Παναγιώτης Αγνιάδης: «Η ανάπτυξη δεν μπαίνει στον αυτόματο πιλότο»

Ταυτισμένος με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, ο Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, τοποθετείται στον απόηχο της επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην ετήσια συνάντησή τους στην Θεσσαλονίκη.

Επαναλαμβάνει τις θέσεις των ΜμΕ που ακούστηκαν από το βήμα της Γενικής τους Συνέλευσης και τις βασικές τους διεκδικήσεις από την κυβέρνηση, τα παραγωγικά υπουργεία αλλά και το τραπεζικό σύστημα.

Το 2021 έχουμε μπροστά μας … σημαντικές απειλές και προκλήσεις.

Έχουμε μια πανδημία που είναι ακόμη εδώ, υπό έλεγχο μεν, αλλά με τις νέες μεταλλάξεις να προκαλούν αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί στο επόμενο διάστημα. Το σίγουρο είναι ότι η αγορά δεν θα αντέξει άλλον ένα χειμώνα όπως τον περσινό.

Σε όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο, υπήρξε … ουσιαστικός διάλογος και συνεργασία με τα Επιμελητήρια αλλά και άλλους φορείς της αγοράς, προκειμένου να δοθούν λύσεις στα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος. Δεν μπορούμε, επίσης, να μην αναγνωρίσουμε τη σοβαρή και αποτελεσματική δουλειά που έγινε, με σκοπό τη διασφάλιση πόρων για την ανάκαμψη της επόμενης μέρας. Η Ελλάδα διεκδίκησε και έλαβε σημαντικά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – τη μεγαλύτερη ενίσχυση στην Ευρώπη, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Κι αυτοί οι πόροι, μαζί με το ΕΣΠΑ της νέας περιόδου, μπορούν να γίνουν ο καταλύτης για την επανεκκίνηση και τη δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στα επόμενα χρόνια. Η ανάπτυξη, όμως, δεν μπαίνει στον αυτόματο πιλότο.

Πολιτεία, υγειονομικές αρχές, επιχειρήσεις και κοινωνία… οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Και να κάνουμε ό,τι χρειάζεται, για να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, τις δουλειές μας, τις ζωές όλων μας. Εδώ και ενάμισι χρόνο, όλες οι επιχειρήσεις – άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο – παλεύουν με τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

Μια από τις σοβαρότερες … είναι η διαχείριση του χρέους. Όταν μια επιχείρηση παραμένει κλειστή, όταν οι τζίροι της καταρρέουν ενώ την ίδια ώρα οι υποχρεώσεις συνεχίζουν να τρέχουν, είναι αναμενόμενο να συσσωρεύονται χρέη. Μπορεί οι παρεμβάσεις που εφάρμοσε ως τώρα η κυβέρνηση – όπως οι αναστολές πληρωμών, το πρόγραμμα Γέφυρα κ.ά. – να έδωσαν μια προσωρινή ανάσα. Όμως, στο επόμενο διάστημα, όταν οι τράπεζες και το δημόσιο θα αρχίσουν ξανά να ζητούν δόσεις, χιλιάδες επιχειρήσεις θα βρεθούν με τη θηλιά στο λαιμό.

Στο διάστημα που μεσολάβησε – παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία –έγιναν κάποια θετικά βήματα, με σκοπό… την ελάφρυνση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών για τις επιχειρήσεις – και για τους πολίτες. Απαιτούνται όμως κι άλλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν σταματήσουμε να τονίζουμε ότι… το 85% των ελληνικών επιχειρήσεων παραμένουν αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα. Δεν μπορούν να πάρουν δάνειο και δεν έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Υπάρχει, επομένως, άμεσος κίνδυνος να χαθούν υγιείς και βιώσιμες κατά τα άλλα επιχειρήσεις, εξαιτίας μιας κρίσης που κανείς δεν μπορούσε να έχει προβλέψει.

Κινδύνους δημιουργεί, επίσης… το παγκόσμιο κύμα ανατιμήσεων που φτάνει πια και στην Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ήδη αυξημένα κόστη στα οποία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, οι τελικές τιμές των προϊόντων επιβαρύνονται και το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών συμπιέζεται.

Πάντα έχω στο μυαλό μου τη φράση… «πολλοί μας μιμούνται αλλά εμείς υπερέχουμε», γιατί έτσι και μόνο έτσι μπορείς να κοιτάς πάντα μπροστά και να προχωράς, αφήνοντας την προσωπική σου σφραγίδα.

ΠΗΓΗ: www.bigpost.gr/

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Tεράστια έκρηξη στους Στύλους του Ολυμπίου Διός: Ταρακουνήθηκε το κέντρο της Αθήνας – Τουλάχιστον ένας τραυματίας [εικόνες]

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει το κέντρο της Αθήνας, κοντά τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, καθώς λίγο πριν τις 7:00 το πρωί της Τετάρτης σημειώθηκε πολύ...

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Νεκρά από το κρύο περίπου 370.000 ψάρια στη λιμνοθάλασσα Δρεπάνου (βίντεο)

Η κακοκαιρία Ελπίδα έφερε χιόνια και πολλά προβλήματα, ενώ στη διάρκειά της υπολογίζεται πως περίπου 370.000 ψάρια 12 ειδών πέθαναν από το ψύχος σε...

«ΡΑΟΥΣ» στην Κεντρική Σκηνή του Θεατρικού Εργαστηρίου Σπερχειάδας – Μακρακώμης

Η Κεντρική Σκηνή του Θεατρικού Εργαστηρίου Σπερχειάδας – Μακρακώμης ανεβάζει την κωμωδία των Ρέππα – Παπαθανασίου «ΡΑΟΥΣ» σε σκηνοθεσία Κώστα Μέρρα.Λίγα λόγια για το...

Αιτήσεις για αναστολή συμβάσεων, ένταξη στο «Συν-Εργασία»

Ανοικτό παραμένει το σύστημα «Εργάνη» για την υποβολή αιτήσεων από εργοδότες για αναστολή συμβάσεων και ένταξη εργαζομένων στον μηχανισμό «Συν-Εργασία», καθώς οι ημερομηνίες «τρέχουν».Για...

Tα μυστικά των Δελφών: Ο καθηγητής Μάικλ Σκοτ εξηγεί την αρχή, την ακμή και το τέλος του «Κέντρου του Αρχαίου Κόσμου»

«Ομφαλός της Γης» και κέντρο του αρχαίου κόσμου για πάνω από 1.000 χρόνια: Λίγοι είναι οι αρχαιολογικοί χώροι που έχουν το «ειδικό βάρος» των...