Οι «νέες προκλήσεις για τη συνοχή της Ευρώπης» στην 20ή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων

Με τους χαιρετισμούς της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, της επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Αλβες Κορντέιρο (Alves Cordeiro), ο οποίος διαδέχθηκε φέτος στη θέση τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ανοίγουν σήμερα το μεσημέρι στο κέντρο των Βρυξελλών οι εργασίες της 20ής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Πόλεων, η οποία έχει ως κεντρικό μήνυμα «νέες προκλήσεις για τη συνοχή της Ευρώπης».

Η 20ή Εβδομάδα που θα διεξαχθεί υβριδικά (διά ζώσης και εξ αποστάσεως) από τις 10 έως τις 13 Οκτωβρίου θα επικεντρωθεί στον ρόλο της πολιτικής συνοχής, ως το πιο αποτελεσματικό εργαλείο αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την αντιμετώπιση των συνεπειών των κρίσεων, όπως της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, οι θεματικές ενότητες στις οποίες είναι αφιερωμένη η φετινή Εβδομάδα αφορούν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, την τοπική συνοχή και την ενδυνάμωση των νέων.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η 20ή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων θα προσφέρει την ευκαιρία για συζήτηση, κρατώντας τις κοινότητες συνδεδεμένες, ανταλλάσσοντας βέλτιστες πρακτικές και ιδέες μεταξύ εταίρων και συμμετεχόντων για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, την τοπική συνοχή και την ενδυνάμωση των νέων. Αναμένεται να λάβουν μέρος στο πλούσιο πρόγραμμα συνεδριάσεων, εκθέσεων και εκδηλώσεων δικτύωσης περισσότεροι από 10.000 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων άνω των 1.000 ομιλητών από ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και πέραν αυτής.

Αναλυτικότερα, έχουν προγραμματιστεί θεματικές συζητήσεις (workshops) υψηλού επιπέδου μεταξύ ομιλητών, μελών της Ευρώπης των Περιφερειών, τοπικών και περιφερειακών αρχών, εταίρων, νέων αυτοδιοικητικών εκλεγμένων πολιτικών και συμμετεχόντων σχετικά με τις προκλήσεις και τις μελλοντικές προοπτικές της πολιτικής συνοχής, τα προγράμματά της και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάκαμψη.

Κατά την πρώτη ημέρα θα διεξαχθούν τρεις συζητήσεις: Σύμφωνο για τις δεξιότητες – Ενεργοποίηση της πράσινης μετάβασης στις αυτοκινητοβιομηχανίες, Ενδυναμωμένη νεολαία, καλύτερο μέλλον στις πρωτεύουσες και τις περιφέρειες της ΕΕ, Πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τον πόλεμο: ο ρόλος των παραμεθόριων περιοχών της ΕΕ. Τη δεύτερη ημέρα, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση υψηλού επιπέδου ανάμεσα σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής των Περιφερειών με την επίτροπο Φερέιρα για την πορεία της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2021-2027, καθώς και τον αντίκτυπο της πανδημίας και της κρίσης στην Ουκρανία στη συνοχή της ΕΕ. Κατόπιν, θα διεξαθχεί συζήτηση υψηλού επιπέδου για την πράσινη συμφωνία της ΕΕ, στην οποία θα συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη και ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους. Επίσης, κατά τη δεύτερη ημέρα θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις σχετικά με την αξιοποίηση των δημόσιων επενδύσεων για την αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων και για τον ρόλο της πολιτικής συνοχής στην ενίσχυση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης: Μαθήματα και προκλήσεις από την Πορτογαλία. Επιπλέον, την Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών η ετήσια έκθεση για την κατάσταση των Περιφερειών και των Δήμων της ΕΕ, που περιλαμβάνει μια εικόνα των πλέον επειγόντων ζητημάτων που απασχολούν τους δήμους και τις περιφέρειες ανά την ΕΕ, και η οποία συμβάλλει στην τεκμηρίωση των ενωσιακών πολιτικών αποφάσεων. Ειδικότερα, η φετινή έκθεση εστιάζει στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας, αλλά παράλληλα αναδεικνύει και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της πολιτικής συνοχής ως πυλώνα για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση της ΕΕ.

Την τελευταία ημέρα της Εβδομάδας θα διεξαχθούν συζητήσεις για τις δυνατότητες του ψηφιακού μετασχηματισμού της υγείας στην Ευρώπη, την ενδυνάμωση των νέων και τη συμμετοχή τους στα κοινά και τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη, πιο μπλε και ψηφιακή ΕΕ. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής του βραβείου Megalizzi-Niedzielski για νέους δημοσιογράφους.

Η αυλαία της 20ής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Πόλεων θα πέσει με την καταληκτήρια συνεδρίαση κατά την οποία θα παρουσιαστούν από την επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων τα συμπεράσματα των τετραήμερων εργασιών.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων (#EURegionsWeek) είναι η μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωση στις Βρυξέλλες με θέμα την περιφερειακή πολιτική και την πολιτική συνοχής. Από το πρώτο έτος διεξαγωγής της το 2003, η εκδήλωση έχει εξελιχθεί σε δίαυλο επικοινωνίας και δικτύωσης, στον οποία συμμετέχουν δήμοι και περιφέρειες από ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών τους εκπροσώπων, αξιωματούχων, ειδημόνων και ακαδημαϊκών. Τα τελευταία 19 χρόνια, έχει συμβάλει στην προώθηση των πολιτικών συνοχής και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών για το πώς οι δήμοι και οι περιφέρειες αξιοποιούν τα κονδύλια της ΕΕ για να βελτιώσουν την καθημερινή ζωή των πολιτών τους.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας τετραήμερης εκδήλωσης, οι δήμοι και οι περιφέρειες παρουσιάζουν τις δυνατότητες τους να συνεισφέρουν στην επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, να εφαρμόζουν την πολιτική συνοχής της ΕΕ και να αποδεικνύουν τη σημασία του τοπικού και του περιφερειακού επιπέδου για την εύρυθμη διακυβέρνηση της ΕΕ.

Το 2021, δεύτερη χρονιά κατά την οποία υπάρχει η δυνατότητα ψηφιακής συμμετοχής, κατεγράφη αριθμός ρεκόρ συμμετεχόντων, φθάνοντας σχεδόν τους 18.000 εγγεγραμμένους και τις 300 συνεδρίες, με τη συμμετοχή περισσότερων από 590 εταίρων.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Φθινοπωρινό detox: Οι 10 τροφές που βοηθούν τον οργανισμό

Ο Σεπτέμβριος είναι εκείνος ο μήνας που συνήθως έχουμε ταυτίσει με τα νέα ξεκινήματα και η ιδανική εποχή να θέσουμε νέους στόχους για να...

Youth Pass 2023: Πώς θα λάβουν το voucher οι δικαιούχοι

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για το Youth Pass με στόχο την οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ σε περίπου 200.000 νέους 18 και 19 ετών αναμένεται...

Επτά πρωινές συνήθειες για να μειώσετε το λίπος στην κοιλιά

Πολλές γυναίκες εστιάζουν στην απώλεια βάρους, ενώ στην πραγματικότητα η συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς θεωρείται πιο επικίνδυνη από τους ειδικούς. Το κοιλιακό λίπος, σύμφωνα...

Σούπερ μάρκετ βάζουν αντικλεπτικά στο ελαιόλαδο

Περίπου 50.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου εκλάπη από ελαιοτριβείο του Μαρίν Σαράνο Ελ Λαγάρ τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ης Αυγούστου, με την οικογενειακή...

Με πολύ κέφι και χορό η εκδήλωση του Δήμου Χαλκιδέων για τα μέλη των Κ.Α.Π.Η

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr