ΟΟΣΑ: Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας το 2024

Επειτα από ένα ισχυρότερο ξεκίνημα το 2023, με τη συνδρομή της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας και της άρσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό στην Κίνα, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί ξανά φέτος και το 2024, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ (Interim Economic Outlook).

Συγκεκριμένα, το παγκόσμιο ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί 3% το 2023 και 2,7% το 2024 από 3,3% πέρυσι, καθώς -όπως επισημαίνεται- η μακροοικονομική πολιτική γίνεται πολύ σφιχτή για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός.

Στις επιμέρους προβλέψεις, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ενδεικτικά πως στις ΗΠΑ η ανάπτυξη δείχνει ανθεκτική φέτος καθώς το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί 2,2% έναντι 2,1% πέρυσι, αλλά αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,3% το 2024, καθώς τα υψηλά επιτόκια θα περιορίζουν τη ζήτηση και παράλληλα θα εξαντλούνται οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις των Αμερικανών από την περίοδο της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, προβλέπεται επιβράδυνση της ανάπτυξης από 3,4% το 2022 στο 0,6% φέτος και ένας λίγο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης 1,1% το 2024. Αξίζει να σημειωθεί πως η Γερμανία είναι η μόνη από τις μεγάλες αναπτυγμένες χώρες που αναμένεται να καταγράψει ύφεση (-0,2%).

Τέλος, η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας αναμένεται να συγκρατηθεί -μετά το εντυπωσιακό comeback στην αρχή του έτους- λόγω της υποτονικής εγχώριας ζήτησης και των διαρθρωτικών προβλημάτων στις αγορές ακινήτων. Tο ΑΕΠ αυξάνεται 5,1% φέτος και και η πρόβλεψη είναι για αύξηση 4,6% το 2024.

Ο επίμονος πληθωρισμός

Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ αναφέρεται στον δομικό πληθωρισμό (δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων), ο οποίος παραμένει επίμονος σε πολλές οικονομίες λόγω των πιέσεων από την πλευρά του κόστους και των υψηλών περιθωρίων κέρδους σε κάποιους τομείς. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο γενικός πληθωρισμός στις οικονομίες της G20 προβλέπεται να μειωθεί στο 6% το 2023 και στο 4,8% το 2024, παραμένοντας υψηλότερος από τον στόχο που θέτουν οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες, ενώ ο δομικός στις αναπτυγμένες οικονομίες της G20 προβλέπεται να μειωθεί από 4,3% εφέτος στο 2,8% το 2024.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σημειώνει ότι οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι καθοδικοί, με βασικές ανησυχίες να περιλαμβάνουν την ισχύ και την ταχύτητα μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και την επιμονή του πληθωρισμού.

Ανησυχία για νέα σοκ

Επιπλέον, επισημαίνεται ο κίνδυνος από ενδεχόμενα νέα σοκ στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και τροφίμων. Όπως τονίζεται, παρά τη μεγάλη μείωση των τιμών ενέργειας από τα υψηλά του 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ενεργειακές αγορές παραμένουν πολύ σφιχτές και οι προοπτικές διαταραχών στην προσφορά πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα παραμένουν υψηλές.

Για τα επιτόκια ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι το περιθώριο μειώσεων θα είναι πιθανόν περιορισμένο στις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες για μεγάλο διάστημα του 2024, ενώ προσθέτει ότι «κάποιες πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να είναι ακόμη αναγκαίες, όπου ο δομικός πληθωρισμός είναι ιδιαίτερα επίμονος.

πηγη

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ξεκίνησε η λειτουργία μηχανισμού καταγγελιών από μετανάστες

Ξεκίνησε η λειτουργία του Μηχανισμού υποβολής Καταγγελιών παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η δημιουργία του μηχανισμού αποτελεί μέρος των αρμοδιοτήτων του υπεύθυνου Προστασίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων,...

Τραγωδία στην Άρτα: Γυναίκα πνίγηκε από φαγητό

Τραγωδία σημειώθηκε στην Άρτα, όταν μία γυναίκα πνίγηκε από το φαγητό και πέθανε μπροστά στα μάτια του συζύγου της. Το περιστατικό συνέβη στο χωριό Μικροσπηλιά του Δήμου Κεντρικών...

13 πανέμορφα χωριά στον κόσμο που ίσως δεν έχετε ξανακούσει

Η επίσκεψη σε ένα μικρό όμορφο χωριό είναι σαν να κάνεις ένα βήμα πίσω στο χρόνο. Αλλά είναι δύσκολο να αισθανθείς ότι μεταφέρεσαι κάπου...

Ισχυρές βροχοπτώσεις και κεραυνοί-Συναγερμός σε Φωκίδα, Φθιώτιδα, Αχαΐα

Διαδοχικά μηνύματα του 112 εστάλησαν χθες και σε Πελοπόννησο, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Μαγνησία, βόρεια Εύβοια προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και καλώντας...

Πήρε έγκριση το υδατοδρόμιο Βόλου

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr