Oxford Economics: Στο 11,5% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022

Για ένα “ιστορικό” έτος το 2022 για την ελληνική οικονομία κάνει λόγο η Oxford Economics, με την ανάπτυξη να εκτοξεύεται στο 11,5% σε ετήσια βάση, μετά τα σοκ και την βαθιά ύφεση του 2020 και το σχετικά δύσκολο 2021.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει ο οίκος, η πανδημία έπληξε ιδιαίτερα έντονα την ελληνική οικονομία το 2020, οδηγώντας σε απότομη πτώση του ΑΕΠ. Η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε μόλις 2,3% σε τριμηνιαία βάση το τρίτο τρίμηνο, μετά από μια τεράστια πτώση 14,1% στο β’ τρίμηνο. Δεδομένου του απογοητευτικού ποσοστού του ΑΕΠ του γ’ τριμήνου και της πρόσφατης αύξησης των κρουσμάτων, η Oxford Economics εκτιμά ότι η δραστηριότητα θα έχει συρρικνωθεί ελαφρώς και το δ’ τρίμηνο του 2020.

Οι δείκτες οικονομικού κλίματος και εμπιστοσύνης του Ιανουαρίου επιβεβαίωσαν ότι η “ψυχολογία” επιδεινώθηκε λόγω των lockdowns και της μεγαλύτερης αβεβαιότητας σχετικά με τη μελλοντική κατάσταση. Τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας δείχνουν ότι τα δημοσιονομικά μέτρα συνέβαλαν στη διατήρηση της ανεργίας σταθερή, στο 16,2% το τρίτο τρίμηνο από το 16,7% το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, οι αφίξεις στον βασικό τουριστικό τομέα παρέμειναν πολύ αδύναμες τον Νοέμβριο, περίπου 80% ετησίως. Οποιαδήποτε ανάκαμψη της οικονομίας και του τουρισμού συνδέεται στενά με τη διάθεση των εμβολίων, όπως τονίζει η Oxford Economics.

Συνολικά, εξακολουθεί να εκτιμά ότι το ΑΕΠ μειώθηκε 9,6% το 2020 πριν σημειώσει ανάκαμψη φέτος με ανάπτυξη της τάξης του 2,5% (από 2,7% που προέβλεπε πριν). Παρά την έναρξη της εκστρατείας εμβολίων, οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης στο μέτωπο της υγείας και του εκτεταμένου lockdown που επηρεάζει τη δραστηριότητα.

Η τουριστική δραστηριότητα, μια σημαντική πηγή της απασχόλησης και το βασικό στοιχείο των εξαγωγών υπηρεσιών, έχει σταματήσει ξανά. Μετά την καταστροφική καλοκαιρινή σεζόν, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που ισχύουν τώρα θα ασκήσουν περαιτέρω πίεση στον τουρισμό, οδηγώντας σε μια σταδιακή ανάκαμψη μόνο το 2021.

Όπως εξηγεί η Oxford Economics, οι εξής παράγοντες καθόρισαν την εκτίμησή της για ανάπτυξη 2,5% φέτος:

Οι δαπάνες των νοικοκυριών θα αυξηθούν μόνο σταδιακά φέτος: Οι δαπάνες των νοικοκυριών αναμένεται να έχουν μειωθεί 3,0% πέρυσι, και με την οικονομία να ανακάμπτει αργά και τα εμβόλια να καθυστερούν, αναμένουμε ότι θα αυξηθούν 3,5% φέτος.

Οι επενδύσεις θα στηρίξουν την ανάκαμψη: μετά από μια μεγάλη πτώση το 2018, οι επενδύσεις αυξήθηκαν 4,5% το 2019 και τα πήγαν καλά μέσω της κρίσης της πανδημίας, με εκτιμώμενη άνοδο 0,8% το 2020. Το αδύναμο επιχειρηματικό κλίμα και η αυξημένη αβεβαιότητα οδήγησαν τις εταιρείες να καθυστερήσουν ή να ακυρώσουν έργα, αλλά οι επενδύσεις συνεχίζουν να δείχνουν ανθεκτικότητα. Με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης να αρχίζουν να εκταμιεύονται το 2021, προβλέπεται ισχυρή αύξηση 12,2% στις επενδύσεις φέτος και στη συνέχεια πάνω από 19% το 2022.

Η αγορά εργασίας θα ανακάμψει αργά: μετά από μερική βελτίωση τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε ελαφρά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στο τρίτο τρίμηνο, μειώθηκε κατά 0,5% από το δεύτερο τρίμηνο, με τον αριθμό των απασχολούμενων να αυξάνεται ξανά και τον αριθμό των ανέργων να μειώνεται. Κοιτώντας μπροστά, η αγορά εργασίας πιθανότατα θα επιδεινωθεί, ακόμη και αν επεκταθούν τα μέτρα στήριξης, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης στην οποία θα συνεχίσει να βρίσκεται η οικονομία.

Οι εξαγωγές θα ανακάμψουν, βοηθούμενες από τη διάθεση εμβολίων και την εξωτερική ζήτηση: η αναταραχή από την πανδημία οδήγησε σε πτώση στο εμπόριο το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, χωρίς ανάκαμψη στο τέταρτο τρίμηνο. Ειδικότερα, ο τουρισμός (ο οποίος αντιπροσωπεύει άμεσα το 7,5% του ΑΕΠ και έμμεσα το 19,2%) χτυπήθηκε και πάλι το τρίτο τρίμηνο (-10,4% σε τριμηνιαία βάση), καθώς η διεθνής κινητικότητα παρέμεινε περιορισμένη και τα ξενοδοχεία ήταν ακόμη κυρίως κλειστά. Ωστόσο, οι εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν καλύτερη απόδοση, αυξάνοντας κατά 6,5% σε τριμηνιαία βάση. Η Ο.Ε αναμένει ότι οι συνολικές εξαγωγές θα σημειώσουν μείωση κατά σχεδόν 30% το 2020, πριν από την ανάκαμψη πάνω από 18% το 2021 καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα χαλαρώσουν και η παγκόσμια ζήτηση θα ανακάμψει. Ωστόσο, οι κίνδυνοι παραμένουν, ειδικά καθώς εξακολουθούν να ισχύουν αυστηρότεροι περιορισμοί στα ταξίδια στο τρέχον πρώτο τρίμηνο και η διάθεση εμβολίων αντιμετωπίζει προκλήσεις παραγωγής και διανομής

Η δημοσιονομική στήριξη και οι πόροι της ΕΕ θα στηρίξουν την ανάκαμψη

Η δημοσιονομική ευελιξία που παρέχεται στην ελληνική κυβέρνηση από την ΕΕ έχει παράσχει κάποιο δημοσιονομικό χώρο και θα στηρίξει την οικονομία το 2021, με το σημαντικό πακέτο δημοσιονομικών μέτρων, το οποίο επεκτάθηκε και διευρύνθηκε πρόσφατα, να απαλύνει το πλήγμα από την κρίση. Το συνολικό κόστος αυτών των μέτρων αναμένεται να είναι περίπου 27 δισ. ευρώ, ενώ τα συνολικά κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης κινούνται στα 32 δισ. ευρώ.

Η κρίση οδήγησε σε μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο η Ο.Ε. τοποθετεί στο 8% του ΑΕΠ το 2020 και περίπου στο 5% το 2021, αν και το δημόσιο χρέος αναμένεται να υποχωρήσει το 2021 στο 201,1% του ΑΕΠ, από την κορυφή που έφτασε το 2020 κοντά στο 204% του ΑΕΠ.

Μετά το δύσκολο 2021, το 2022 η Ελλάδα αναμένεται να “λάμψει” ωστόσο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Oxford Economics, η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 11,5% (το 2023 στο 4% και το 2024 στο 1%), ενώ το χρέος θα μειωθεί περαιτέρω στο 183% του ΑΕΠ ( στο 175% το 2023 και στο 172% το 2024).

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ηλιοφάνεια αύριο σε μεγάλο μέρος της χώρας

Τη Δευτέρα αρχικά αναμένεται ηλιοφάνεια σε μεγάλο μέρος της χώρας με λίγες τοπικές νεφώσεις. Τις θερμές ώρες της ημέρας οι νεφώσεις στα ηπειρωτικά θα...

Δημήτρης Γαλαμάτης: Προτεραιότητά μας η προάσπιση του δημοσιογραφικού έργου

Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, παραβρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (20/5) στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Μακεδονίας-Θράκης του Αθηναϊκού-Μακεδονικού...

Επιτυχημένη χρονιά και «καθηλωτικό» φινάλε για τα Εικαστικά Εργαστήρια του Δήμου Λαμιέων

Μια ακόμη απαιτητική αλλά σπουδαία σαιζόν σφραγίστηκε με απόλυτη επιτυχία για τα Εικαστικά Εργαστήρια του Δήμου Λαμιέων, σε ένα «καλλιτεχνικό στέκι» που στήθηκε στην...

Συντάξεις-επιδόματα: Πότε πληρώνουν e-ΕΦΚΑ και ΟΠΕΚΑ

Στις 26 Μαΐου ξεκινά η καταβολή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της ταυτόχρονης καταβολής τους. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται...

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Πειραιώς: Διαδικτυακά εργαστήρια για ενήλικες

Δύο διαδικτυακά εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για ενήλικες από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει δύο διαδικτυακά εργαστήρια δημιουργικής...