Οικονόμου: Ο Μητσοτάκης ανέδειξε την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, της σταθερότητας

Ο κ. Οικονόμου ξεκίνησε την ενημέρωση αναφερόμενος στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ:

«Ήταν ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός με διεθνείς διαστάσεις. Σπάνια ηγέτης άλλης χώρας πρωταγωνιστεί επί δύο μέρες στις ΗΠΑ. Για αυτό και ο αντίκτριπος της επίσκεψης και τα θετικά αποτελέσματα υπερέβησαν τις προσδοκίες ακόμη και τους πιο αισιόδοξου παρατηρητή. Η εμφάνιση του πρωθυπουργού τόσο στις διμερείς συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπάιντεν όσο και στο συγκλονιστικό λόγο που εκφώνησε στην ολομέλεια του αμερικανικού Κογκρέσου ήταν εμφάνιση ενός πολιτικού παγκόσμιου βεληνεκούς. Το γεγονός πως η πρόεδρος της Βουλής, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί χειροκρότησαν όρθια τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, σε μια σπάνια κίνηση για τα πολιτικά τους ήθη, δείχνει το μέγεθος του εντυπωσιασμού που προκάλεσαν οι θέσεις που εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης».

Σημείωσε πως αυτό ήταν η «συνειδητή επιλογή ενός έθνους να συμπαραταχτεί πολιτικά με ένα άλλο έθνος. Ήταν μια κίνηση τιμής για την Ελλάδα και τις δυνατότητές της».

Συνολικά, ο πρωθυπουργός, συνέχισε, «έδειξε πως είναι ένα βαθυστόχαστος πολιτικός διεθνούς ακτινοβολίας και έδωσε το σαφής μέλημα ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να συνεισφέρει καθοριστικά στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «πέτυχε να συνδυάσει έναν βαθιά πολιτικό λόγο με την δέουσα παγκόσμια απόβλεψη. Έδειξε στο κοινό πως η Δύση χρειάζεται την Ελλάδα, ως γενέτειρα και θεματοφύλακα των καταστατικών και θεμελιακών αξιών του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού».

Ο κ. Οικονόμου συνέχισε λέγοντας πως ο πρωθυπουργός έκανε σαφές πως ο ελληνισμός δεν είναι μόνο ακρίτας της Δύσης λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και μια πολιτισμική υπερδύναμη χιλιετιών, της οποίας ο πολιτισμός σήμερα είναι πιο επίκαιρος και αναγκαίος από ποτέ».

«Τόσο στην συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο όσο και στην ιστορική του ομιλία στο Κογκρέσο κατέδειξε πως ηγείται μιας χώρας που δεν ετεροπροσδιορίζεται. Η επίσκεψη στις ΗΠΑ δεν μπορούσε να έχει τα χαρακτηριστικά μαθητή που τρέχει να παραπονεθεί στο δάσκαλο επειδή τον αδικεί ο διπλανός του», σχολίασε, αναφερόμενος στην Τουρκία. Και συνέχισε:

«Μια τέτοια θέση θα είχε στην κορυφή της την παραδοχή του αδύναμου ετέρου και θα είχε υποτελή θεμέλια στη βάση της. Αντίθετα, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, της σταθερότητας και της ασφάλειας. Που θέλει και μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου και καθαρής ενέργειας από την Μέση Ανατολή και την Αν. Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη και να συμβάλλει έτσι ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Που θέλει την ειρήνη με τους γείτονές της, πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Ο πρωθυπουργός ανέδειξε μια χώρα έτοιμη και αποφασισμένη να μην δεχτεί επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία μας και τα δικαιώματα. Μετέφερε την πραγματικότητα της Ελλάδας που επέστρεψε δυναμικά ως ηγέτιδα δύναμη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».

Ακόμη, σημείωσε πως ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε την Ελλάδα που έρχεται από μακριά και μπορεί να πάει μακρύτερα.

Οι συμβολισμοί της συνάντησης Μητσοτάκη – Μπάιντεν

Συνεχίζοντας, ο κ. Οικονόμου είπε πως το κλίμα ήταν θερμό στον Λευκό Οίκο, με τον κ. Μπάιντεν να δέχεται εγκάρδια τον πρωθυπουργό.

«Εξείρε τη στάση που κράτησε απέναντι στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή. Υπογράμμισε πως η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες είναι η πιο σημαντική και η συμμαχία μας είναι η πιο στενή και πιο ισχυρή από ποτέ και επισήμανε πως τα δύο έθνη συνεργάζονται στενά σε όλους τους τομείς.

Ιδιαίτερα σημαντικοί ήταν και οι συμβολισμοί που αναδείχτηκαν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φορούσε γραβάτα με το εθνόσημο μιας ξένης χώρας, αστειεύτηκε δημόσια για την ελληνοποίηση του επιθέτου του και είχε την άνεση να πει πως αν και καθολικός πολλές φορές κάνει τον σταυρό του με τον ορθόδοξο τρόπο»

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (βίντεο)

Η ημέρα της εαρινής ισημερίας Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας...

Τελετή υπογραφής σύμβασης μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων Ναυπηγείου της ΕΝΑΕ στον Σκαραμαγκά

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του Υπουργού κ. Χρήστου Σταϊκούρα, τελετή για την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων του Ναυπηγείου της...

Ολοκλήρωση “Ιωνικού Κέντρου“ με συμβολή της Περιφέρειας Αττικής ύψους 12,3 εκατ. ευρώ

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Φρίκη: Εξέδιδαν 14χρονη στην Αθήνα

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην έκθεση FOOD EXPO/ OENOTELIA 2023

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr