O πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς συμμετείχε στην έκτακτη συνάντηση της ΚΕΔΕ

Στην Έκτακτη Συνάντηση των Δημάρχων από όλη τη χώρα, που διοργάνωσε η ΚΕΔΕ στις 18/3/2022, στην Αθήνα συμμετείχε ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Νίκος Σουλιώτης, καθώς επίσης και η συντριπτική πλειοψηφία των Δημάρχων της Στερεάς Ελλάδας.

Συζητήθηκαν φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση, με σημείο αναφοράς τις τραγικές συνέπειες που επέφερε στους δήμους η ενεργειακή κρίση.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κ. Στέλιος Πέτσας και ο Υφυπουργός   Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για τις τηλεπικοινωνίες και το Κτηματολόγιο, κ. Θοδωρής Λιβάνιος.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για τη στήριξη των Δήμων, που κρίνεται αναγκαία λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά και στα επόμενα βήματα που σχεδιάζονται για να είναι η βοήθεια αυτή επαρκής, δεδομένου ότι τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς. Αναφέρθηκε επίσης σε άλλες πρωτοβουλίες του Υπουργείου, ενώ ενημέρωσε τους Δημάρχους για τα σχετικά χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους.

Ο Υφυπουργός, κ. Λιβάνιος, στο πλαίσιο ομιλίας του είχε ένα πολύ καλό νέο για τους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και όλης της χώρας. Όπως ανέφερε, βρίσκεται σε τελική φάση η διαδικασία νομοθετικής ρύθμισης για την κάλυψη με τηλεοπτικό σήμα όλων των περιοχών της χώρας, ενώ όπως συμπλήρωσε έχει βρεθεί και η απαραίτητη χρηματοδότηση.

Πολύ σύντομα όλοι οι Στερεοελλαδιτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν όλα τα κανάλια εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης ανέφερε σχετικά: “Έχουμε αγωνιστεί ως Π.Ε.Δ., για να έχουν όλοι οι πολίτες στους δέκτες τους τα περιφερειακά κανάλια, ανεξάρτητα από το που ζουν. Να μπορούν να ενημερώνονται για τα τοπικά και περιφερειακά ζητήματα. Να ενημερώνονται για τις δράσεις των Δήμων. Το 2018, με τον τότε Πρόεδρό μας, Λουκά Υπερήφανο και την ομόφωνη στήριξη του Διοικητικού μας Συμβουλίου, είχαμε πετύχει να καλυφθεί μεγάλο τμήμα της Στερεάς. Η προσπάθεια μας συνεχίστηκε έκτοτε για να καλυφθούν και οι υπόλοιπες περιοχές, κυρίως ορεινές και δυσπρόσιτες, αλλά και τις περιοχές που βρίσκονται στη νότια πλευρά, στον Κορινθιακό. Πρόσφατα επικοινωνήσαμε ξανά με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη λύση του προβλήματος, στις περιοχές που έμεναν εκτός. Σήμερα, ο Υπουργός μας ενημέρωσε και επίσημα για την ευχάριστη εξέλιξη. Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Υπουργείου και αναμένουμε την ταχύτερη δυνατή εφαρμογή της. Η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και οι Δήμοι θα συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή”.

Στην ομιλία του, ο Προέδρος της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Νίκος Σουλιώτης στάθηκε στα θέματα που απασχολούν τους Δήμους και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Ζήτησε:

  • Στοχευμένες (και όχι οριζόντιες) χρηματοδοτήσεις προς τους Δήμους για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, γιατί οι ανάγκες ανά Δήμο αλλάζουν.
  • Αναστολή της επιβολής του τέλους ταφής απορριμμάτων. Οι Δήμοι δεν ευθύνονται για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων διαχείρισης και ανακύκλωσης, ενώ επίσης, ειδικά στην παρούσα φάση, δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν νέα κόστη.
  • Ανάγκη για αύξηση και ανανακατανομή των ΚΑΠ (πόροι για λειτουργικές δαπάνες των Δήμων). Εισαγωγή κριτηρίων όπως η έκταση, η ορεινότητα, η νησιωτικότητα, η διασπορά πληθυσμού, κ.α., βάσει της ολοκληρωμένης προσέγγισης της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας.
  • Άμεση στελέχωση των Δήμων. Η κατάσταση στην πλειοψηφία των περιφερειακών Δήμων είναι οριακή εδώ και καιρό. Έχουμε συνεχώς αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης ή μέσω κινητικότητας, με αποτέλεσμα η υποστελέχωση να μεγαλώνει συνεχώς. Απαιτούνται άμεσα νέες προσλήψεις, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε Δήμου.
  • Προμήθεια εξοπλισμού πολιτικής προστασίας. Η κλιματική κρίση είναι εδώ, και για τον λόγο αυτό, πρέπει να διατεθούν στους Δήμους νέα μηχανήματα για να μπορούν να ανταπεξέρχονται σε όλες τις συνθήκες.

Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, Νίκος Σουλιώτης στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, στο πλαίσιο της Συνάντησης, βάσει της σχετικής ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, βρίσκεται αναρτημένο εδώ:

https://www.pedstereas.gr/sites/default/files/field/file/nea/ped_stereas_elladas_theseis_gia_synantisi_dimarhon.pdf και συνοψίζεται στο παρακάτω γράφημα.

Στο περιθώριο της συνάντησης ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. και Δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Σουλιώτης καθώς και οι Δήμαρχοι Αμφίκλειας – Ελάτειας, κα Στιβακτή, Δελφών, κ. Ταγκαλής, Δομοκού, κ. Λιόλιος και Μακρακώμης, κ. Χαντζής είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Πέτσα θέματα που απασχολούν τους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε για συνάντηση στα γραφεία της Π.Ε.Δ., στη Λαμία πριν το Πάσχα.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ: Με συμμετοχή 900 εταιρικών εθελοντών πραγματοποιήθηκε η Πανελλαδική Περιβαλλοντική δράση

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023, 21 εταιρίες-Μέλη της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ με περισσότερους από 900 εταιρικούς εθελοντές, τις οικογένειες και τους φίλους τους έδρασαν ταυτόχρονα σε...

Πρόσκληση στην προεκλογική ομιλία για τους ετεροδημότες της Αθήνας

Σας περιμένουμε να μιλήσουμε για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας! Γιατί όπου κι αν ζει κανείς, οι ρίζες και η γενέτειρά...

Η Ζωοδόχος Πηγή: το ιστορικό οινομαγειρείο των Καμινίων είναι κάθε μέρα γεμάτο

Τα Καμίνια στα χρόνια της Κατοχής ήταν μια λαϊκή φτωχογειτονιά όπου το ΕΑΜ είχε δύναμη και κρατούσε ψηλά το φρόνημα. Οι κάτοικοι ήταν κατά...

Το «καυτό» πρόγραμμα του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε ακόμη μια σπουδαία εμφάνιση τη φετινή σεζόν, σκόραρε ξανά 4 τέρματα και επικράτησε με 4-1 του Άρη στο Καραϊσκάκη και παρέμεινε στην κορυφή της...

Αυτές οι 10 τροφές ενισχύουν τον μεταβολισμό

Ο μεταβολισμός είναι ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα μας μετατρέπει τα τρόφιμα και τα ποτά σε ενέργεια. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν...