Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η φετινή παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να είναι υψηλότερη σε σχέση με το 2023, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής του προϊόντος στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιώργος Οικονόμου, επισημαίνει ότι οι εκτιμήσεις αναφέρουν παραγωγή μεταξύ 220-230 χιλιάδων τόνων, κάτι που θα συμβάλει στην ομαλοποίηση της κατάστασης.

Τα τελευταία χρόνια, οι διαταραχές λόγω του πολέμου στη Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς και οι ακραίες κλιματικές συνθήκες, είχαν επιφέρει σημαντική αύξηση στις τιμές του ελαιολάδου, καθιστώντας το είδος πολυτελείας. Ωστόσο, η τρέχουσα χρονιά φαίνεται να φέρνει μια θετική αλλαγή, με τις παραγωγές σε ελαιοπαραγωγικές χώρες να επιστρέφουν σε κανονικά επίπεδα.

Μάλιστα, επαγγελματίες του κλάδου εκτιμούν ότι οι τιμές παραγωγού φέτος θα είναι χαμηλότερες από πέρυσι, καθώς οι ποσότητες είναι σχεδόν διπλάσιες. Αυτή τη στιγμή οι παραγωγοί πληρώνονται περίπου 8 ευρώ το λίτρο, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το αν αυτό το μομέντουμ θα διατηρηθεί. Το ζητούμενο είναι να εξεταστεί και η πλευρά των καταναλωτών, οι οποίοι δυσκολεύονται με τις τιμές.

Για να βελτιωθεί η κατάσταση, ο κ. Οικονόμου τονίζει την αναγκαιότητα εντατικοποίησης των ελέγχων και της τυποποίησης του ελαιολάδου. Αυτό θα καταστήσει το ελληνικό ελαιόλαδο πιο προσιτό στις οικογένειες, αφού αρκετά νοικοκυριά έχουν στραφεί σε φθηνότερες εναλλακτικές επιλογές λόγω της εκτόξευσης των τιμών. Σε Ισπανία και Ιταλία, η κατανάλωση ελαιολάδου επίσης έχει υποχωρήσει κοντά στο 18% με 20%.

Ο κ. Οικονόμου προτείνει ότι για να αποκτήσει αξία το ελαιόλαδο, οι καταναλωτές πρέπει να ενημερωθούν για τα υγείας οφέλη του προϊόντος. Επικεντρώνοντας την προσοχή στις εξαγωγές και την προώθηση του ελαιολάδου, τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μια εθνική στρατηγική για τη στήριξη του προϊόντος και να συνεισφέρουν όλοι σε αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: tovima.gr