Πάνω από 550 εκατ. ευρώ το νέο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας

Το νέο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας για την περίοδο 2021-2027 παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν σε ξενοδοχείο της Σκιάθου και έγιναν οι διαπιστώσεις, αλλά και οι προσεγγίσεις για την όσο το δυνατό καλύτερη απορρόφηση των προγραμμάτων ώστε να φανούν τα αποτελέσματα πολύ σύντομα στην πραγματική οικονομία αφού τα χρηματικά ποσά που πρόκειται να διατεθούν είναι σημαντικά.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός είπε χαρακτηριστικά ότι «το νέο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας έχει συνολικό προϋπολογισμό 554.000.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να “πληρώνει” 356.000 ευρώ ανά εργάσιμη ημέρα, 44.500 ευρώ ανά εργάσιμη ώρα, 741 ευρώ ανά λεπτό και 12 ευρώ ανά δευτερόλεπτο. Πρόκειται για χρήματα που καθημερινά ενισχύουν την τοπική πραγματική οικονομία μέχρι την πλήρη απορρόφηση του Προγράμματος.

Η ταχύτητα σώζει και για να πετύχουμε τους στόχους μας χρειάζεται συνεργασία, στοχοθεσία, προγραμματισμός, και αυστηρή παρακολούθηση. Χρειάζεται ταχύτητα, απλοποίηση διαδικασιών, αυτοματισμός ενεργειών και καθαρό νομικό πλαίσιο. Χρειάζεται περιβαλλοντική συνείδηση. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μόδα, είναι αναγκαιότητα. Γι’ αυτό και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας λειτουργούμε με σχέδιο build back better ώστε να προλάβουμε τις αρνητικές επιπτώσεις κινδύνων που έρχονται από το μέλλον και την κλιματική αλλαγή».

Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε και στο σχεδιασμό ως το 2027 από πλευράς Περιφέρειας και μίλησε για τους νέους στόχους αναφέροντας ότι «σύνθημά μας στο νέο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας είναι η φράση “our passion your success”, που σημαίνει “το πάθος μας, η επιτυχία σας”. Η αγάπη μας γι’ αυτό που κάνουμε, παραμένει αμείωτη και ισχυρή. Δυναμώνει καθημερινά και χαιρόμαστε να βλέπουμε τα αποτελέσματα σε έργα με αξία για όλους. Στηρίζουμε το τώρα, χτίζουμε το αύριο.

Παράγουμε ένα καλύτερο αύριο, σταθερά δίπλα στις τοπικές κοινωνίες. Σχεδιάζουμε καθημερινά έργα, προγράμματα, ενισχύσεις για τους ανθρώπους για την υγεία, την εκπαίδευση, για ίσες ευκαιρίες σε κοινωνικά ευάλωτους και άτομα με αναπηρίες, για το περιβάλλον, αντιπλημμυρικά, έργα πολιτικής προστασίας, για την πρωτογενή παραγωγή, για τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την προσβασιμότητα και την ασφάλεια κυκλοφορίας, έργα πόσιμου ύδατος, διαχείρισης απορριμμάτων και υγρών αποβλήτων, ενεργειακές αναβαθμίσεις, βιώσιμες αστικές αναπλάσεις, έργα ανάδειξης του πολιτισμού και του τουρισμού».

Από πλευράς Περιφέρειας Θεσσαλίας και Διαχειριστικής Αρχής του Προγράμματος ανακοινώθηκαν οι στρατηγικές προτεραιότητες του νέου ΕΣΠΑ που στοχεύουν σε διάφορους τομείς και στους οποίους θα διοχετευθούν πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά, όπως:

– Ανάπτυξη ενός σύγχρονου, εξωστρεφούς και καινοτόμου παραγωγικού μοντέλου που θα αφορά την ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας της πραγματικής Οικονομίας όπου θα διατεθούν πάνω από 70.000.000 ευρώ.

– Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής με προϋπολογισμό σχεδόν 112.000.000 ευρώ.

– Βελτίωση των μεταφορικών υποδομών και συνδεσιμότητας με σχεδόν 41.000.000 ευρώ.

– Ενίσχυση των υποδομών της κοινωνικής συνοχής χωρίς να υπάρχουν αποκλεισμοί ανάπτυξης με προϋπολογισμό που θα ξεπεράσει τα 81.000.000 ευρώ.

– Ανάπτυξη δράσεων ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και αντιμετώπισης της φτώχειας με περισσότερα από 140.000.000 ευρώ.

– Θα γίνουν Ολοκληρωμένες Χωρικές Παρεμβάσεις με χρηματικά ποσά σχεδόν 100.000.000 ευρώ.

– Θα υπάρξει και Τεχνική Βοήθεια με πάνω από 10.000.000 ευρώ.

Συνολικά στη Θεσσαλία μέσω του νέου ΕΣΠΑ θα διατεθούν σχεδόν 555.000.000 ευρώ μέσα στο χρονικό διάστημα που ξεκίνησε το 2021 και θα ολοκληρωθεί το 2027, ενισχύοντας σημαντικούς τομείς ανάπτυξης της Περιφέρειας.

Όπως αναφέρθηκε, στην παρούσα φάση έχει ενταχθεί και θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται η υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για τη πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης, που θα βασίζεται και θα καλύπτεται από εκδοθείσα ΚΥΑ, ενώ αντίστοιχη προσπάθεια θα γίνει με ολοκληρωμένες δράσεις κοινωνικής ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών ώστε να διευκολυνθούν και να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Επίσης έγινε αναφορά και σε άλλες δράσεις που αφορούν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες όπως οι Ρομά, αλλά και άτομα ΑμΕΑ , όπως και σε άτομα που έχουν ανάγκες απεξάρτησης από τα ναρκωτικά και επανένταξης στην κοινωνία.

Η ολοκλήρωση των εργασιών για το νέο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας της περιόδου 2021-2027 που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία δεκάδων συμμετεχόντων στα προγράμματα αλλά και όλων των αντιπεριφερειαρχών της Θεσσαλίας είχε ως κατάληξη την ξενάγηση στα σημαντικά τοπόσημα του νησιού, όπως επισκέψεις στο σπίτι-μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στη Χώρα, στο μοναστήρι της Ευαγγελίστριας όπου φυλάσσεται η πρώτη ελληνική σημαία της Επανάστασης και στο Κάστρο που αναστηλώνεται όπου είναι εφικτό αφού αποτελούσε κάποτε τον κύριο οικισμό του νησιού, μέχρι που ο πληθυσμός μετοίκησε στη σημερινή Χώρα της Σκιάθου.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Long weekend μεταξύ Αττικής, Φωκίδας και Βοιωτίας

Αξίζει, όμως, πέρα από τη θάλασσα και μια επίσκεψη στην αρχαία, τειχισμένη πόλη της Αιγόσθενας, που περιστοιχίζει την πόλη και είναι κτισμένη σε κομβικό σημείο....

Ξεκίνησαν οι τεχνικές δοκιμές του πρώτου ηλεκτρικού λεωφορείου

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών επισκέφθηκε σήμερα το αμαξοστάσιο των Οδικών Συγκοινωνιών Α.Ε. στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, όπου βρίσκεται πλέον το πρώτο ηλεκτρικό λεωφορείο, από το σύνολο...

Tη Δευτέρα 26/2 η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Ερασιτέχνη ΠΑΣ Λαμία

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Kακοκαιρίες: Αρχίζει η αποκατάσταση των σχολικών μονάδων σε Στερεά και Θεσσαλία

Αρχίζει η διαδικασία για την αποκατάσταση των σχολικών μονάδων σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, καθώς από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών καθορίζονται οι «Κτιριακές...

Εικονική απαγωγή: Τι είναι και πώς να μην πέσετε θύμα αυτής της τρομακτικής απάτης

Δέχεστε εισερχόμενη κλήση από έναν άγνωστο αριθμό και στην άλλη άκρη της γραμμής ακούτε τη φωνή του παιδιού σας να φωνάζει βοήθεια. Στη συνέχεια, ο...