ΠΑΑ: Τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία – Οι τελικοί αποδέκτες

Διευκρινίσεις για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα στο ΠΑΑ, τους τελικούς αποδέκτες, τις επιλέξιμες δαπάνες δίνει με έγγραφο της η αρμόδια υπηρεσία του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα στο ΠΑΑ είναι διαθέσιμα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία. Το ένα χρηματοδοτικό εργαλείο εγγύησης πρώτης ζημίας χαρτοφυλακίου με ανώτατο όριο, το οποίο χορηγείται μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και ένα μικροδανείων με επιμερισμό του κινδύνου, το οποίο χορηγείται μέσω του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.

Οι τελικοί αποδέκτες

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΧΕ) υλοποιούνται μέσω δύο δράσεων του ΠΑΑ, τη δράση 4.1.4 και τη δράση 4.2.4. Τελικοί αποδέκτες των δράσεων αυτών (ωφελούμενοι των ΧΕ) είναι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), όπως ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής (EΕ) 2003/361/ΕΚ και δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή και στην μεταποίηση με τελικό προϊόν γεωργικό.

Οι ωφελούμενοι της δράσης 4.1.4

Οι ωφελούμενοι – τελικοί αποδέκτες – της δράσης 4.1.4 είναι οι εξής:

1. Επαγγελματίες Αγρότες, σύμφωνα με τον νόμο 3874/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

2. Νομικά πρόσωπα, με κύρια δραστηριότητα τη γεωργική δραστηριότητα.

3. Νέοι Αγρότες, οι οποίοι έχουν λάβει έγκριση για την ένταξή τους στο υπομέτρο 6.1 του ΠΑΑ.

4. ΚοινΣΕπ, σύμφωνα με τον νόμο 4430/2016, όπως τροποποιήθηκες και ισχύει.

5. Συλλογικοί αγροτικοί φορείς, σύμφωνα με το νόμο 4384/2016, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (γεωργικοί συνεταιρισμοί, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, ενώσεις οργανισμών παραγωγών κλπ).

Για τις περιπτώσεις 1, 2 και 3, το οικονομικό μέγεθος της εκμετάλλευσης τελικού αποδέκτη πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 8.000 ευρώ, σε όρους τυπικής απόδοσης (standard output), όπως προκύπτει από τα στοιχεία που υποβλήθηκαν στην πλέον πρόσφατη αίτηση για καταβολή άμεσων ενισχύσεων από το ΕΓΤΕ. 

Οι ωφελούμενοι της δράσης 4.2.4

Οι ωφελούμενοι – τελικοί αποδέκτες – της δράσης 4.2.4 είναι MME μεταποιητικές με τελικό προϊόν γεωργικό οι οποίες δραστηριοποιούνται στους εξής κλάδους:

 • Κρέας.
 • Γάλα.
 • Αυγά.
 • Σηροτροφία, μελισσοκομία, σαλιγκαροτροφία.
 • Ζωοτροφές.
 • Δημητριακά.
 • Προϊόντα ελαίου.
 • Οίνος.
 • Φρούτα και λαχανικά.
 • Άνθη.
 • Φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά.
 • Σπόροι και πολλαπλασιαστικό υλικό.
 • Ξύδι.

Να σημειωθεί οτι στη δράση 4.2.4 ισχύουν οι εξής ειδικοί κανόνες επιλεξιμότητας:

 • Δεν είναι επιλέξιμη η ίδρυση ελαιοτριβείων.
 • Η ίδρυση σφαγείων είναι επιλέξιμη μόνο σε νησιωτικές περιοχές και για δυναμικότητα μέχρι 400 τόνους κρέατος.
 • Η ίδρυση σφαγείων πουλερικών είναι επιλέξιμη μόνο σε ορεινές ή νησιωτικές περιοχές.

Επιλέξιμες δαπάνες

Σε περίπτωση συνδυασμού επιχορήγησης με ΧΕ, επιλέξιμες δαπάνες για το ΧΕ είναι οι δαπάνες που λαμβάνουν στήριξη με επιχορήγηση.

Σε περίπτωση στήριξης μέσω ΧΕ, επιλέξιμες δαπάνες δύναται να είναι, ενδεικτικά, η αγορά μεταχειρισμένου μηχανολογικού εξοπλισμού, ο ΦΠΑ (σε περίπτωση όπου δεν είναι ανακτήσιμος), η αγορά γης σε ποσοστό έως 10% της συνολικής επιλέξιμης δαπάνης της επένδυσης, η αγορά ζωικού κεφαλαίου, η αγορά φυτικού κεφαλαίου και η φύτευση του, η αγορά δικαιωμάτων ενίσχυσης, το κεφάλαιο κίνησης, κλπ.

πηγη

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Έντερο: Τέσσερα διατροφικά λάθη που το «αναστατώνουν» και κουράζουν τον οργανισμό

Είναι γνωστό πια ότι το μικροβίωμα του εντέρου κρύβει το μυστικό της ευεξίας και της καλής υγείας. «Ένα υγιές μικροβίωμα, αποτελούμενο από διαφορετικά είδη καλών βακτηρίων, παράγει...

Ο καιρός σήμερα: Υποχωρεί η σκόνη – Έρχεται ο αεροχείμαρρος

Σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση του καιρού της ΕΜΥ, στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα τοπικές βροχές και κυρίως στα βορειοανατολικά τις πρωινές...

«Απογείωση» του τουρισμού για το 2024 – Τι αγοράζουν οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα

Tα στοιχεία για τον ελληνικό τουρισμό το 2024 είναι ιδιαίτερα θετικά. Οι προκρατήσεις δείχνουν ότι προμηνύεται ένα πολύ «θερμό» καλοκαίρι, με τους εμπόρους να προετοιμάζονται για να...

Εφορία: Πώς μπορούν οι επαγγελματίες να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα

Ψηφιακά θα γίνεται η αμφισβήτηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως προβλέπεται σε απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, (Α.1055/2024). Η απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων:  την προθεσμία...

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Αναρτήθηκαν σήμερα, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) οι οριστικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων που υπέβαλαν αίτηση για την πρόσληψη προσωπικού, με σύμβαση...