Οι πλημμύρες επηρέασαν την παραγωγή φέτας – Πιθανές οι ελλείψεις

Η φέτα, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ελληνικά προϊόντα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, δεν έμεινε ανεπηρέαστη από την πρόσφατη φονική κακοκαιρία Daniel που έπληξε τη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ρεπορτάζ των Financial Times, σχεδόν το 40% των μαλακών τυριών της χώρας παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα που παράγεται στην περιοχή της Θεσσαλίας. Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι έχασαν περίπου 80.000 κατσίκες και πρόβατα ενώ όσα ζώα επέζησαν είναι δύσκολο να επιβιώσουν λόγω των καταστροφών στις ζωοτροφές.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών, Χρήστος Αποστολόπουλος δήλωσε ότι «το μεγαλύτερο πλήγμα είναι ότι πολλοί κτηνοτρόφοι της περιοχής λένε ότι μετά την πλημμύρα δεν θέλουν να επιστρέψουν στο επάγγελμά τους».

Οι αγρότες αναμένουν ότι η κοστολόγηση των ζημιών ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ με τους αναλυτές να προειδοποιούν για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της καταστροφής στην οικονομία.

«Όλοι μιλούν για το κόστος των πλημμυρών. Σε λίγους μήνες, θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις [που θα οδηγήσουν] ειδικά τις μικρές επιχειρήσεις σε κατάρρευση», δήλωσε ο Γιάννης Καραστέργιος, σύμβουλος γεωργίας στην περιοχή. Όπως τόνισε, πέρα από το χαμένο ζωϊκό κεφάλαιο, πολλές αποθήκες δεν έχουν επισκευαστεί, με τους αγρότες να χάνουν τόνους ζωοτροφών.

«Χρόνια σκληρής δουλειάς καταστράφηκαν μέσα σε δύο ημέρες. Δεν είναι εύκολο να ξαναδημιουργήσεις αποθήκες και να στήσεις ένα κοπάδι από το μηδέν», πρόσθεσε ο κ. Καραστέργιος.

Η Ελλάδα παράγει περίπου 140.000 τόνους φέτας ετησίως, εξάγοντας γύρω στο 65% της παραγωγής.

«Οι παραγωγοί θα αντιμετωπίσουν σύντομα ένα δίλημμα, καθώς θα έχουν λιγότερη παραγωγή γάλακτος και θα πρέπει να επιλέξουν πού θα στείλουν τα προϊόντα τους», δήλωσε ο κ. Αποστολόπουλος, εκτιμώντας ότι οι παραγωγοί φέτας θα επικεντρωθούν στις εξαγωγές. «Οι ελλείψεις θα είναι πιο εμφανείς στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις για ελλείψεις στη φέτα έρχονται καθώς η τιμή της έχει ήδη εκτοξευθεί κατά περίπου 40% τα τελευταία δύο χρόνια λόγω του πληθωρισμού, οδηγώντας σε πτώση της εγχώριας ζήτησης κατά 10%. Ωστόσο, σύμφωνα με τον εμπορικό διευθυντή της γαλακτοβιομηχανίας Hellenic Dairies, Στέλιο Σαράντη αυτή η μείωση της ζήτησης θα είναι αρκετή για να αποτρέψει τις ελλείψεις. «Θα υπάρχει λιγότερη διαθέσιμη φέτα, αλλά δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν ελλείψεις», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: kathimerini

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Τα παιδιά της Ελλάδας ζωγραφίζουν για τα παιδιά της Παλαιστίνης

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Ζωντάνεψε το μουσικό παραμύθι «Ο Καρυοθραύστης» στη Χαλκίδα

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Πλούσιο το πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στη Χαλκίδα

Ξεκινούν οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Χαλκιδέων, μέσω του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Χαλκίδας (Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ.), ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της...

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θήβας

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θήβας, στο πλαίσιο των εορτών των Χριστουγέννων, καλεί τους μικρούς φίλους στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από 11 Δεκεμβρίου 2023...

Ασφαλής η κατανάλωση ψαριών του Παγασητικού μετά τις πρόσφατες πλημμύρες

Ασφαλής είναι η ημερήσια κατανάλωση βενθοπελαγικών ψαριών (σαφρίδια, γόπες, φρίσσες) από την παράκτια ζώνη του Παγασητικού Κόλπου και των ακτών της Θεσσαλίας, μετά από...