Όμιλος Viohalco: Η… αυτοκρατορία αντεπιτίθεται

Συνεδρίαση με εναλλαγή προσήμων και τελική επικράτηση των αγοραστών ήταν η χθεσινή, εκφράζοντας τις γενικότερες ανησυχίες των επενδυτών διεθνώς, για τη συσταλτική νομισματική επιλογή που αναμένεται κυρίως από την FED. Τελικά ο Γενικός δείκτης έκλεισε πάνω από τις 951 μονάδες με κέρδη 0,74% και τζίρο 65 εκατ. ευρώ.

Όσο ο δείκτης κινείται άνω της ζώνης των 940-950 μονάδων το θετικό σενάριο εξακολουθεί να ισχύει και το ίδιο ισχύει για τον FTSE-XA/ Large Cap, όσο κινείται άνω των 2260 μονάδων.

Η αύξηση της αποδόσεων των κρατικών ομολόγων διεθνώς, επέδρασε και στην πρώτη έκδοση χρέους της Ελληνικής Δημοκρατίας για το 2022 με 10 ετές ομόλογο, με απόδοση 1,84%, προσφορές άνω των 15 δισ ευρώ και άντληση 3 δισ ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2019, το Γερμανικό δεκαετές κινήθηκε σε θετικό έδαφος, αποτυπώνοντας τη διεθνή τάση αύξησης των αποδόσεων των Κρατικών ομολόγων.

Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένης της εντυπωσιακής χθεσινής συνεδρίασης των μετοχών του Ομίλου Viohalco, όπου η μεν μητρική (+4,19%) κατέγραψε υψηλά 8 μηνών, οι δε θυγατρικές ΕΛΧΑ (+2,22%) υψηλά τετραμήνου και CENER Ηoldings ( +6,09%)ιστορικά υψηλά, θα επιχειρήσουμε τη διαγραμματική -και όχι μόνο- φωτογραφία του.

Ο όμιλος Viohalco το 2021 κατάφερε να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τους αριθμοδείκτες του, βελτιώνοντας τους δείκτες ρευστότητας κυρίως μέσω της αύξησης των λειτουργικών κερδών, αυξάνοντας τους όγκους πωλήσεων και αποκρούοντας τουλάχιστον προς το παρόν το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Επισημαίνουμε ότι κατά τη διάρκεια της χρονιάς δυο ενέργειες που αφορούν την ElvalHalcor υπήρξαν ιδιαίτερα σημαντικές: Η διάθεση μειοψηφικού πακέτου της εταιρείας με τη διαδικασία του placement γεγονός που ενίσχυσε το διεθνές προφίλ της εταιρείας, βελτίωσε τη ρευστότητά της και της άνοιξε το δρόμο προς την ένταξή της στον δείκτη FTSE. Ακολούθησε η έκδοση επταετούς ομολόγου με άντληση 250 εκατ. ευρώ και επιτόκιο 2,45% προς χρηματοδότηση των αναγκών της.

Το 2022 σύμφωνα με το business plan της εταιρείας αναμένεται η σημαντική αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του κλάδου του αλουμινίου σε 520 χιλ τόνους από τους 360 χιλ με την κάλυψη να είναι δεδομένη λόγω της ισχυρής ζήτησης στο εξωτερικό.

Όσον αφορά την Cenergy οι ειδήσεις είναι εκκωφαντικές: Αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας στο εννεάμηνο στα 82 εκατ. ευρώ (+14% από το αντίστοιχο διάστημα του 2020), πωλήσεις 766 εκατ. ευρώ στο ίδιο διάστημα(+21% από το 2020) και κυρίως εκτίναξη του ανεκτέλεστου στα 800 εκατ. ευρώ από τα 500 εκατ. του αντίστοιχου διαστήματος του 2020. Στο τρίμηνο που διανύουμε αναμένεται η οριστικοποίηση των όρων συνεργασίας για τη δημιουργία εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών (“inter array cables”) με τον διεθνή κολοσσό Ørsted που ανέλαβε την κατασκευή του θαλάσσιου αιολικού πάρκου ισχύος 846 Mw στην πολιτεία Μaryland των ΗΠΑ.

Mολις χθες, η Cenergy Holdings ανακοίνωσε ότι ο κλάδος καλωδίων της, ανέλαβε τη σύμβαση προμήθειας inter-array καλωδίων για το έργο Dogger Bank C από την DEME Offshore, την εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Ομίλου DEME.

Η Cenergy είναι ήδη βασικός προμηθευτής καλωδίων για τα έργα Dogger Bank A και B και με αυτή τη σύμβαση η Hellenic Cables γίνεται ο μοναδικός προμηθευτής interarray καλωδίων για το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο. Συνολικά το έργο των 3,6 GW θα είναι σε θέση να τροφοδοτήσει έως και 6 εκατομμύρια νοικοκυριά συμβάλλοντας ουσιαστικά στον στόχο του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης για μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα.

Εξαιρετικά τα αποτελέσματα και για τη χαλυβουργία ΣΙΔΕΝΟΡ με σκοπό τη διατήρηση των μεγεθών που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους.

Η αύξηση των επενδύσεων που αναμένεται το 2022 και με την αρωγή του Ταμείου Ανάκαμψης, η αύξηση του τζίρου του Ομίλου και η καλύτερη χρηματοοικονομική διάρθρωση θα του επιτρέψει να συνεχίσει την εξελικτική του πορεία παρά τις έντονες ανησυχίες από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, τις πληθωριστικές πιέσεις και την επιτοκιακή πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών.

ΒΙΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Η εξάμηνη συσσώρευση της μετοχής με άνω όριο το επίπεδο των 4,74 ευρώ λύθηκε ανοδικά και κινείται προς την επόμενη αντίσταση των 5,20 ευρώ στα υψηλά του 2021. Στη μεγάλη εικόνα ο μεγάλος σφηνοειδής σχηματισμός F1-F2 δίνει το περιθώριο για υψηλότερα επίπεδα στα 5,50 ευρώ. Σημαντική η στήριξη που παρέχει στην κίνηση ο απλός κινητός των 50 εβδομάδων. Ισχυρή στήριξη τα 4,50 ευρώ, στο ενδεχόμενο διόρθωσης.

ΕΛΧΑ ΜΗΝΙΑΙΟ

Στο μηνιαίο γράφημα της μετοχής, καταγράφεται ευκρινώς ένα μεγάλο ανοδικό κανάλι 9 ετών. Η ανοδική διάσπαση του πολύ σημαντικού επιπέδου 2,10 ευρώ θα πυροδοτήσει το αγοραστικό ενδιαφέρον προς την επόμενη αντίσταση των 2,54 ευρώ και την άνω πλευρά του καναλιού στα 3 ευρώ. Το επίπεδο των 1,64 ευρώ απ όπου διέρχεται και ο απλός κινητός μέσος των 50 μηνών συνιστά πολύ ισχυρή στήριξη στο ενδεχόμενο διόρθωσης.

CENER EΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Ο τίτλος κινείται σε μεγάλο ανοδικό διευρυνόμενο σχηματισμό Ρ-Ρ1. Η ανοδική διάσπαση των 2,91 ευρώ, επιτάχυνε την κίνηση προς ιστορικά υψηλά επίπεδα, μετά την τετράμηνη συσσώρευση στα επίπεδα των 2,54 ευρώ του προηγούμενου έτους. Πρώτη στήριξη σε περίπτωση διόρθωσης παρέχουν τα 3,20 ευρώ. Η μετοχή λόγω της δυναμικής της έχει απομακρυνθεί από τον κινητό μέσο των 50 εβδομάδων που κινείται στα 2,63 ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Πηγή: lieberal.gr

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Είναι η διατροφή με βάση την πρωτεΐνη το “κλειδί” για τη νεότητα;

Οι διατροφικές ανάγκες μεταβάλλονται καθώς μεγαλώνουμε και το ερώτημα είναι ποια μακροθρεπτικά συστατικά χρειαζόμαστε σε κάθε στάδιο της ζωής μας για καλύτερη υγεία. Σημειώνεται πως...

Κατάλληλες όλες οι ακτές κολύμβησης στην Εύβοια για το 2023

Αναρτήθηκε στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», με ΑΔΑ: 6ΞΨΩ7ΛΗ-ΦΕΨ, η απόφαση χαρακτηρισμού καταλληλόλητας ακτών κολύμβησης της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας για το έτος 2023. Σύμφωνα με την εν...

Ελληνικά νησιά ψάχνουν αγοραστή

Μεγάλα «τζάκια» γλυκοκοιτάζουν την ιδέα να αποκτήσουν έναν επίγειο παράδεισο στην Ελλάδα. Η απόκτηση όμως ενός νησιού δεν είναι καινούργια ιδέα. Δεκαετίες  μετράει η ιστορία με τα ιδιωτικά...

ΓΣΕΕ: «Δώστε πίσω τις συμβάσεις μας»

Δώστε πίσω τις συμβάσεις μας. Αυτό είναι το κεντρικό αίτημα της ΓΣΕΕ απαντώντας στην εξαγγελία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκη για αύξηση του μέσου μισθού...

Τουρισμός: Ολοένα και περισσότεροι Ιρλανδοί προτιμούν Ελλάδα για διακοπές

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr