Οι 4 άξονες της νέας Εθνικής Στρατηγικής του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπ. Λιβανού για τον πρωτογενή τομέα

Άξονες που έχουν, μεταξύ άλλων, ως στόχο την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα αλλά και την συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο πρώτος άξονας αφορά αρχικά την ενίσχυση της κατάρτισης των νέων που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα ενώ ο δεύτερος, να γίνει παγκοσμίως γνωστή η «ελληνική διατροφή».

Η δυνατότητα παροχής δανεισμού σε όσους αγρότες θέλουν να μετεξελιχθούν από εργάτες γης σε αγρότες επιχειρηματίες ορίζεται ως ο τρίτος άξονας του στρατηγικού σχεδιασμού από τον κ. Λιβανό ενώ ο τέταρτος και από τους πιο σημαντικούς, είναι η χάραξη Εθνικής Στρατηγικής μέσα από τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «ο πρωτογενής τομέας τον οποίο ο κ. Λιβανός θέλει να εξελίξει σε βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, στηρίζεται, κυρίως, σε παραδοσιακές καλλιέργειες και παραγωγή και για να γίνει πράξη η μετεξέλιξη του σε έναν τομέα σύγχρονης παραγωγής με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, απαιτείται η ταυτόχρονη υλοποίηση και των τεσσάρων αξόνων που αναπτύξει το ΥΠΑΑΤ» και πρόσθεσαν «επίσης, οι νέοι αγρότες πρέπει να είναι καταρτισμένοι στις παραδοσιακές και νέες μορφές παραγωγής με χρήση των νέων τεχνολογιών, ενώ απαιτείται και δανεισμός για την ανάπτυξή τους αλλά και συναίνεση πολιτική για την εφαρμογή τους. Όλα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΑΑΤ, θα ενισχύσουν το μοναδικό brand της “ Ελληνικής Διατροφής” και τα προϊόντα μας θα μπορέσουν να προωθηθούν διεθνώς».

Κατάρτιση

Σχετικά με την κατάρτιση, πρόθεση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «είναι η ενίσχυση και η διεύρυνσή της τόσο γεωγραφικά όσο και θεματικά» όπως ανέφεραν στελέχη του ΥΠΑΑΤ στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σήμερα σε όλη την επικράτεια λειτουργούν 6 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ), σε Ιωάννινα, Καλαμπάκα, Κρήτη (Μεσσαρά Ν. Ηρακλείου), Λάρισα, Μαρούσι Αττικής (Κτήμα Συγγρού) και στη Νεμέα, με τις εξής ειδικότητες:

1. Γαλακτοκομική ΕΠΑ.Σ. Ιωαννίνων, με ειδικότητα: Γαλακτοκομία – Τυροκομία

2. ΕΠΑ.Σ. Καλαμπάκας, με ειδικότητα: Ξυλογλυπτική – Διακοσμητική Επίπλου

3. ΕΠΑ.Σ. Κρήτης, με ειδικότητα: Θερμοκηπιακές Κατασκευές και Καλλιέργειες

4. Αβερώφειος ΕΠΑ.Σ. Λάρισας, με δύο ειδικότητες: α. Ζωοτεχνία & β. Αγροτικά Μηχανήματα

5. ΕΠΑ.Σ. Αμαρουσίου, με ειδικότητα: Φυτοτεχνικές Επιχειρήσεις – Αρχιτεκτονική Τοπίου

6. ΕΠΑ.Σ. Νεμέας, με ειδικότητα: Αμπελουργία – Οινοτεχνία

«Μία από τις βασικές στρατηγικές για την υλοποίηση του φιλόδοξου, αλλά και ρεαλιστικού αυτού σχεδίου μας, είναι η ενδυνάμωση της γεωργικής επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» είπε ο κ. Λιβανός προς τον κ. Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του και συμπλήρωσε ότι «βούλησή μας είναι η ενίσχυση των υφιστάμενων έξι Επαγγελματικών Σχολών, αλλά και η παροχή κινήτρων για αύξηση της συμμετοχής των ενδιαφερομένων, μετά από την αναγκαία χαρτογράφηση των εξειδικευμένων αναγκών των αγροτών. Και, βεβαίως, η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου πλαισίου, με έμφαση στην τεχνολογία, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα».

«Ελληνική Διατροφή»

Το ενδεχόμενο διαφημιστικής προβολής της «Ελληνικής διατροφής» διεθνώς εξετάζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη του ΥΠΑΑΤ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί «σε προϊόντα όπως το λάδι, το οποίο αν και το καλύτερο παγκοσμίως, δεν έχει τη θέση που του αξίζει στη διεθνή αγορά. Στο ίδιο πακέτο περιλαμβάνονται το κρασί, η φέτα και άλλα ελληνικά προϊόντα εγνωσμένης ποιότητας και διατροφικής αξίας».

«Τα προϊόντα της ελληνικής γης, της ελληνικής κτηνοτροφίας και αλιείας, είναι προϊόντα μοναδικής διατροφικής αξίας. Στοχεύουμε και σκοπεύουμε να προωθήσουμε την υγιεινή ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ στην Ελλάδα και το εξωτερικό ως brand μοναδικής αξίας» είπε ο κ. Λιβανός προς τον πρωθυπουργό σημειώνοντας «η «Ελληνική Διατροφή» ως σήμα κατατεθέν μπορεί όχι μόνο να προσελκύσει νέους επισκέπτες στη χώρα μας και να διαφημίσει την Ελλάδα στο εξωτερικό, αλλά και να συνδέσει τα διάφορα είδη τουρισμού μεταξύ τους».

Ρευστότητα

Με τη ρευστότητα να είναι ένα από τα «εμπόδια» της μετεξέλιξης του πρωτογενή τομέα η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκτιμά ότι ένα πρόγραμμα ελκυστικών δανείων θα αποτελέσει σημαντική βοήθεια.

«Σημαντικό εργαλείο σε αυτή την προσπάθεια θα αποτελέσει το Ταμείο Εγγυοδοσίας στο οποίο συμμετέχουν επτά ελληνικές τράπεζες» όπως ανέφεραν πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ καθώς «μέσω αυτού του χρηματοδοτικού εργαλείου αναμένεται να χορηγηθούν δάνεια σε γεωργούς, κτηνοτρόφους και μεταποιητικές επιχειρήσεις που μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 480 εκατ. ευρώ.

Καθοριστική βοήθεια στην μετεξέλιξη του πρωτογενή τομέα θα αποτελέσει και το Ταμείο Μικροπιστώσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «προτείνεται να ενεργοποιηθεί στο πλαίσιο των πρόσθετων πόρων που θα διατεθούν στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την παροχή δανείων, ύψους έως 25.000 ευρώ προς τους παραγωγούς».

«Οι πόροι του κάθε δανείου θα προέρχονται από το ΠΑΑ και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, με τη συμμετοχή τους να εκτιμάται μεταξύ 40% – 60% του χαρτοφυλακίου που θα προκύψει (διπλάσια μόχλευση των πόρων του ΠΑΑ), ενώ η διαχείρισή του δύναται να ανατεθεί στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ή στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων», σημειώνουν.

Πολιτική συναίνεση

Μεγάλη βαρύτητα στη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων δίνει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς όπως τόνισαν πηγές από του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσαν ότι «από τις πρώτες ενέργειες του Σπήλιου Λιβανού από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ήταν να επικοινωνήσει με τους Τομεάρχες Αγροτικών Θεμάτων όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και να τους καλέσει να συζητήσουν τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα».

Μάλιστα δεν έμεινε στην ενημέρωση αλλά τους ζήτησε προτάσεις τις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι έτοιμος να αποδεχθεί από τη στιγμή που είναι ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες.

Κάτι, που όπως ανέφεραν «η διάθεση για την εφαρμογή μιας συναινετικής εθνικής στρατηγικής από την πλευρά του κ. Λιβανού, καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι ξεκίνησε ήδη συναντήσεις με προκατόχους του υπουργούς όχι μόνο από τον κομματικό χώρο, τη ΝΔ, που ο ίδιος προέρχεται. Εκτός, λοιπόν από τον Αλέξανδρο Κοντό και τον Μάξιμο Χαρακόπουλο, έχει ήδη συναντηθεί με τον Σταύρο Αραχωβίτη (ΣΥΡΙΖΑ) και την Κατερίνα Μπατζελή (ΠΑΣΟΚ)».

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Πώς ο καφές σου κάνει καλό;

Η διεγερτική του δράση είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που μας έρχονται στομυαλό όταν σκεφτόμαστε τον καφέ. Όμως, ο καφές προσφέρει και πολλά...

«Μάστιγα» τα τροχαία με παράσυρση πεζών – Γιατί έχουν αυξηθεί

Απανωτά είναι τα τροχαία με παρασύρση πεζών τις τελευταίες ημέρες. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Αττική μέσα σε τρεις ημέρες, γεγονός που δείχνει ότι...

Burger με τραγανό κοτόπουλο και curry mayo του Άκη

Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ την πάπρικα, το σκόρδο, τη ρίγανη, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Μεταφέρουμε 1...

Τι προσέχουμε στη διατροφή των Πανελληνίων

Μια από τις δυσκολότερες φάσεις στη ζωή ενός μαθητή είναι η περίοδος των πανελληνίων εξετάσεων, όπου το διάβασμα και το άγχος παίρνουν πρωταγωνιστικό ρόλο...

Αυτά είναι τα πρόσωπα-φαβορί για τα υπουργεία μετά τις εκλογές

Έρχονται μεγάλες αλλαγές – Ποιο υπουργείο θα «σπάσει» στα δυο – Ποιοι υπουργοί θα μετακινηθούν και ποιοι θα μείνουν έξω Ο πρωθυπουργός θα διαχωρίσει το...