
«Απαιτείται ενιαίο σύστημα παιδικής προστασίας με πρωτόκολλα »
Η διαδικασία του διαζυγίου, είναι μια ιδιαίτερα τρομακτική φάση όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και τους ίδιους τους ενήλικες και ο θεσμός του οικογενειακού δικαστηρίου που δουλεύει αυτές τις αστικού τύπου διαφορές και τα ζητήματα συνεπιμέλειας, δεν λαμβάνει υπ’ όψη παράγοντες όπως η αξιολόγηση του ίδιου του παιδιού και η βούλησή του» είπε η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας, Όλγα Βερικάκη.
Από τη στιγμή που το κράτος δεν παρέχει μία δημόσια υπηρεσία που να μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες οριζόντια σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των παιδιών, από τη γέννηση ως και την ενηλικίωση, είναι πολύ δύσκολο να κανονίσουμε τα θέματα της συνεπιμέλειας τέκνων, ανέφερε.
Όπως εξήγησε : «Είναι θέματα που δεν μπορούν να λυθούν απλά με δύο ή τρεις συνεδρίες για να φτάσουν οι δικαστές σε μία ασφαλή λύση για τη διαβίωση του παιδιού γιατί δεν υπάρχουν στελεχωμένες υπηρεσίες διαβούλευσης, να αναλαμβάνουν πραγματογνωμοσύνες και να παρακολουθούν τις οικογένειες έτσι ώστε να αποφασίζουν με γνώμονα το καλό του παιδιού.
Η συνεπιμέλεια, περιέχει την συναίνεση και προϋποθέτει την ωριμότητα των γονέων να προβούν σε αυτήν την συναινετική πράξη σε ότι αφορά το κοινό πλαίσιο ανατροφής των παιδιών. Εσείς βλέπετε να ισχύει στην ελληνική κοινωνία αυτό, διερωτήθηκε.
Υπογράμμισε πάντως ότι, «πρέπει να αντιληφθεί η ελληνική κοινωνία ότι μετά τη ρήξη των γονέων και το διαζύγιο, ένα παιδί χρειάζεται κάλυψη των αναγκών του και γι’ αυτό μιλάμε για ένα ενιαίο σύστημα παιδικής προστασίας από την ώρα που γεννιέται το παιδί με εξατομικευμένα σχέδια θεραπευτικών παρεμβάσεων που θα υποστηρίζει τα παιδιά και θα προστατεύει τα δικαιώματα τους».
Πηγή: stereanews.gr