Ο Γιάννης Οικονόμου για ακρίβεια: Ζούμε μια “εκρηκτική” συγκυρία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», υπογράμμισε ότι η ακρίβεια είναι το μείζον πρόβλημα αυτή τη στιγμή και ζούμε μια «εκρηκτική συγκυρία».

Ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι από την πρώτη στιγμή που το πρόβλημα της ακρίβειας εμφανίστηκε με απειλητικές διαθέσεις τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να αντιμετωπίσει και για το λόγο αυτό έχει διαθέσει στην κοινωνία και κυρίως σε όσους έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, συνολικά 4 δις ευρώ.

Ερωτηθείς για την αισχροκέρδεια, είπε αρχικά πως σε ότι αφορά την ενέργεια, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι τα τυχόν υπερκέρδη των εταιρειών, όταν και αν βεβαιωθούν από την ΡΑΕ θα φορολογηθούν σε ποσοστό 90% και τα χρήματα θα επιστραφούν μέσω του προϋπολογισμού και πάλι στην κοινωνία.

Σε ότι αφορά την αισχροκέρδεια στην αγορά, είπε ότι γίνονται συστηματικοί έλεγχοι και βεβαιώνονται πρόστιμα στους παραβάτες. Συμπλήρωσε πως από την επομένη εβδομάδα όταν και θα λυθεί και το νομικό πρόβλημα, θα ανακοινώνονται τα ονόματα των παραβατών για να γνωρίζουν οι καταναλωτές ποιοι αισχροκερδούν .

Ο κ. Οικονόμου παραδέχθηκε ότι «δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της ακρίβειας στο σύνολο τους και πρέπει η Ε.Ε να βοηθήσει παίρνοντας ουσιαστικά και γενναία μέτρα, καθώς το πρόβλημα αφορά όλα τα κράτη».

Πρόσθεσε δε πως «μέχρι να πάρει μπροστά η Ε.Ε» η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών. Προειδοποίησε δε πως αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τότε εκτός από την ανθρωπιστική κρίση θα βρεθούμε μπροστά και σε μια νέα κρίση λαϊκισμού.

Αναλυτικότερα o κ. Οικονόμου μίλησε :

Για την κατάσταση στην αγορά

Η συγκυρία είναι εκρηκτική, δεν υπάρχει αμφιβολία. Όλοι μας αντιμετωπίζουμε φοβερές δυσκολίες και η ακρίβεια έχει καταστήσει τον οικονομικό βίο των ανθρώπων πάρα πολύ δύσκολο. Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση χωρίς να έχει την ένταση που έχει, από το Σεπτέμβριο και μετά, η Κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που έχει κάθε φορά, για να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας. Έχουμε διαθέσει  γύρω στα 4 δισ. ευρώ, με διάφορα μέτρα στήριξης, όχι για να μηδενίσουμε την ακρίβεια, αλλά να μετριάσουμε τις επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων.

Έγινε ολόκληρη συζήτηση το προηγούμενο διάστημα για δήθεν υπερκέρδη στο ρεύμα, τα οποία δήθεν αφήνει η Κυβέρνηση, την ώρα που ο κόσμος υποφέρει. Ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και είπε ότι το 90% αυτών των υπερκερδών, όταν προσδιοριστούν από τη Ρ.Α.Ε. θα φορολογηθεί, θα γυρίσει πίσω στον Κρατικό Προϋπολογισμό, για να προστεθεί και αυτό στην ενίσχυση των ευάλωτων στρωμάτων. Πριν από λίγες ημέρες η Δ.Ε.Η., ο μεγαλύτερος πάροχος, δήλωσε ζημιές, δεν δήλωσε κέρδη. Και ανακοίνωσε ζημιές γιατί η στήριξη που έδινε στους πολίτες όλο το προηγούμενο διάστημα, στην ουσία «έφαγε» και σωστά τα κέρδη της. Δεν είναι περίοδος για να βγάζουν κέρδη οι εταιρείες. Είναι περίοδος να βοηθούν τον κόσμο.

Η Ρ.Α.Ε. έβγαλε ανακοίνωση και είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η μέθοδος και διαδικασία προσδιορισμού των κερδών και αναμένουμε το επόμενο διάστημα το πόρισμά της. Δηλαδή, η ίδια η Ρ.Α.Ε. λέει ότι δεν έχει στείλει τίποτα. Περιμένουμε να στείλει τα τυχόν κέρδη που θα εντοπίσει και  η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για το τι θα πράξει. Το  αντιπολιτευτικό αφήγημα ότι εμείς δεν νοιαζόμαστε για τον κόσμο, αλλά για τρεις, πέντε, δέκα που πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους, είναι ένα χιλιοπαιγμένο έργο, που δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική.

Για την επιτακτική ανάγκη ευρωπαϊκής παρέμβασης

Είμαστε όλοι αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα σε ό,τι αφορά να τα βγάλουμε πέρα. Εμείς δεν είπαμε ψέματα, δεν είπαμε ποτέ ότι θα έρθουμε να μηδενίσουμε τις συνέπειες της κρίσης. Ο  Πρωθυπουργός πρωταγωνιστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για γενναίες αποφάσεις.  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εάν η Ευρώπη δεν δράσει άμεσα, ουσιαστικά, όπως έκανε και με την πανδημία, τότε δεν θα είμαστε αντιμέτωποι μόνο με μια οικονομική κρίση που δεν θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Θα είμαστε αντιμέτωποι και με μία νέα κρίση λαϊκισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη, πράγμα το οποίο θα έχει απροσδιόριστες συνέπειες για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, έτσι όπως τον ξέρουμε. Άρα, αυτό πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους. Δεύτερον, αυτό που επιχειρεί να κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είναι να αξιοποιήσει ό,τι δυνατότητα υπάρχει, μέχρι η Ευρώπη να πάρει τις αποφάσεις της.

Για τη στήριξη της κοινωνίας

Έχουμε το δικό μας εθνικό σχέδιο, για να μετριάσουμε τις συνέπειες σε ό,τι αφορά στην ακρίβεια, κυρίως στην ενέργεια. Τα χρήματα που δίνονται δεν είναι λίγα. Προφανώς και οι ανατιμήσεις είναι μεγάλες. Ήδη, τον Απρίλιο θα δουν όλοι πολύ μεγαλύτερη ενίσχυση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που δίνεται απευθείας στα νοικοκυριά. Θα την δουν και επιχειρήσεις. Είναι ακόμα τα μέτρα για τη βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης, το επίδομα των 200 ευρώ.

Πριν το Πάσχα ένας πολύ μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας θα πάρει μια οικονομική ενίσχυση, η οποία δεν του λύνει το πρόβλημα, αλλά θα του επιτρέψει να ανταποκριθεί σε κάποιες βασικές ανάγκες. Αυτή η φιλοσοφία της στοχευμένης κίνησης σε όσους έχουν ανάγκη, έχει κριθεί από την Κυβέρνηση ότι είναι πιο αποτελεσματική από μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα. Υπάρχει ένας συνδυασμός γιατί πρέπει να έχουμε εφεδρείες, προκειμένου να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που είναι δυναμική. Πρέπει να είμαστε σαφείς και ειλικρινείς. Δεν υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες και όταν κανείς δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες σταθμίζει το πώς θα αξιοποιήσει καλύτερα τα όπλα που έχει στα χέρια του.

Σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση φορολογικών εργαλείων για τη μείωση των τιμών, δύο είναι οι προβληματισμοί: Πρώτον, ότι τα δημόσια έσοδα στη χώρα μας έχουν πολύ μεγάλη σχέση με αυτούς τους φόρους, πολύ μεγαλύτερη εξάρτηση σε σχέση με άλλες χώρες και το δεύτερο, υπάρχει η δυσκολία να δει κανείς αν αυτή η έκπτωση στους φόρους θα περάσει στον τελικό καταναλωτή.

Σε ό,τι αφορά στην αισχροκέρδεια, οι έλεγχοι είναι εντατικοί, πέφτουν πρόστιμα, έπεσαν πρόστιμα σε μεγάλες αλυσίδες λιανικής. Θα συνεχιστούν οι έλεγχοι και ενόψει Πάσχα σε όλα τα επίπεδα. Μόλις ψηφιστεί η σχετική τροπολογία θα μαθαίνουμε  και τα ονόματα. Μπορούμε και κάνουμε αυτούς τους εντατικούς ελέγχους γιατί θεσμοθετήσαμε τον «κόφτη» στα κέρδη. Δεν μπορεί κανείς να έχει περιθώριο κέρδους μεγαλύτερο από αυτό που είχε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Για τη μεσαία τάξη 

Όλοι οι Έλληνες αντιμετωπίζουν πολύ σημαντικά προβλήματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Για τη μεσαία τάξη, πριν κληθούμε να διαχειριστούμε και αυτήν την εξωγενή κρίση, ήμασταν απολύτως συνεπείς απέναντι σε αυτά που είπαμε. Πληρώνει λιγότερους φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, ΕΝΦΙΑ. Ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να μπορέσει να επανεκκινήσει την επιχειρηματική και οικονομική της δραστηριότητα. Και τώρα με τα οριζόντια μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα βλέπει από την Κυβέρνηση τη στήριξη που μπορεί να της δοθεί. Βλέπει μια πολιτική, η οποία επιτρέπει στην οικονομία, παρά την εκρηκτική συγκυρία,να διατηρεί πτυχές αισιοδοξίας, να είναι η Ελλάδα ένας ελκυστικός προορισμός.

Για τα αιτήματα της κοινωνίας

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, ο κόσμος δεν διατυπώνει κάποιο αίτημα πολιτικής αλλαγής, γιατί ξέρει ότι «λαγοί από τα καπέλα» δεν βγαίνουν. Και το ξέρει διότι το ξαναδοκίμασε πριν από αρκετά χρόνια. Ο κόσμος μας λέει «κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε. Κάντε ό,τι περισσότερο είναι δυνατόν, χωρίς να μας πείτε ψέματα, χωρίς να μας δημιουργήσετε προσδοκίες που δεν θα μπορέσετε να υλοποιήσετε και χωρίς να τινάξετε τη χώρα στον αέρα». Το ότι ο κόσμος πάντοτε θέλει περισσότερα είναι απολύτως φυσιολογικό.  Η δουλειά μας κάθε μέρα που περνά είναι να κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε, για να σταθούμε στο πλευρό του κόσμου και να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις.

“Η συγκυρία είναι εκρηκτική, δεν υπάρχει αμφιβολία. Όλοι μας αντιμετωπίζουμε φοβερές δυσκολίες και η ακρίβεια έχει καταστήσει τον οικονομικό βίο των ανθρώπων πάρα πολύ δύσκολο. Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση χωρίς να έχει την ένταση που έχει, από το Σεπτέμβριο και μετά, η Κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που έχει κάθε φορά, για να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας. Έχουμε διαθέσει γύρω στα 4 δισ. ευρώ, με διάφορα μέτρα στήριξης, όχι για να μηδενίσουμε την ακρίβεια, αλλά να μετριάσουμε τις επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων”.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Νέες διευκολύνσεις πληρωμών από τη ΔΕΗ

Η ΔΕΗ πάντα δίπλα στους πελάτες της, δημιουργεί νέες υπηρεσίες και βελτιώνει την εξυπηρέτησή της, ενώ ταυτόχρονα παρέχει ακόμα περισσότερες διευκολύνσεις πληρωμών σε όσους πελάτες...

Νέος Γενικός Διευθυντής του ΣΒΘΣΕ ο Βασίλειος Κλειτσογιάννης

Αποχώρησε λόγω συνταξιοδότησης, η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου κ. Ευφροσύνη Δαγλαρίδη, ολοκληρώνοντας ένα κύκλο 36 χρόνων επιτυχημένης επαγγελματικής διαδρομής στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας &...

Αντιολισθητικές αλυσίδες: Υποχρεωτικές μεν…αλλά

Ενόψει της έναρξης της περιόδου για την υποχρεωτική χρήση αντιολισθητικών μέσων στα οχήματα κατά τη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο...

Κατατέθηκε σήμερα το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023

Η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Θόδωρου Σκυλακάκη για το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023. Ο...

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μotocross στη Σπερχειάδα (βίντεο)

Ένα ακόμα διήμερο γεμάτο γκάζι, θέαμα και αδρεναλίνη υπόσχεται η Λέσχη Μοτοσικλετιστών Σπερχειάδας, για όσους θα επισκεφθούν το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9...