
Για την σύγχρονη ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε πως κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, η Παλιά Βίνιανη υπήρξε έδρα της «Κυβερνήσεως του Βουνού» (Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, Π.Ε.Ε.Α.), καθώς στις 10 Μαρτίου του 1944 πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία της, υπό τον πρόεδρο Μπακιρτζή. Επίσης από εδώ ξεκίνησαν τα τμήματα του Ε.Λ.Α.Σ. και του Ε.Δ.Ε.Σ. για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.
Οι πεζοπορικές διαδρομές στο χωριό της Ευρυτανίας
Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να περπατήσουν:
Α) Από τη Νέα Βίνιανη ως την Παλιά, από τον παλιό χωματόδρομο μέσα στη φύση ( 5 χλμ ) Εκεί θα περιηγηθείτε στα σοκάκια και τα καλντερίμια του εγκαταλελειμμένου χωριού και οπωσδήποτε να ανέβετε στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου από όπου θα έχετε καταπληκτική θέα και προς τον Ταυρωπό ποταμό και προς το χωριό.
Β) Ως το πέτρινο γεφύρι. Η διαδρομή είναι στα 5 χιλιόμετρα και επειδή σε ένα μέρος της υπάρχει ανηφόρα και κατηφόρα, ο επισκέπτης μπορεί να χρησιμοποιήσει εναλλακτικά και το αυτοκίνητο του. Ο χωματόδρομος είναι βατός. Το γεφύρι βρίσκεται στον Ταυρωπό ποταμό ( Μέγδοβας ) θα δείτε τους καταρράκτες και μπορείτε να περπατήσετε κατά μήκος του.
Γ) Ως το παλιό γεφύρι της «Κατούνας» που είναι βυζαντινής κατασκευής
Δ) Ως το ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου ( 3 χλμ ). Είναι χωματόδρομος αλλά βατός και με αυτοκίνητο.
Ε) Ο Ταυρωπός ποταμός προσφέρεται για canoe, rafting και trekking.
Πώς θα φτάσετε στη Παλιά Βίνιανη
Η Βίνιανη αποχή 314 χλμ από Αθήνα και μισή ώρα από την πρωτεύουσα του νομού Ευρυτανίας, το Καρπενήσι.
Πηγή: stereanews.gr