Τα κρατικά ταμεία ενισχύονται σημαντικά λόγω μέτρων που περιορίζουν τη φοροδιαφυγή, αναθεωρώντας παράλληλα τις προβλέψεις για τη δημοσιονομική πολιτική, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια. Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 2023 δείχνουν ότι τα έσοδα υπερέβησαν κατά 1,9 δισ. ευρώ, με εκτιμήσεις που προσδιορίζουν το ετήσιο πλεόνασμα εσόδων σε 2-2,5 δισ. ευρώ.

Οι εξελίξεις αυτές προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στο οικονομικό επιτελείο να εφαρμόσει πολιτική δαπανών χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία. Αντίστοιχα, οι φετινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ περιλάμβαναν πρόσθετο πακέτο ελαφρύνσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ, συμφωνηθέν με την ΕΕ, αναγνωρίζοντας την καλύτερη απόδοση του προϋπολογισμού.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Bloomberg ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το τρέχον έτος θα είναι στο 2,4% του ΑΕΠ, σε αντίθεση με την αρχική εκτίμηση του 2,1%. Οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών θα είναι προσαρμοσμένοι, ανεβάζοντας τον πήχη σε επίπεδα περίπου 2,1% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 20 μονάδες έως το τέλος του 2028, περιορίζοντας το ποσοστό από το 152,7% του ΑΕΠ φέτος στο 130%. Η κυβέρνηση προγραμματίζει την τρίτη πρόωρη αποπληρωμή δανείων από το πρόγραμμα διάσωσης, ύψους 8 δισ. ευρώ.

Η σημαντική πρόοδος που παρατηρείται στη συλλογή εσόδων οφείλεται κυρίως σε δύο καινοτόμες παρεμβάσεις: τη νέα μεθοδολογία τεκμαρτού προσδιορισμού εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών και τη ψηφιοποίηση που εφαρμόζει η ΑΑΔΕ, καθιστώντας την καταγραφή φορολογητέας ύλης πιο αποτελεσματική. Μέτρα όπως η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και η αξιοποίηση της διαδικτυακής πλατφόρμας My DATA για τη διευκόλυνση των φορολογικών ελέγχων αποδεικνύουν την πρόοδο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Πηγή: tovima.gr