Πάντα Βρέχει: Το θαύμα της ευρυτανικής φύσης με τους δυσπρόσιτους καταρράκτες

Όσοι έχουν βρεθεί στο Πάντα Βρέχει κάνουν λόγο για ένα από τα εντυπωσιακότερα υδάτινα αξιοθέατα σε όλη την Ελλάδα. Και δεν υπερβάλλουν. Η όλη διαδικασία για να φτάσει κανείς μέχρι εκεί, οι υποχρεωτικοί εποχικοί περιορισμοί, αλλά και το θαύμα της φύσης –που δίνει πράγματι μια εντύπωση συνεχόμενης βροχόπτωσης– εγγυώνται ότι θα ζήσετε μια αληθινά μοναδική εμπειρία.

Αν και συχνά γίνεται λόγος για τους «καταρράκτες Πάντα Βρέχει» η διατύπωση αυτή δεν είναι ακριβής: οι ξεχωριστοί καταρράκτες αποτελούν τμήμα ενός φαραγγιού με περίπου 80 μέτρα μήκος, μέσα στην οργιώδη ορεινή φύση της νότιας Ευρυτανίας. Το οποίο διασχίζεται από τον Κρικελλοπόταμο που ρέει ανάμεσα στα όρη Καλιακούδα και Πλατανάκι.

Πρόκειται λοιπόν για ένα πολύ ευρύτερο τοπίο, όπου συνδυάζεται όμορφα το βουνό με το υδάτινο στοιχείο, επιτρέποντας την ανάδυση ενός ολόκληρου οικοσυστήματος. Ο προσεκτικός επισκέπτης, άλλωστε, θα παρατηρήσει ότι στο Πάντα Βρέχει ζουν ακόμα και πέστροφες ή βίδρες, ενώ φύονται και ορισμένα σπάνια είδη χλωρίδας, όπως π.χ. τα αγριοκρίνα Lilium Heildrechii.

Το Πάντα Βρέχει βρίσκεται μεταξύ των χωριών Ροσκά και Στουρνάρα (Δολιανά) και η διαδρομή προς τα εκεί είναι μια μικρή περιπέτεια, οπότε απαιτείται να έχετε οργανώσει προσεκτικά την επίσκεψή σας. Θα χρειαστείτε αυτοκίνητο, με το οποίο θα φτάσετε όμως μόνο ως ένα σημείο της διαδρομής. Από εκεί και πέρα πρέπει να διασχίσετε τα καφεπράσινα νερά του Κρικελλοπόταμου με τα πόδια προκειμένου να φτάσετε στους καταρράκτες, καλύπτοντας μια απόσταση (περίπου) 2,5 χιλιομέτρων. Υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε από 25 έως 40 λεπτά (ανάλογα με την ταχύτητά σας και με τη ροή των υδάτων) και ότι το νερό φτάνει ως τη μέση ενός ενήλικα. Δείξτε επίσης ιδιαίτερη προσοχή στις πέτρες: όλες γλιστράνε, αλλά εκείνες που βρίσκονται έξω από το νερό και έχουν βρύα πάνω τους είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες.

Η υποχρεωτική ποταμοδιάσχιση εξηγεί βέβαια και γιατί οι καταρράκτες του Πάντα Βρέχει είναι προσβάσιμοι μόνο 4 μήνες τον χρόνο (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο): στο υπόλοιπο έτος ο Κρικελλοπόταμος έχει περισσότερο νερό, οπότε δεν είναι δυνατόν να τον περάσει κανείς πεζοπορώντας. Εξυπακούεται, επίσης, ότι δεν πρέπει να αποτολμήσετε επίσκεψη σε μέρες στις οποίες ο καιρός δεν είναι καλός και ότι θα χρειαστείτε κλειστά παπούτσια ορειβατικού τύπου για τη διάσχιση του ποταμού, αλλά κι έναν αδιάβροχο σάκο όπου θα βάλετε ένα ζευγάρι αθλητικά (θα τα φορέσετε βγαίνοντας), μια αλλαξιά στεγνών ρούχων, μαγιό, πετσέτα, νερό, κάτι για κολατσιό, φαρμακείο πρώτων βοηθειών (αν δεν έχετε δικό σας, απευθυνθείτε στο ξενοδοχείο όπου θα διαμείνετε) και αντηλιακό προσώπου, καθώς η πορεία δεν περιλαμβάνει σημεία με σκιά, παρά μόνο προς το τέλος της.

Φτάνοντας στο σημείο όπου βρίσκονται οι περίφημοι καταρράκτες θα εντυπωσιαστείτε από το υδάτινο θαύμα που έχει δημιουργήσει η φύση. Τα κρυστάλλινα νερά έρχονται από τις απόκρημνες νότιες ράχες της Καλιακούδας και πέφτουν από τους βράχους στην πορεία τους προς τον Κρικελλοπόταμο, όπως συμβαίνει ασφαλώς και σε άλλους φυσικά σχηματισμένους καταρράκτες. Εδώ, ωστόσο, το ύψος αποδεικνύεται μεγάλο, με αποτέλεσμα να διασπάται η συμπαγής ροή τους και να απλώνονται σε σημαντική ακτίνα –βοηθάνε βέβαια και τα μακριά βρύα και οι κληματσίδες που έχουν αναπτυχθεί με τον καιρό πάνω στις διαβρωμένες ασβεστολιθικές επιφάνειες του φαραγγιού.

Όλα αυτά δίνουν την εντύπωση ψιλής βροχής που πέφτει δίχως σταματημό, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα (από μακριά μοιάζει σαν υδάτινη κουρτίνα), αλλά και μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία στον επισκέπτη. Η οποία ενδέχεται να γίνει ακόμα πιο μαγευτική αν τα παιχνίδια του ήλιου ανάμεσα στις φυλλωσιές και στα μικρά ρυάκια αρχίσουν να σχηματίζουν ουράνια τόξα γύρω σας.

Επιπλέον, καθώς θα έρθετε εδώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε ότι το φαράγγι Πάντα Βρέχει διατηρεί και μια υπέροχη αίσθηση δροσιάς, ακόμα και τις πιο ζεστές ώρες του μεσημεριού, αλλά και ότι το ποτάμι προσφέρει και ευκαιρίες για canoe, kayak και rafting. Οι επισκέπτες όμως που δεν έχουν σχετική εμπειρία ή τέτοια ενδιαφέροντα θα αποζημιωθούν κολυμπώντας στα βουνίσια νερά, στις μικρές λίμνες που σχηματίζονται στη βάση των καταρρακτών. Άλλωστε εδώ βρίσκεστε σε μια περιοχή που θεωρείται από τις καθαρότερες σε όλη την Ευρώπη.

Επιπλέον, καθώς θα έρθετε εδώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε ότι το φαράγγι Πάντα Βρέχει διατηρεί και μια υπέροχη αίσθηση δροσιάς, ακόμα και τις πιο ζεστές ώρες του μεσημεριού, αλλά και ότι το ποτάμι προσφέρει και ευκαιρίες για canoe, kayak και rafting. Οι επισκέπτες όμως που δεν έχουν σχετική εμπειρία ή τέτοια ενδιαφέροντα θα αποζημιωθούν κολυμπώντας στα βουνίσια νερά, στις μικρές λίμνες που σχηματίζονται στη βάση των καταρρακτών. Άλλωστε εδώ βρίσκεστε σε μια περιοχή που θεωρείται από τις καθαρότερες σε όλη την Ευρώπη.

ΠΗΓΗ : TRAVEL.GR

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Είναι η διατροφή με βάση την πρωτεΐνη το “κλειδί” για τη νεότητα;

Οι διατροφικές ανάγκες μεταβάλλονται καθώς μεγαλώνουμε και το ερώτημα είναι ποια μακροθρεπτικά συστατικά χρειαζόμαστε σε κάθε στάδιο της ζωής μας για καλύτερη υγεία. Σημειώνεται πως...

Κατάλληλες όλες οι ακτές κολύμβησης στην Εύβοια για το 2023

Αναρτήθηκε στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», με ΑΔΑ: 6ΞΨΩ7ΛΗ-ΦΕΨ, η απόφαση χαρακτηρισμού καταλληλόλητας ακτών κολύμβησης της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας για το έτος 2023. Σύμφωνα με την εν...

Ελληνικά νησιά ψάχνουν αγοραστή

Μεγάλα «τζάκια» γλυκοκοιτάζουν την ιδέα να αποκτήσουν έναν επίγειο παράδεισο στην Ελλάδα. Η απόκτηση όμως ενός νησιού δεν είναι καινούργια ιδέα. Δεκαετίες  μετράει η ιστορία με τα ιδιωτικά...

ΓΣΕΕ: «Δώστε πίσω τις συμβάσεις μας»

Δώστε πίσω τις συμβάσεις μας. Αυτό είναι το κεντρικό αίτημα της ΓΣΕΕ απαντώντας στην εξαγγελία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκη για αύξηση του μέσου μισθού...

Τουρισμός: Ολοένα και περισσότεροι Ιρλανδοί προτιμούν Ελλάδα για διακοπές

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr