Ευρώπη και ασφαλώς και στη χώρα μας. Όπως όμως λέει ο Μανώλης Αναδρανιστάκης δεν είναι κάποια μόδα που επέβαλε την υιοθέτηση αυτής της μεθόδου αλλά πρακτικοί λόγοι. “Ο σκοπός είναι να βοηθηθεί η Πολιτική Προστασία και οι υπόλοιποι φορείς ώστε να μπορούν αν επικοινωνούν και να συντονίζονται πιο εύκολα” εξηγεί. “Η ονοματοδοσία μάς κάνει να μιλάμε την ίδια γλώσσα” προσθέτει.

Είναι ο λόγος, σημειώνει ακόμη ο υποδιοικητής της ΕΜΥ, για τον οποίο ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ενθάρρυνε την υιοθέτηση αυτού του μέτρου, ενώ καθοριστική ήταν η συμβολή του Δικτύου Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών, το οποίο χώρισε την ήπειρο σε περιοχές όπου ομάδες συνεργασίας από χώρες της ίδιας περιοχής κατάρτισαν τους δικούς τους καταλόγους ονομάτων.

Έτσι, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ συγκροτούν την Ομάδα Ανατολικής Μεσογείου, ενώ την Ομάδα Νοτιοδυτικής Ευρώπης συγκροτούν η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο. Στην Ομάδα Δυτικής Ευρώπης μετέχουν η Ιρλανδία, η Βρετανία και η Ολλανδία, σε εκείνη της βόρειας Ευρώπης η Νορβηγία, η Σουηδία και η Δανία, της Κεντρικής η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία, της Κεντρικής Μεσογείου η Ιταλία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και η Μάλτα. Στα σκαριά είναι, στο μεταξύ, η Ομάδα Βορειανατολικής Ευρώπης (Φινλανδία, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία) και Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία και Σερβία).

Δεν είναι όμως μόνο η ονοματοδοσία το αντικείμενο εργασίας αυτών των ομάδων. Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υποδιοικητής της ΕΜΥ, με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η συνεργασία και η εβδομαδιαία ανταλλαγή απόψεων. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία αυτής της συνεργασίας, καθώς η κλιματική κρίση έχει κάνει την εμφάνισή της απειλώντας τον πλανήτη. Πολλά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνδέονται ευθέως πλέον από τις ειδικούς με την κλιματική κρίση και από αυτήν την άποψη ο συντονισμός ανάμεσα στις υπηρεσίες αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο αντιμετώπισης και διαχείρισης του φαινομένου.

“Οι Δυτικοευρωπαίοι περιορίζονται στους άνεμους, τις βροχές και το χιόνι. Εμείς έχουμε προσθέσει και τους καύσωνες” λέει ακόμη ο Αναδρανιστάκης. Τι θα συμβεί όμως εάν ένα μετεωρολογικό σύστημα ξεκινήσει από μια περιοχή και φτάσει σε μια άλλη; θα αλλάξει όνομα στην πορεία η “Athina”, o “Diomedes” ή η “Fuad” που στα αραβικά σημαίνει “Καρδιά”; “Θα διατηρεί την αρχική του ονομασία” απαντά ο υποδιοικητής της ΕΜΥ. Δεν αποκλείεται δηλαδή να επισκεφθεί την Ελλάδα ένας χιονιάς που θα τον μάθουμε με το κεντρικουρωπαϊκό του όνομα.

Όπως τα καιρικά φαινόμενα, εξάλλου, έτσι και τα ονόματά τους είναι περαστικά. Σε έναν χρόνο, οι υπεύθυνοι θα καταρτίσουν νέο κατάλογο. Η Athina, ο Ballos, η Carmel, ο Diomedes, η Elpis, η Fuad, η Genesis, ο Helios, η Irit, η Kalypso, ο Lavi, η Meliti, ο Nikias, η Ora, ο Paris, ο Raphael, η Semeli, ο Thomas, η Uranis, ο Vion, ο Xenios, η Yasmin και ο Zefyros θα ανήκουν στο (μετεωρολογικό) παρελθόν.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Σταϊκούρας: Το 2022 θα είναι χρονιά ρεκόρ για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και για εξαγωγές

«Το 2022 θα είναι χρονιά ιστορικού ρεκόρ τόσο για άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα όσο και για τις εξαγωγές», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος...

Σχέδιο ανάπλασης 14 εκατ. ευρώ για το Τατόι συζήτησαν Κάρολος-Μητσοτάκης

Στη συνάντηση του βασιλιά Καρόλου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στα όσα συζήτησαν στο τσάι στο κάστρο Γουίνδσορ αναφέρεται δημοσίευμα της Daily...

Ένα αρτακινό τραπέζι με πρωταγωνιστή τον γαύρο

Από το μπαλκόνι της Σμαρώς Ψαθέρη-Μιμίκου στη Νέα Αρτάκη, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Χαλκίδα, βλέπεις να απλώνεται ο Ευβοϊκός Κόλπος, γαλήνιος και καταγάλανος. Χαίρεσαι...

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων-Πού και πότε θα χτυπήσει η κακοκαιρία ARIEL

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ ενόψει του νέου  κύματος κακοκαιρίας με την ονομασία «ARIEL» που θα σαρώσει τη χώρα. Το νέο κύμα κακοκαιρίας,...

Aνοδική τροχιά στην ΕΑΒ – Τα στοιχεία για το 2021

Θετικό αποτέλεσμα μετά από φόρους παρουσιάζει στα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία της χρήσης 2021 η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε. H Γενική Συνέλευση της Εταιρείας ενέκρινε...