O Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Η ώρα της αλήθειας για τον εκλογικό νόμο και το νέο πακέτο παροχών

Η τέταρτη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αναμένεται να είναι και η πιο κρίσιμη.

Η ακρίβεια από το ράλι της τιμής του φυσικού αερίου και η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ, την στιγμή που η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο κάνει την φετινή επίσκεψη ιδιαιτέρως κομβική. Οι εξαγγελίες από το βήμα του Βελλίδειου συνεδριακού κέντρου, αλλά και οι απαντήσεις που θα δώσει ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις των επομένων μηνών που απομένουν μέχρι τις κάλπες.

Στο Μαξίμου εκτιμούν πως τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν το Σάββατο το βράδυ, θα αλλάξουν το βαρύ κλίμα που υπάρχει λόγω των παρακολουθήσεων, αν και οι δημοσκοπήσεις έδειξαν πως οι πολίτες ενδιαφέρονται περισσότερο για την τσέπη τους και το πώς θα καταφέρουν να βγάλουν τον χειμώνα, ο οποίος αναμένεται ιδιαιτέρως δύσκολος λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Άλλωστε, οι επόμενες μετρήσεις αναμένονται στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου όταν δηλαδή θα έχουν ολοκληρώσει την παρουσία τους στη ΔΕΘ όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Κυβερνητικά στελέχη πιστεύουν πως το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί δεν είναι άλλο από την αναχαίτηση της ακρίβειας, καθώς εκεί πιθανότατα θα κριθούν σε σημαντικό βαθμό οι συσχετισμοί στο πολιτικό σκηνικό.

Προεκλογικό κλίμα

Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη αργά το απόγευμα και το κλίμα θα είναι ιδιαιτέρως προεκλογικό. Άλλωστε την επόμενη ΔΕΘ θα την εγκαινιάσει η κυβέρνηση που θα έχει προκύψει μετά τις εκλογές που θα έχουν προηγηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του θα αναφερθεί στα έργα που έγιναν την τελευταία τριετία και θα επιχειρήσει να συγκρίνει τα πεπραγμένα της δικής του κυβέρνησης με εκείνα του Αλέξη Τσίπρα.

Θα αναφερθεί στους στόχους για την επόμενη τετραετία, ενώ ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει στα εθνικά θέματα και στην στάση της τουρκικής πλευράς η οποία έχει ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικότητας. Θα θέσει μια σειρά από εκλογικά διλήμματα, προκειμένου να φανούν οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να κάνει άνοιγμα προς τον χώρο του Κέντρου και κυρίως σε εκείνες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις που τον ψήφισαν το 2019 για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Σε δύο φάσεις

Η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα κράτησε ιδιαιτέρως χαμηλούς τόνους για το τι θα περιέχει το καλάθι της ΔΕΘ, καθώς είχε καλλιεργηθεί ένα κλίμα στην κοινωνία ιδιαιτέρως αισιόδοξο, κάτι που είχε παρατηρήσει ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξαγγελίες θα μοιραστούν σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα αφορά επιδόματα για την αντιμετώπιση της ενέργειας και της ακρίβειας που θα ισχύσουν άμεσα και η δεύτερη φάση θα είναι οι πρωτοβουλίες οι οποίες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2023 και θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Βέβαιη θεωρείται η επιμήκυνση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως επίσης η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και φυσικού αερίου αναμένεται να είναι υψηλότερη σε σχέση με εκείνη του πετρελαίου, ενώ θα μεγαλώσει και ο αριθμός των δικαιούχων. Ακόμη θα ανακοινωθεί το Fuel pass 3, τα ευάλωτα νοικοκυριά θα λάβουν επιταγή ακρίβειας που θα φτάσει τα 300 ευρώ, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο οι χαμηλοσυνταξιούχοι να πάρουν εφάπαξ ένα έκτακτο επίδομα στο τέλος του χρόνου.

Μεγάλη βαρύτητα δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η νεολαία. Στην προηγούμενη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει την επίλυση αυτού του σημαντικού ζητήματος και τώρα είναι έτοιμος να ανακοινώσει το σχέδιο του που θα αφορά του νέους ηλικίας έως 30 ετών. Ο σχεδιασμός προβλέπει την αξιοποίηση δημοσίων κτιρίων με την επιδότηση που θα αφορά είτε την αγορά είτε την ενοικίαση.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Συχνές Ερωτήσεις για την έκδοση Νέου Τύπου Δελτίου Ταυτότητας Ελλήνων Πολιτών Μορφότυπου ID-1

  Υποχρεωμένοι να εφοδιασθούν με δελτίο ταυτότητας είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι κατοικούν ή διαμένουν προσωρινά στην Ελλάδα και έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος...

id.gov.gr – Τη Δευτέρα 25/9 ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού των πολιτών για την έκδοση ή αντικατάσταση νέου τύπου Δελτίου Ταυτότητας

Η Ελλάδα κάνει το επόμενο βήμα στην ασφάλεια των πολιτών της και προχωρά στην έκδοση ενός νέου ασφαλούς δελτίου ταυτότητας Ελλήνων πολιτών, ανταποκρινόμενη...

Στα Αποκαλυπτήρια του μνημειακού γλυπτού Νέας Αρτάκης η Δήμαρχος Χαλκιδέων

Στα Αποκαλυπτήρια του μνημειακού γλυπτού «Η Μικρασιάτισσα» στη Νέα Αρτάκη, που τελέστηκαν χθες, Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100...

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του καιρού – Πού έρχονται έντονα καιρικά φαινόμενα

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 22-09-2023/1400 τοπική ώρα επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις...

Πρεμιέρα κάνουν την Δευτέρα οι νέες ταυτότητες

Στην εποχή των νέων, σύγχρονων δελτίων ταυτοτήτων με ισχυρά χαρακτηριστικά ασφάλειας εισέρχεται η Ελλάδα από την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα αύριο αναμένεται να «ανέβει»...