Οικονόμου: Ο Μητσοτάκης ανέδειξε την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, της σταθερότητας

Ο κ. Οικονόμου ξεκίνησε την ενημέρωση αναφερόμενος στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ:

«Ήταν ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός με διεθνείς διαστάσεις. Σπάνια ηγέτης άλλης χώρας πρωταγωνιστεί επί δύο μέρες στις ΗΠΑ. Για αυτό και ο αντίκτριπος της επίσκεψης και τα θετικά αποτελέσματα υπερέβησαν τις προσδοκίες ακόμη και τους πιο αισιόδοξου παρατηρητή. Η εμφάνιση του πρωθυπουργού τόσο στις διμερείς συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπάιντεν όσο και στο συγκλονιστικό λόγο που εκφώνησε στην ολομέλεια του αμερικανικού Κογκρέσου ήταν εμφάνιση ενός πολιτικού παγκόσμιου βεληνεκούς. Το γεγονός πως η πρόεδρος της Βουλής, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί χειροκρότησαν όρθια τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, σε μια σπάνια κίνηση για τα πολιτικά τους ήθη, δείχνει το μέγεθος του εντυπωσιασμού που προκάλεσαν οι θέσεις που εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης».

Σημείωσε πως αυτό ήταν η «συνειδητή επιλογή ενός έθνους να συμπαραταχτεί πολιτικά με ένα άλλο έθνος. Ήταν μια κίνηση τιμής για την Ελλάδα και τις δυνατότητές της».

Συνολικά, ο πρωθυπουργός, συνέχισε, «έδειξε πως είναι ένα βαθυστόχαστος πολιτικός διεθνούς ακτινοβολίας και έδωσε το σαφής μέλημα ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να συνεισφέρει καθοριστικά στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «πέτυχε να συνδυάσει έναν βαθιά πολιτικό λόγο με την δέουσα παγκόσμια απόβλεψη. Έδειξε στο κοινό πως η Δύση χρειάζεται την Ελλάδα, ως γενέτειρα και θεματοφύλακα των καταστατικών και θεμελιακών αξιών του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού».

Ο κ. Οικονόμου συνέχισε λέγοντας πως ο πρωθυπουργός έκανε σαφές πως ο ελληνισμός δεν είναι μόνο ακρίτας της Δύσης λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και μια πολιτισμική υπερδύναμη χιλιετιών, της οποίας ο πολιτισμός σήμερα είναι πιο επίκαιρος και αναγκαίος από ποτέ».

«Τόσο στην συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο όσο και στην ιστορική του ομιλία στο Κογκρέσο κατέδειξε πως ηγείται μιας χώρας που δεν ετεροπροσδιορίζεται. Η επίσκεψη στις ΗΠΑ δεν μπορούσε να έχει τα χαρακτηριστικά μαθητή που τρέχει να παραπονεθεί στο δάσκαλο επειδή τον αδικεί ο διπλανός του», σχολίασε, αναφερόμενος στην Τουρκία. Και συνέχισε:

«Μια τέτοια θέση θα είχε στην κορυφή της την παραδοχή του αδύναμου ετέρου και θα είχε υποτελή θεμέλια στη βάση της. Αντίθετα, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, της σταθερότητας και της ασφάλειας. Που θέλει και μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου και καθαρής ενέργειας από την Μέση Ανατολή και την Αν. Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη και να συμβάλλει έτσι ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Που θέλει την ειρήνη με τους γείτονές της, πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Ο πρωθυπουργός ανέδειξε μια χώρα έτοιμη και αποφασισμένη να μην δεχτεί επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία μας και τα δικαιώματα. Μετέφερε την πραγματικότητα της Ελλάδας που επέστρεψε δυναμικά ως ηγέτιδα δύναμη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».

Ακόμη, σημείωσε πως ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε την Ελλάδα που έρχεται από μακριά και μπορεί να πάει μακρύτερα.

Οι συμβολισμοί της συνάντησης Μητσοτάκη – Μπάιντεν

Συνεχίζοντας, ο κ. Οικονόμου είπε πως το κλίμα ήταν θερμό στον Λευκό Οίκο, με τον κ. Μπάιντεν να δέχεται εγκάρδια τον πρωθυπουργό.

«Εξείρε τη στάση που κράτησε απέναντι στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή. Υπογράμμισε πως η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες είναι η πιο σημαντική και η συμμαχία μας είναι η πιο στενή και πιο ισχυρή από ποτέ και επισήμανε πως τα δύο έθνη συνεργάζονται στενά σε όλους τους τομείς.

Ιδιαίτερα σημαντικοί ήταν και οι συμβολισμοί που αναδείχτηκαν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φορούσε γραβάτα με το εθνόσημο μιας ξένης χώρας, αστειεύτηκε δημόσια για την ελληνοποίηση του επιθέτου του και είχε την άνεση να πει πως αν και καθολικός πολλές φορές κάνει τον σταυρό του με τον ορθόδοξο τρόπο»

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Στο τραπέζι «κούρεμα» του τέλους επιτηδεύματος για 650.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πέραν της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τους συνταξιούχους στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για το...

“Σανίδα σωτηρίας” του ελληνικού δημοσίου στον ΟΣΕ

“Σανίδα σωτηρίας” του ελληνικού δημοσίου προς τον ΟΣΕ. Λόγω της αδυναμίας του Οργανισμού να εισπράξει τη μηνιαία κρατική χρηματοδότηση, καθόσον δεν είναι φορολογικά ενήμερος,...

Αρχίζει το πρωτάθλημα τένις στον Όμιλο Αντισφαίρισης Χαλκίδας

Το Πρωτάθλημα Ε3′ Θ’ Ένωσης ΕΦΟΑ στις κατηγορίες 12-14 και 16 ετών, θα πραγματοποιηθεί από 1η έως 4η Ιουλίου 2022, στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης...

Στη Χαλκίδα οι Προκριματικοί Αγώνες Πρωταθλήματος και Πρωταθλήματος ΤΑΕΚΒΟΝΤO

Η Ελληνική Ομοσπονδία ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ επέλεξε για άλλη μια φορά τη Χαλκίδα, για τη διεξαγωγή των αγώνων του Προκριματικού Πρωταθλήματος και Πανελληνίου Πρωταθλήματος ΤΑΕ ΚΒΟ...

Έρχονται ηλεκτρονική ταυτότητα και ψηφιακά διπλώματα οδήγησης

Μια νέα πραγματικότητα θα ισχύει από τα τέλη Ιουλίου για τις αστυνομικές ταυτότητες και τα διπλώματα οδήγησης των πολιτών. Ύστερα από μήνες σχεδιασμών, το υπουργείο...