Οικονόμου: Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (βίντεο)

Ο κ. Οικονόμου ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στο ταξίδι του πρωθυπουργού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όπως είπε το ταξίδι αυτό σηματοδοτεί τον στρατηγικό χαρακτήρα της ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ αναμένεται να υπογραφούν συνολικά εννέα συμφωνίες.

«Η επίσκεψη αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και έρχεται να επιβεβαιώσει τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων των δύο χωρών που είχε επισφραγιστεί τον Νοέμβριο του 2020 με την υπογραφή κοινής διακήρυξης ευρείας εταιρικής σχέσης και συμφωνίας συνεργασίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας», σημείωσε.

«Η Ελλάδα διευρύνει το πεδίο των διεθνών σχέσεων της χώρας προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων και της σταθερότητας», τόνισε.

Οι στόχοι της κυβέρνησης για τους επόμενους 12 μήνες

Για το 14ο Συνέδριο της ΝΔ είπε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του ανέδειξε τις συνέπεια της κυβέρνησης με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και απέδειξε πως «ότι είπαμε, το κάναμε. Επισήμανε πως δεν υπάρχει προηγούμενο μια κυβέρνηση να βρεθεί αντιμέτωπη με τόσες πολλές εξωγενείς κρίσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα».

«Διαχειριστήκαμε τις κρίσεις με επάρκεια και αποτελεσματικότητα, έτσι ώστε οι επιπτώσεις που επηρέασαν την κοινωνία να είναι στο ελάχιστο εφικτό», τόνισε.

Στη συνέχεια τόνισε πως ο πρωθυπουργός έκανε σημαντικές αναφορές προς τους στόχους της κυβέρνησης τους επόμενους 12 μήνες και οποίοι συνοψίζονται στη φράση “δίπλα στον κάθε πολίτη”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ως ιδιαίτερα σημαντικές τις αναφορές που έκανε ο πρωθυπουργός ως προς τους στόχους της κυβέρνησης στους επόμενους δώδεκα μήνες και οι οποίοι όπως τόνισε συνοψίζονται στη φράση: «δίπλα στον κάθε πολίτη».

Αφορούν ανάμεσα στα άλλα την πλήρη απελευθέρωση της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και αμέσως μετά την ένταξή μας στην επενδυτική βαθμίδα, την πρώτη αύξηση των συντάξεων, την εφαρμογή του θεσμού των fast track συντάξεων και την έκδοσή τους σε ένα τρίμηνο αλλά και του θεσμού των συντάξεων εμπιστοσύνης, την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, την επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας και τη νέα μείωση των εισφορών από τον Ιούνιο, την ταχεία προώθηση μεγάλων έργων όπως το μετρό της Θεσσαλονίκης κα, η αξιοποίηση δέκα λιμανιών, ο άξονας Πάτρας – Πύργου, ο ΒΟΑΚ, η δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα κλπ. Ξεχώρισε επίσης την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τον θεσμό του δωρεάν προσωπικού γιατρού για κάθε ελληνική οικογένεια.

Μίλησε όμως και για τη μετεξέλιξη της πατρίδας μας σε διεθνή ενεργειακό κόμβο «γέφυρα μεταξύ τριών ηπείρων», ταυτόχρονα και παραγωγό ενέργειας και τη συνεχή ενίσχυση της εθνικής μας άμυνας.

«Έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο: πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό. Έχουμε τη βούληση, τη γνώση αλλά και τον επαγγελματισμό να πραγματώσουμε τάχιστα όλα αυτά ώστε να αναβαθμίσουμε την πατρίδα μας και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι το σχέδιο αυτό υπερβαίνει τα όρια της τετραετίας και είπε «είμαστε το κόμμα της λογικής που νοιάζεται για όλους, χωρίς ακρότητες, χωρίς μεγαλοστομίες, χωρίς ψέματα, χωρίς καπηλεία αλλά με πραγματισμό, με σύνεση, με γνώση και σεβασμό».

Και υπογράμμισε: «Για να ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας χρειαζόμαστε καθαρή εντολή αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές» στη λογική της δημιουργικής σύνθεσης και όχι προειλημμένων αποφάσεων.

Για το νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης της ηλεκτρικής ενέργειας είπε πως ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις προσπάθειες για ευρωπαϊκή λύση. «Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η μεσαία τάξη δεν μπορεί να πληρώσει τη νύφη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και δεν μπρορούμε να περιμένουμε άλλο μέχρι να αλλάξει πορεία της Ευρώπης» και υπενθύμισε τα μέτρα στήριξης που ισχύουν για τους καταναλωτές.

Για το πόρισμα της ΡΑΕ

Ο κ. Οικονόμου αποκάλυψε πως η κυβέρνηση έχει στα χέρια της το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

«Το πόρισμα μέσα από μια συγκεκριμένη υπολογιστική διαδικασία καταγράφει το ποσοστό των πρόσθετων εσόδων στην παραγωγή. Για τον υπολογισμό, η ρυθμιστική αρχή πρότεινε να αφαιρεθεί το ποσό των εκπτώσεων που δόθηκαν από τους παραγωγούς ενέργειας στους πελάτες της. Επίσης, για τον υπολογισμό η ΡΑΕ αναφέρει το ποσό των εκπτώσεων που δόθηκαν από τις επιχειρήσεις. Μένει να αποσαφηνιστούν ανά επιχείρηση και οι έμμεσες εκπτώσεις που κάθε πάροχος έχει εφαρμόσει μέσα από τα σταθερά τιμολόγια που παρέχουν οι πάροχοι στους πελάτες και που η ΡΑΕ τα προσδιορίζει σε ένα εύρος από 5-20%.

Αυτές οι έμμεσες εκπτώσεις θα προσδιοριστούν επακριβώς ανά πάροχο ώστε τελικά να προσδιοριστεί το συνολικό ποσό που θα πρέπει να ανακτηθεί, με τρόπο διαυγή και δίκαιο που δεν υποδέχεται καμία νομική αμφισβήτηση από τους παραγωγούς», ανέφερε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε πως θα υπάρξει έκτακτο τέλος ύψους 90% στο οριστικό ποσό προσδιορισμού των επιπλέον εσόδων. Τα χρήματα αυτά θα συμβάλλουν στη χρηματοδότηση του εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της ακρίβειας που έχει ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό.

Όπως είπε, «είναι ένα σημαντικό ποσό ωστόσο δεν έχει σχέση με τα όσα ανεύθυνα διακινεί το τελευταίο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση με πρωτεργάτη τον κ. Τσίπρα».

Συνέχισε λέγοντας πως η επιστροφή του 60% της αύξησης που έχουν καταβάλλει οι οικιακοί καταναλωτές αφορά τους λογαριασμούς κύριας κατοικίας και η επιδότηση ξεκινά από 18 ευρώ και θα φτάνει έως τα 600 για όσους έχουν μέχρι 45.000 ευρώ εισόδημα και όχι 600 ευρώ για τον καθέναν. Ξεκαθάρισε πως αφορά το ποσό της επιβάρυνσης μετά τις εκπτώσεις του κράτους και των παρόχων.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Χρ. Σταϊκούρας: Την επιχειρηματικότητα αυτή η κυβέρνηση μπορεί να την κοιτάει στα μάτια

Συνάντηση με εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου, της επιχειρηματικότητας της Κρήτης και οικονομικών φορέων του νησιού, είχε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας,...

Χρ. Σταϊκούρας: Πάνω από 940.000 οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Περισσότεροι από 940.000 πολίτες έχουν υποβάλει, μέχρι στιγμής, αίτηση στη σχετική ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr/mythermansi), σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Παράλληλα όπως σημειώνει...

Ένας χρόνος HealthCare Accelerator από την Bayer Ελλάς

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Bayer Ελλάς για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπου παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα του πρώτου χρόνου της μεγάλης πρωτοβουλίας της...

Η ΝΔ κάνει… Podcast: “Το είπατε. Το κάνατε;” – Καλεσμένος ο Γιάννης Οικονόμου

Το πρώτο podcast της Νέας Δημοκρατίας – Καλεσμένος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. “Το είπατε. Το κάνατε;” Αυτή είναι η ερώτηση στην οποία θα απαντήσουν οι...

ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη άνω των 3,6 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα

Κέρδη άνω των 3,6 εκατ. ευρώ μοίρασε το ΣΚΡΑΤΣ την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, από τις 21 έως και τις 27 Νοεμβρίου 2022 τα συνολικά...