Οχι, δεν έχετε δέμα από τα ΕΛΤΑ, είναι απάτη

Μεγάλες διαστάσεις έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια τα φαινόμενα ηλεκτρονικής απάτης, με αποτέλεσμα πολυάριθμοι πολίτες να πέφτουν θύματα επιτήδειων και να βλέπουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να αδειάζουν.

Μία από τις απάτες που βρίσκεται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα αφορά σε απατηλά μηνύματα SMS τα οποία δήθεν προέρχονται από τα ΕΛΤΑ και αφορούν στην παραλαβή δεμάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Ουσιαστικά πρόκειται για απάτη ηλεκτρονικού ψαρέματος, μέσω της οποίας, απατεώνες, με όχημα τα ΕΛΤΑ, επιχειρούν -και σε πολλές περιπτώσεις επιτυγχάνουν-, να αποκτήσουν πρόσβαση σε στοιχεία πιστωτικών και χρεωστικών καρτών πολιτών και να προβούν σε αναλήψεις χρημάτων.

Οχι, δεν έχετε δέμα από τα ΕΛΤΑ, είναι απάτη

Χθες Δευτέρα (22/5) μάλιστα, ένας 48χρονος από τη Λαμία, υπέβαλε μήνυση κατά αγνώστων καθώς, κατόπιν αποστολής απατηλού γραπτού μηνύματος στο κινητό του τηλέφωνο με το πρόσχημα παραλαβής παραγγελίας από τα ΕΛΤΑ, οι δράστες τον έπεισαν να επιβεβαιώσει τα στοιχεία και τους κωδικούς της τραπεζικής του κάρτας, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν τέσσερις συναλλαγές σε ηλεκτρονικά καταστήματα συνολικής αξίας 2.358 ευρώ.

Πώς δρουν οι απατεώνες

Πηγές της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σημείωσαν πως πράγματι έχουν γίνει στην υπηρεσία σχετικές καταγγελίες με την έρευνα για τον εντοπισμό των εμπλεκομένων να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως εξήγησαν οι ίδιες πηγές, το πιθανότερο είναι οι απατεώνες να χρησιμοποιούν bots προκειμένου να στέλνουν μαζικά μηνύματα εξαπάτησης σε πολίτες. Στα μηνύματα εμπεριέχεται ένας υπερσύνδεσμος (link), ο οποίος παραπέμπει σε σελίδα που προσομοιάζει με τα ΕΛΤΑ, είναι όμως κατασκευασμένη από τους επιτήδειους.

Οχι, δεν έχετε δέμα από τα ΕΛΤΑ, είναι απάτη

Οχι, δεν έχετε δέμα από τα ΕΛΤΑ, είναι απάτη

Οι δράστες έχουν φτιάξει μία σελίδα – καθρέπτη των ΕΛΤΑ και ζητούν από τους χρήστες να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία τους προκειμένου δήθεν να διεκπεραιώσουν μία παραγγελία. Όταν ο χρήστης βάλει τα στοιχεία του στη σελίδα τότε οι απατεώνες αποκτούν πρόσβαση σε αυτά και αρχίζουν να του αδειάζουν τους λογαριασμούς. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους να μην πατάνε σε links που υπάρχουν σε ύποπτα μηνύματα σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο προφίλ των δραστών, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν πως ακόμη δεν έχει προκύψει από την έρευνα αν πρόκειται για άτομα που βρίσκονται στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό της χώρας.

Η προειδοποίηση των ΕΛΤΑ

Για την εν λόγω απάτη προειδοποιεί και ο όμιλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να σας ζητήσουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας! Οποιοδήποτε μήνυμα τέτοιου περιεχομένου (π.χ. για χρέωση με σκοπό την παράδοση κάποιου δέματος, μέσω email ή SMS) δεν προέρχεται από τα ΕΛΤΑ, αλλά από κακόβουλους χρήστες οι οποίοι προσπαθούν να σας εξαπατήσουν και να υποκλέψουν δεδομένα .

Το Γραφείο Εκτελωνισμού Ταχυδρομικών Αντικειμένων (ΓΕΤΑ) δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να σας ζητήσει κάποιο χρηματικό ποσό με κατάθεση σε τράπεζα ή με χρήση πιστωτικής κάρτας για παραλαβή δέματος, για δασμούς ή τέλη εκτελωνισμού. Οι δασμοί και τα τέλη πληρώνονται αυστηρά και μόνο στα καταστήματα ΕΛΤΑ κατά την παραλαβή του δέματος, με τη φυσική παρουσία του πελάτη.

Οι υπάλληλοι των ΕΛΤΑ δεν επικοινωνούν ποτέ απευθείας με τους καταναλωτές και δεν ζητούν χρήματα ή προσωπικά δεδομένα.

Τα ΕΛΤΑ είναι ενήμερα για περιπτώσεις κακόβουλων επικοινωνιών (email, SMS) προς το κοινό, οι οποίες χρησιμοποιούν παράνομα το λογότυπο των ΕΛΤΑ και με αφορμή δήθεν παράδοση δέματος, παρακολούθηση αποστολής, απλήρωτες χρεώσεις, κλπ., επιχειρούν να αποσπάσουν χρήματα ή/και προσωπικά δεδομένα σας. Η απάτη λειτουργεί ως εξής:

Λαμβάνετε πλαστό μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με θέμα “Ειδοποίηση αποτυχίας παράδοσης”, τα οποία παριστάνουν ότι προέρχονται από τα ΕΛΤΑ και περιλαμβάνουν στοιχεία σχετικά με μια ανεπιτυχή προσπάθεια παράδοσης πακέτου. Το email θα σας ζητήσει να επιβεβαιώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία παράδοσης κάνοντας κλικ σε ένα κουμπί ή κατεβάζοντας ένα συνημμένο αρχείο ενέργειες οι οποίες θα οδηγήσουν σε ενεργοποίηση ιού ή υποκλοπή των δεδομένων σας.

Να θυμάστε πάντα:

  • Μην χρησιμοποιείτε τους κωδικούς πρόσβασης σας και τα προσωπικά σας δεδομένα (συμπεριλαμβανομένων αριθμών καρτών, λογαριασμών, κλπ.) εκτός αν είστε απολύτως βέβαιοι για την εγκυρότητα του ιστοτόπου που επισκέπτεστε.

    Μην ανοίγετε συνημμένα αρχεία ή συνδέσμους (links) σε email, SMS, social media εκτός αν είστε απολύτως βέβαιοι για την εγκυρότητα του μηνύματος (ακόμα και αν ο αποστολέας σάς είναι γνωστός).

  • Ενεργείτε με ψυχραιμία σε περιπτώσεις μηνυμάτων (ή και επικοινωνιών ακόμα και μέσω τηλεφώνου) όπου ο αποστολέας προσπαθεί να σας δημιουργήσει καθεστώς εξαιρετικής πίεσης για να σας οδηγήσει σε βιαστικές ενέργειες προκειμένου να εκμαιεύσει από εσάς πληροφορίες ή χρήματα (π.χ. email/SMS τα οποία επισημαίνονται ως κατεπείγοντα για την άμεση αποστολή χρημάτων, πληρωμή χρεώσεων, κλπ., τηλεφωνικές επικοινωνίες για ατυχήματα κοντινών προσώπων).
  • Τα ΕΛΤΑ ποτέ δεν θα σας ζητήσουν να εισάγετε ή να μοιραστείτε κωδικούς πρόσβασης ή προσωπικά σας δεδομένα (συμπεριλαμβανομένων αριθμών καρτών, λογαριασμών, κλπ.) ούτε ζητούν προσωπικά στοιχεία μέσω email / SMS / social media.
  • Ελέγξτε τις επικοινωνίες που λαμβάνετε σε ό,τι αφορά το συντακτικά, ορθογραφικά και γραμματικά λάθη, καθώς αποτελούν συνηθισμένο χαρακτηριστικό των κακόβουλων επικοινωνιών.
  • Τα ΕΛΤΑ δεν καλούν ποτέ τους καταναλωτές από αριθμούς εκτός Ελλάδας και δεν ζητούν ποτέ προσωπικά δεδομένα ή χρήματα για την επίλυση προβλημάτων.
  • Μην παρέχετε ποτέ προσωπικές πληροφορίες κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής κλήσης που δεν ξεκινήσατε εσείς και μην δίνετε ποτέ χρήματα σε κάποιον που δεν γνωρίζετε.
  • Ερευνήστε διεξοδικά και σε διαφορετικές πηγές προτού προχωρήσετε σε οποιαδήποτε επένδυση ή αγορά (π.χ. forex, cryptos, χρυσός, πετρέλαιο, κλπ.) και μην συμμετέχετε σε πιθανώς αναξιόπιστους διαγωνισμούς / κληρώσεις, κλπ.
  • Η χρήση της επωνυμίας και των λογοτύπων ΕΛΤΑ, από τους εμπλεκόμενους σε αυτήν την απάτη, είναι παράνομη. Τα ΕΛΤΑ έχουν καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου και βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να εξαλειφθούν παρόμοια συμβάντα.

πηγη

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Daiquiri φράουλα με τζίντζερ

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Σε έργα τέχνης μετατρέπει τα νεκρά πλατάνια, ένας ερασιτέχνης

Αν κάποιος διασχίσει τον ποδηλατοδρόμο της Ηγουμενίτσας, το μάτι του δεν θα σταθεί μόνο στη θάλασσα που βρίσκεται δίπλα ή την καταπράσινη φύση που...

Φτιάξτε γάλα και βούτυρο αμυγδάλου στο σπίτι

Μυστικά ΠΩΣ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ Το γάλα αμυγδάλου · Ως ρόφημα για το πρωινό, σκέτο ή με νιφάδες δημητριακών ή με γκρανόλα. · Στη ζαχαροπλαστική, αντικαθιστώντας το...

Το ψηφιακό ευρώ: λύση που αναζητά πρόβλημα;

Όταν περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές παρέλασαν στους δρόμους του Άμστερνταμ στις αρχές Φεβρουαρίου, έστρεψαν την οργή τους σε κάτι που δεν υπάρχει καν: το...

Βόλος: Υπερσύγχρονος χώρος στάθμευσης για επαγγελματίες οδηγούς

Έναν υπερσύγχρονο χώρο στάθμευσης, που θα εξυπηρετεί κυρίως επαγγελματίες οδηγούς οι οποίοι ταξιδεύουν και αναζητούν στην πορεία τους ασφαλείς και με παροχή υπηρεσιών χώρους,...