Οι τέσσερις φορολογικές υποχρεώσεις του καλοκαιριού: Ποιες είναι και πώς θα τις πληρώσουμε

Τέσσερις υποχρεώσεις θα πρέπει να εκπληρωθούν το προσεχές διάστημα και το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ιδιαίτερα βαρύ.

Και την 1η δόση του φόρου εισοδήματος και την 3η δόση του ΕΝΦΙΑ και μια δόση από τον ΦΠΑ του β’ τριμήνου (ή του Ιουνίου) αλλά και την πληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής: Είτε την 1η δόση είτε και ολόκληρο το ποσό αν κάποιος επιλέξει αυτή τη λύση για να λάβει την εφάπαξ έκπτωση του 15%.

Οι τέσσερις υποχρεώσεις που προαναφέρθηκαν θα πρέπει να εκπληρωθούν τον φετινό Ιούλιο ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, θα είναι πολύ βαρύς από πλευράς οικονομικών υποχρεώσεων. Οι παρεμβάσεις που έγιναν από το υπουργείο Οικονομικών περιορίζουν το συνολικό ποσό αλλά και πάλι τέσσερις υποχρεώσεις για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες είναι… πολλές.

Ποιες ήταν οι κινήσεις διευκόλυνσης; Ο ΕΝΦΙΑ εκτός του ότι μειώθηκε για το 80% των ιδιοκτητών, έχει σπάσει σε 10 μηνιαίες δόσεις. Άρα, τον Ιούλιο ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει το 10% ενός ποσού που είναι χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι. Ο φόρος εισοδήματος μπορεί να είναι και μεγαλύτερος από πέρυσι για τους περισσότερους καθώς το 2021 τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν ήταν περισσότερα συγκριτικά με το 2020. Ωστόσο και πάλι έχουν προβλεφθεί από τώρα 8 δόσεις ώστε η μηνιαία υποχρέωση να είναι μικρότερη.

Όσο για την επιστρεπτέα προκαταβολή, όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ για να πάρουν και την πρόσθετη έκπτωση του 15%, μπορούν να κάνουν χρήση των 96 άτοκων δόσεων. Μάλιστα στις πρώτες αποφάσεις που εκδόθηκαν αποκαλύπτοντας και επίσημα το πώς θα γίνει η αποπληρωμή δεν αναφέρεται ελάχιστο ποσό δόσης. Άρα, ακόμη και ενίσχυση προς επιστροφή της τάξεως των 5000 ευρώ, θα μπορεί να καταβληθεί σε 96 δόσεις των 52,1 ευρώ κάτι βεβαίως που θα φέρει τον επαγγελματία αντιμέτωπο με μια υποχρέωση 8 ολόκληρων ετών.

Ενόψει της 4πλής υποχρέωσης του Ιουλίου, ο επαγγελματίας θα πρέπει να αξιοποιήσει το επόμενο χρονικό διάστημα για να αντιμετωπίσει αυτές τις υποχρεώσεις οι οποίες μάλιστα θα πρέπει να εκπληρωθούν εν μέσω εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών λόγω πληθωρισμού ειδικά στην ενέργεια. Έτσι:

  1. Θα πρέπει να καταστρώσει το σχέδιο αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών. Τα ποσά των οφειλών θα αποκαλυφθούν σε περίπου δύο εβδομάδες από σήμερα όταν θα έχουν εκδοθεί όλες οι υπουργικές αποφάσεις με τις λεπτομέρειες. Κάθε ενίσχυση από τις 7 διαφορετικές φάσεις των επιστρεπτέων προκαταβολών θα αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστή οφειλή οπότε ο επαγγελματίας θα μπορεί να φτιάξει ένα “κοκτέιλ” οφειλών που θα πληρωθούν άλλες σε 96 δόσεις και άλλες εφάπαξ. Με τις δόσεις δίνεις μια πάγια εντολή και το… ξεχνάς ειδικά αν το ποσό της κάθε δόσης είναι μικρό, με την εφάπαξ πληρωμή κερδίζεις περίπου 150 ευρώ ανά 1000 ευρώ οφειλής που θα κουρευτεί. Υπενθυμίζεται ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή κουρεύεται κατά 75% αν το 2020 υπήρξε απώλεια εσόδων άνω του 75% και ζημιές, κατά 66% αν το 2020 υπήρξε απώλεια εσόδων άνω του 66% και ζημιές και κατά 50% ανεξαρτήτως οικονομικών αποτελεσμάτων. Καταληκτική ημερομηνία για την εφάπαξ αποπληρωμή θα είναι η 29η Ιουλίου.
  2. Να αποφασίσει αν θα πληρώσει τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ με το δοσολόγιο της εφορίας ή αν θα κάνει χρήση είτε της πάγιας ρύθμισης που διασφαλίζει αποπληρωμή σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις είτε της πιστωτικής κάρτας που προσφέρει έως και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις (αντί για 8 που προβλέπονται για τον φόρο εισοδήματος) αρκεί φυσικά να υπάρχει το απαιτούμενο υπόλοιπο.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Δωρεάν e-book με τεχνικές για να φάει το παιδί σου!

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Η Noval Property για τον μετασχηματισμό των πόλεων στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Η Noval Property, για μια ακόμη χρονιά, έδωσε δυναμικό παρών στο Delphi Economic Forum IX με κεντρικό θεματικό άξονα “Η Μεγάλη Μετάβαση” το οποίο...

Οι 4 καλύτερες παραλίες της Εύβοιας που δεν γνωρίζατε [βίντεο]

Το καλοκαίρι φέτος έχει ξεκινήσει από νωρίς, πράγμα που σημαίνει πως κάθε Σαββατοκύριακο θα έχουμε μια ηλιόλουστη ευκαιρία για εξόρμηση στις αγαπημένες μας, κοντινές παραλίες,...

Λιβαδειά: Προβολή της ταινίας «Η Οδύσσεια του Διαστήματος» στον cineplex Φίλιππος

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Ράλλυ Στερεάς: Νικητές οι Σωκράτης Τσολακίδης και Γιώργος Πολυζώης

Τελικοί νικητές αναδείχθηκαν οι Σωκράτης Τσολακίδης-Γιώργος Πολυζώης, στην επιστροφή του δύο φορές Πρωταθλητή Ελλάδος στη χωμάτινη επιφάνεια. Ο αγώνας διοργανώθηκε από το Σωματείο “Ελληνική Λέσχη Αυτοκινήτου Δυτικής Αττικής”...