Ολοκληρώθηκε η κινηματογράφηση του έργου «Παλιγγενεσία»

Παρουσία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού, και του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού, Ηλία Μπουρμά, πραγματοποιήθηκε στη δυτική πλαγιά του όρους Ελικών, και συγκεκριμένα στην εμβληματική Μονή Οσίου Λουκά η κινηματογράφηση του έργου: «Παλιγγενεσία».

Η Επανάσταση στη Ρούμελη το 1821

Το σύγχρονο λαϊκό ορατόριο του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, με ερμηνευτή τον Κώστα Μακεδόνα, στο ρόλο του αφηγητή τον Γρηγόρη Βαλτινό και ως “χορό” του μουσικού δράματος το φωνητικό σύνολο «8tetto», είναι το κεντρικό δρώμενο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Το μουσικό δρώμενο έχει δύο βασικούς άξονες όσον αφορά τις ιστορικές αναφορές:

  • Τις μεγάλες προσωπικότητες και τα σημαντικότερα γεγονότα από την Επανάσταση στη Ρούμελη από το 1821 έως το 1829.
  • Τις μεγάλες προσωπικότητες της Στερεάς Ελλάδας στο χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και της επιστήμης του αναγεννημένου έθνους μέσα στα 200 χρόνια που μεσολάβησαν από το 1821 έως και σήμερα.

Στη νέα, πρωτότυπη μελοποίηση του συνθέτη ερμηνεύονται εμβληματικά ποιητικά έργα εμπνευσμένα από την Επανάσταση, όπως ο «Θούριος» του Ρήγα, μέρη από τον «Ύμνο εις την Ελευθερία» του Διονύσιου Σολωμού, η «Ωδή στον Ιερό Λόχο» του Ανδρέα Κάλβου, ποιητικά κείμενα των Αρ. Βαλαωρίτη, Κ.Γ. Καρυωτάκη, Π. Κυπαρίσση και Θ. Χατζόπουλου.

Σκηνοθέτης της κινηματογράφησης ήταν ο Αντώνης Τσάβαλος. Οι καλλιτέχνες πλαισιώθηκαν δημιουργικά από σημαντικούς συντελεστές, οι οποίοι κατάγονται από την Στερεά Ελλάδα, όπως η Μαργαρίτα Τρίκκα (κινησιολογία), ο Χριστόφορος Μπρέλλης (graphic motion),  η Μάτα Κατσούλη (μουσική διδασκαλία), η Μαριέττα Παυλάκη (φωτισμοί), η Δάφνη Τσακώτα (κοστούμια), η Ρούλα Λιανού (make up artist) και ο Κωνσταντίνος Κολιούσης (hair stylist).

Μετά την ολοκλήρωση της βιντεοσκόπησης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, δήλωσε: «Προχωρήσαμε στην κινηματογράφηση του κεντρικού μας δρώμενου σε αυτόν τον ιστορικό και συνάμα ιερό τόπο, με βασικό στόχο να αποτυπωθεί και να διατηρηθεί η «Παλιγγενεσία» ως πολιτιστική παρακαταθήκη στο μέλλον.

»Δεν θέλω να αποκαλύψω πολλά από τα γυρίσματα. Οφείλω, όμως, να πω ότι ένιωσα ρίγος και συγκίνηση, και ότι νιώθω πραγματικά υπερήφανος για το σύνολο των επετειακών δράσεων, που επιλέξαμε μέσω της διαπαραταξιακής επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας.

»Όλες οι δράσεις εξυπηρετούν την επιδίωξή μας να τιμήσουμε εμφατικά την ιστορική μνήμη και το ένδοξο παρελθόν, να προσφέρουμε ισχυρά διδάγματα στο σήμερα και -το κυριότερο- να δημιουργήσουμε μια ισχυρή προοπτική για το αύριο».

Ακολούθως, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού, Ηλίας Μπουρμάς, δήλωσε: «Με βασικούς άξονες τα σημαντικότερα γεγονότα από την Επανάσταση στη Ρούμελη, αλλά και τις μεγάλες προσωπικότητες της Στερεάς Ελλάδας στο χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και της επιστήμης του αναγεννημένου έθνους μέσα στα 200 χρόνια που μεσολάβησαν από το 1821 έως και σήμερα, ολοκληρώσαμε την κινηματογράφηση  του βασικού καλλιτεχνικού μας δρώμενου, μέρος της οποίας είχαμε την τιμή να παρακολουθήσουμε.

»Με την ασφάλεια που μας παρέχει η ιστορικότητα και η ιερότητα του χώρου αλλά και με την ποιότητα των δημιουργών και των “πρωταγωνιστών”, συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας λαμπρής πολιτιστικής παρακαταθήκης για το μέλλον μας».

Το δρώμενο θα παρουσιαστεί:

στο  Θερινό Δημοτικό Θέατρο Λαμίας (1/7) ,

στο Φρούριο Καράμπαμπα Χαλκίδας (22/7),

στη Μονή Προφήτη Ηλία Παρνασσίδας (24/7)

και στο Θέατρο Κρύας Λιβαδειάς (16/9).

*Οργάνωση & εκτέλεση παραγωγής: Tεχνότροπον – Artway.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Στην απεργία 17/4 συμμετέχει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας: “Με αυτό το κεντρικό σύνθημα και το διεκδικητικό μας πλαίσιο συνεχίζουμε. Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας αποφάσισε στη συνεδρίασή του...

Δεκατρείς UCI Continental ομάδες στον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας 2024

Twitter: – Facebook: Elkov Kasper Czech Cycling Team Instagram: elkovkasper Το 2024 Σε Γαλλία και Κροατία εντοπίζονται οι περισσότεροι αγώνες που συμμετείχε φέτος, κατακτώντας μία νίκη, με τον Lukáš Kubiš...

Χαλκίδα: «Μελωδικό Σαββατοκύριακο» από το Δημοτικό Ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας»

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Γενέθλια για τον μικρό μαχητή Παναγιώτη-Ραφαήλ από την Εύβοια [βίντεο]

Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, ο Παναγιώτης-Ραφαήλ έδωσε μάχη για τη ζωή του και ταξίδεψε στη Βοστώνη των ΗΠΑ για να υποβληθεί σε γονιδιακή θεραπεία για...

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Heptapolis – Τριλογία, το Όραμα των Δελφών»

Το Σάββατο 6 Απριλίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης», το Σωματείο ΟΛΥΜΠΟΣ – Παγκόσμιο Πνευματικό Κέντρο παρουσίασε το πλαίσιο χρηματοδότησης...